Ana içeriğe atla

LİDERİN ATTIĞI OK

KARAR VERMEDEN ÖNCE BİR DEFA DAHA DÜŞÜNMEK!

Bu karar sonucunda çok şey kaybedebilirdi; itibarı, kariyeri ve tırnaklarıyla kazıyarak kurduğu şirketin geleceği söz konusuydu. Verilen teklif çok iyiydi, onun aklındaysa çok daha farklı bir şey vardı. Yüzlerce kişinin akıbeti, acısı, hazzı onun bu kararına bağlıydı.

Böyle durumlarda adil olabilmek, hak edene hak ettiğini verebilmek zor zanaattı. Bütün yönetim kuruluna tek tek ne düşündüklerini sordu. Hepsini tek tek sözlerini kesmeden dinledi. Önünde duran sözleşmeyi ve kalemi cebine koydu. Artık bir yol ayrımına getirmişti hayat onu. Merakla ne yapacağını düşünen, cevap vermesini bekleyenlerin şaşkın bakışları eşliğinde odadan çıktı. Bütün dünyanın yükü omuzlarındaymış gibi hissetti. Ama hiç belli etmedi. Yük aldıkça altındaki suya baskı yapan devasa kargo gemilerinin suyla ilişkisi gibi onun suyu da derindi. Bu onun stiliydi. 

Gerçekten güçlü ve merhametliydi. 

Aslında yapması gerekeni içten içe biliyordu. Hep böyle olurdu. Yine de emin olmak istiyordu. Hemen karar vermek, acele etmek, çoğu zaman yanlış kararlar almasına neden olmuştu. Her olumsuz durumdan ders çıkartabilmek mümkündü. Yeterince düşünürse ne yapması gerektiğini hatırlardı. Ve sonuç başlangıçta ne kadar aleyhine gözükse de eğer doğruyu seçmiş ise bir şekilde döner dolaşır sonuç onun lehine olurdu. Hatırlayınca birden rahatladı. Şu anda bu karar da ilk bakışta sanki onun aleyhine gibi görünüyordu.

Evine doğru yola koyuldu. Biraz dinlenmeye ihtiyacı vardı. Yatak odası her zamanki gibi çok sessizdi. Ilık bir duş aldı ve biraz sonra uykuya daldı…

YAY VE OKLAR

Bir tepedeydi elinde bir yay ve oklar vardı. Etrafına baktığında yaklaşık yirmişer metre mesafede kendi gibi 3 okçu daha olduğunu gördü. Önceden   unuttuğu bir şeyi hatırladı. Diğerlerine dönerek 'bekleyin' diyebildi. Derin bir anlayışla başlarını hafif eğerek onu selamladılar. İçinden sakın siz de yerinizi terk etmeyin diye geçirdi.

Tepenin hemen altında toz dumandan göz gözü görmüyordu. Uzaktan haykırışlar at kişnemeleri bağırtılar iniltiler birbirine karışmış, acılı bir ses olmuş kulaklarını tırmalıyordu. Gördüğü şeyler yüreğine ağır geldi. Hırsla tepeden aşağı koşan okçuların sonuncusu da toz bulutunun içine dalıp, gözden kayboldu. Bir tane bile ok fırlatmamışlardı. Sorumluluklarını unutmuşlardı.

Üzüntüden kaşı yay gibi gerildi. Onu tepeye getiren sebepleri hatırladı. Çok büyük zorluklar, acılar çekmişti. Çok ağır bedeller ödeyerek bugüne gelmişti. Yüreğinde büyük bir rahatlık, bir huzur hissetti. Doğru olanı yapmanın vicdan rahatlığı sanki yüreğine kanatlar takmıştı. Ne olursa olsun, ne kadar aksini isterse istesin tepeden inmeyecekti. Emindi. Düşmanı kovalamak istiyordu. Bu kolaydı. Tepeden aşağı yol yokuş aşağıydı. Ama o tepeye çıkana dek neler yaşamıştı.

Hadi sen de insene ne duruyorsun diyen kulaklarındaki fısıltıya karşı, tepede kalmasını, beklemesini söyleyen huzur veren sesi tüm hücrelerinde bir kez daha hissetti. Aslında onlardan istenen şey ne kadar da basitti.  Onlarcası bu basit talebe disipline olamamış, liderlerine verdikleri sözü unutmuştu. Tepede kala kala bir avuç okçu kalmıştı…

Ne olursa olsun benden işaret bekleyin, tepeyi terk etmeyin demişti liderleri. Hatta benim öldüğümü görseniz bile o tepeden inmeyin! Onunla geçirdiği zaman tüm hayatı boyunca birkaç dakikaydı. Ne kadar kısa ama etkili birkaç konuşma. Hatta bazısında sadece beraber susmuşlardı, beraber sabretmişlerdi. Bu dakikaların, onun hayatındaki etkisi bir çok ömre bedeldi.

Birdenbire simsiyah atlılardan oluşan bir süvari birliği dörtnala sahneye girdi. Tepedekilere görünür olduklarında son hızlarına varmışlardı. Üzüntüsü kalbine ok gibi saplanmıştı. Sayıları oldukça fazla olan bu düşmana karşı atışları yetersiz kalacaktı. Onların oku bu düşmanı durdurmaya yetmezdi. Burası kesindi. Yine de tereddüt etmedi…

Hemen yayını gerdi ve fırlattı. Islık çalan okun düştüğü yere bakarak mesafeyi hesapladı. Bir ok daha aldı, önce besmele çekti. Diliyle parmaklarını ıslattı. Okun bembeyaz tüylerini ıslak parmaklarıyla okşadı. Yayını sinesine çekti. Yay çatırdadı. Okun havada süzülüp, en öndeki atlardan birinin kalçasını delişini izledi. Hayvan önce sendeledi, tökezledi ve havada yerden kalkan kum ve tozlardan oluşan bir bulut oluştu. Koca at tüm heybetiyle ve hızıyla sağ yanına düştü. Atın altında kalan adam ayağa kalkmaya çalıştı ama dizlerinin üstünde olduğu yerde kalakaldı. Bacakları kırılmıştı. Acıyla olduğu yerden tepedekilere küfürler savurdu. Bütün her şey saniyeler içinde olup bitti. Atlıların hepsi toz bulutu içindeki savaş meydanına hışımla daldı.

BİR ANDA UYANDI

Gözünü açtığında kan ter içinde kalmıştı. Gördükleri öylesine gerçekçiydi ki birkaç dakika yerinden kalkamadı. Derin bir nefes aldı ve artık ne yapması gerektiğinden emindi. Kalbi huzurla doldu. Önce doğruldu, sonra masanın üstünde duran su bardağını gözüne kestirdi. Kana kana bir bardak dolusu su içti.

Ertesi sabah yönetim kurulu odası tam kadro onu bekliyordu. Ayakta diğerlerinin oturmasını bekledi.

Yapmak istediği şeyle alay edebilirlerdi. Milyonlarca liraya karşı hisseleri çalışanlarına devretmek. Bu teklife karşı toplamda kazandıracak olan hamleyi yapabilmek, doğru olanı yapmak. Şirketin %49 hissesine astronomik bir rakam teklif edilmişti.

Hanımlar ve beyler dedi. Odadakilerin tümü aldığı kararı merak ediyor ve gerginlikle bekliyorlardı. Yüzlerinden endişeleri ve kaygıları okunuyordu. Şirkete yeni ortaklar olduğunda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirlerdi.

BAZI KAYBEDİŞLER, KAZANÇLARDAN HAYIRLIDIR.

Net ve yumuşak bir sesle. "Bazı kaybedişler bazı kazançlardan çok daha hayırlıdır" dedikten sonra parmaklarıyla oku okşarcasına elindeki beyaz renkli kalemi açtı. Şöyle odadakileri tek tek gülümseyerek süzdü. Ve çoğunun teşekkür edecekleri hamleyi yaptı. Ona anda çok şey kaybettirecek ama toplamda kazandıracak olan imzayı attı. Şirketin hisselerini satmak yerine, çalışanlarına devretti. Böylece çalışanlar kendilerini oraya ait hissederek daha verimli çalışacak ve şirket uzun vadede daha sağlam, kalıcı, daha büyük bir firma haline gelecekti. 

Toplamda kazanç herkes için daha hayırlı olacaktı.

Yorumlar

  1. Neyi ne için kaybettiğinin farkında olmak, herkesin kayıp yorumuna takılmadan, insana neler kazandıracağını unutmadan yaşam sürmek… çok güzel bir anlatım…

    YanıtlaSil
  2. Evet başta kaybedecek gibi gorunsede aslında toplamada yada sonunda kazanacağı bilen bir lider...

    YanıtlaSil
  3. Anda degil toplamda kazanca odaklanmak insanin cogu zaman kandirilmasini engelliyor

    YanıtlaSil
  4. “ Bazı kaybedişler bazı kazançlardan çok daha hayırlıdır.” Bu devirde kim bilir ne kazanırker neler kayıp ediyoruz?

    YanıtlaSil
  5. Bazı kaybedişler, bazı kazançlardan hayırlıdır. İnsanın bunu kabul etmesi, buna inanarak yaşayabilmesi ne kadar büyük bir konfor olur hayatımız için. Beğenerek takip ediyorum

    YanıtlaSil
  6. Tüylerimin diken diken olduğu bir yazı…
    Emeğinize Sağlık.

    YanıtlaSil
  7. “Toplamda kazanç herkes için daha hayırlı olacaktı”

    Bir ömrün çıkış kapılarından biri bu cümle. Bilenlerden yaşama katanlardan olalım 🤲

    Göz yaşları içinde okudum. Emeğinize kaleminize sağlık 🕊

    YanıtlaSil
  8. İnsanın nefsin tüm fısıltılarına rağmen doğru bildiğini yapması çok zor. Gerçekten çok etkili bir yazı olmuş, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Bazen bazi yaptığımız davranışlar insanların çoğu tarafından anlaşılamayabilir. Enayi gibi görünebilir insan. Milyonlarca dolarlik teklifi kabul etmeyip hisseleri satmak yerine çalışanlarına devretmek
    . Ama neyi neden yaptığını biliyor ve toplamda kazanç için anlık kaybı göze alabiliyor ise kimin ne düşündüğü kimin anlamadığı kınadığı dalga geçtiğinin önemi yoktur.

    YanıtlaSil
  10. Anlık değil toplamda faydayı görenlerden olabilmek. Doğru kapıdan girebilmek. Gerçeğe uyumlu yaşayabilmek..her iki dünyadaki kazancın formülü.. kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. Kazanmak nedir?
    Kaybetmek demek? Kazananı, kaybedenden farklı kılan şey, bence kaybederken kazanmak. 5 lira yerine 3 lira kazanıp 2 lira kaybederken 3Lira+1müşteri kazanmak. Sürekli müşteri kazanmak demek! Örneğin 30 tane 3 lira kazanmak değilmi.

    YanıtlaSil
  12. Gerçek lider nasıl sorusunun cevabını verebilendir. Ben liderim demekle olacak birşey değil

    YanıtlaSil
  13. İnsan hayatında anda kazandığını zannediyor , anlık yaptıkları ona çok iyi gelebiliyor ama toplamda kaybettiğinin farkında bile değil..

    YanıtlaSil
  14. Emeğinize sağlık harika olmuş

    YanıtlaSil
  15. Bağımlılığı olmayınca insan, ne de rahat hareket edebiliyor. Çok güzel ifadeler. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Çok önemli tespitler...

    YanıtlaSil
  17. Lider olmak çok kıymetli ama olabilmek önemli

    YanıtlaSil
  18. Liderlik gerçekten çok önemli. Hele günümüzü düşününce. Okunası bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Toplamda kazanç.
    Ama insanoğlu anlık kazançlar peşinde .
    Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Uhud savaşı gibi...

    YanıtlaSil
  21. Güner Tozkoparan23 Nisan 2024 15:37

    Toplamda kazananlardan olabilmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  22. Hakkatten düsünüp irdelemek insani dogru yere getiren ve gerceklere yaklasan olur.. ifadeler tespitler cok güzel olmus tesekkürler

    YanıtlaSil
  23. Kazanacağımız hamlelerde enayi gibi görünebiliriz. Ama o hamleler çoğu yapamadığı için yok mu zaten.

    YanıtlaSil
  24. Madem kaybettigim surecler yasayacagim, bu anlik olsun ki, finalde yarisi kazanabileyim…

    YanıtlaSil
  25. Beni bu dünyaya getiren sevenler var mıydı nelerdi onlar? Düşünmek hatırlamak güzeldi

    YanıtlaSil
  26. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 20:59

    Olması gerekeni mistik bi hikaye gibi gördük. Aslında gerçekler o kadar basit ve göz önünde ki. Maalesef anlayamıyoruz.

    YanıtlaSil
  27. Bazı kaybedişler bazı kazançlardan çok daha hayırlıdır" Güzel bir ifade duvarıma asabilirim

    YanıtlaSil

  28. Karar verme süreciyle ilgili çok güzel bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Bazı kaybedişler kazançlardan hayırlıdır, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  30. Çoğu zaman andaki acıları yaşamamayı tercih ediyoruz. Bunu seçebildiğimizde toplamda faydaya ulaşabiliyoruz. Çok şükür

    YanıtlaSil

Yorum Gönder