Ana içeriğe atla

GERÇEĞİN HASATI

GERÇEĞİN HASATI

Yorulmuştu, nefes nefese tarlanın yanındaki ağacın dibine oturdu. Elindeki orağı kenara bıraktı. Ellerine baktı, nasırlıydı. Nasırlaştığı için acımıyordu, sadece orağı tutmaktan dolayı yorgunluk vardı. Ne kadar sıcak bugün diye içinden geçirdi, başı dönüyordu, suyundan bir yudum aldı ve gökyüzüne baktı. Nenesi öyle öğretmişti. Başın dönerse yukarı bak, aşağı bakma derdi her zaman. Doğruluğunu yanlışlığını bilmiyordu ama onda işe yarardı, gözünün önüne geldi nenesi, gülümsedi, nur içinde yatsın diye içinden geçirdi…

Onun yanında büyümüştü. Çok şey öğrenmişti ondan. Aklına nenesi ile birlikte ilk kez tavuk kümesine gittiği zamanlar geldi. Gel demişti nenesi hadi gidelim de yumurtadan çıkacak civcivler var bir bakalım. Belki çıkmışlardır dedi. Şanslıydılar, tam gittiklerinde civcivlerden bir tanesi yeni yeni kabuğunu kırmaya çalışıyordu. İlk defa böyle bir şey görüyordu. Çok şaşırmış ve heyecanlanmıştı. Nasıl hayatta kalabildi o kabuğun içinde diye düşünmüştü. Civcivi de zorlanırken görünce yardım etmek için atıldı yumurtayı tutacak oldu. Nenesi yüzündeki tebessümle onun elini tutarak dur bakalım dedi.

Müsaade etmek gerek dedi. Biz civcivlerin yanında olmasak bile asırlardır kabuklarından kendileri çıkıyorlardı. Biz insanoğlu aceleciyizdir, hemen olsun isteriz ancak o kabuktan kendisi çıkarken aslında güçleniyor diye cümlelerini sürdürdü. Ayakları, kanatları, boynu, bütün vücudunun o kabuğu kıracak kadar güçlenmesi gerekiyordu. Aksi halde büyümeye başladığında kasları yeterince güçlenmediği için, başka sorunlar çıkacaktı. Bırak kendi başarsın dedi. Başarması için andaki acıya katlanması gerekiyordu. Bu ona toplamda kazanç sağlayacaktı.

Sonra nenesi ona dönerek “Sen de böyleydin biliyor musun?” dedi. Yürüyemezdin, oturamazdın, konuşamazdın… Yürümeye çalışmak, oturmaya çalışmak, konuşmaya çalışmak, kaşık tutmaya çalışmak. Hepsi o anda zordu. Onlara tahammül ettiğinde, düştüğün zaman yeniden kalktığında, zorlanıp devam ettiğinde insan bir şeyleri başarır hale geliyordu.


O gün çok şey öğrendiğinin farkına varmamıştı ama sonrasında ne zaman zorlansa aklına bu sözler gelirdi. Bir şeyleri başarmak için andaki acıya katlanmak gerekiyordu. Eğer insan andaki acıya katlanamazsa, zorlandığı yerde bırakırsa o zamana kadar yaptığının karşılığını bir şekilde alıyor ama hedefine ulaşamıyordu. Tepenin arkasındaki güzel manzarayı görmek istiyorsa tepeyi tırmanması gerekiyordu. Bacakları acıyacaktı, canı istemeyecekti, bırakası gelecekti…

İnsanın başarıya ulaşmasına engel olan neydi peki?

  • Sonucu hemen istemesi
  • Aceleci olması
  • Sebepleriyle motive olamaması
  • Vazgeçmesi

Sonucun hemen gerçekleşmediğini görünce de motivasyonunun düşmesi. Ben yapamıyorum galiba düşüncesine kapılması ve orada bırakması. Halbuki süreklilik istiyordu başarı. Az az olsa da devam etmek, azı küçümsememek. Her sene o tarlayı güzelce sürmek, ekim yapmak ve hasadı ondan sonra beklemek.

Çin’de yetişen bambu ağaçları da aynı böyle işte. Toprak iyice hazırlanıp dikilebilecek hale getirildikten sonra özenle dikilir. İlk dört yıl süresince toprak altında büyür. Toprağın üzerinde görülen tek şey, küçük bir soğan ve içinden çıkan küçük bir filizdir. Sonra bambu ağacı beşinci yılının içine girer. Altı hafta gibi kısa bir zamanda yaklaşık yirmi beş metreye kadar boy atar.

İşte hayatta böyledir…

Yapılan çalışmalardan, ödenen bedellerden hemen sonuç alamayanlar bir şeyin farkında olurlar. Toprağı hazırlama, tohum ekle, gübreleme, besleme, sulama, otlarını temizlemenin ne demek olduğunu iyi bilirler. Çünkü eninde sonunda hasat zamanı emeklerinin meyvesini toplayacaklarına emindirler.

Hangi işi yapıyorsa o işin başındaki zorluk başta fazla olurdu. Başarıyı elde etmeye niyetlenen kişinin samimiyetine bakardı hayat. Hiç tahmin etmediği sıkıntılar çıkar, kimsenin başına gelmeyen sorunlar onun başına gelebilirdi. Kişi o andaki acıya tahammül edebilirse sonrasında daha rahat ilerlemeye başlardı süreç. İnsan buna sabredemez ve genelde baştaki zorluklardan sonra bırakıverirdi.

Herşeyde olduğu gibi burada da sabır gerekliydi.

Ne kadar gerekli bir şeydi başarı için. Sonuç görmediği halde kişinin başarı elde etmek istediği şeye devamlılık sağlaması.

EMEK ve SABIR

Birbirine çok yakışan iki gerçek. Gerçek başarının peşinde sarf edilen her emek ve geliştirilen sabır. Başarının vazgeçilmezi…

Yüzündeki gülümsemeyle beraber tekrar doğruldu. Tarlasına baktı, önünde daha biçmesi gereken çok yer vardı. Neşeliydi, gözünde büyümüyordu yapması gerekenler, olması gerekenlerin farkındaydı ve yapmaktan keyif alıyordu.

Zorlandığı zamanlar olmayacak mıydı?

Tabi ki olacaktı.

Başarı için olması gereken de bu değil miydi?

Herkesin kendi öyküsünde

BAŞARI ANDAKİ SIKINTILARA RAĞMEN VAZGEÇMEYENLERİNDİR.

ZORLUKLARA RAĞMEN İLERLEYENLERİNDİR.


Yorumlar

  1. Çok iyi anlatılmış, zorluklar bizi güçlendiriyor, sonunda başarmak için andaki zorluklara rağmen pes etmeden sabretmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorluklar bizi güçlendiriyor. Gerçekten hiç zorluk yaşamayan insan bir sorun karşısında aptallaşıp kalıyor. Ne yapacağını bilyor.

      Sil
  2. Basari andaki skntlara rgmen vazgecmeyenlerindir… cok anlamli

    YanıtlaSil
  3. Herkesin bu dünyada en başarılı, en zengin, en mutlu insan olma isteği ama bu uğurda hiçbir şey yapmak istememesi çok güzel ifade edilmiş. Güzel bir yazı 👍

    YanıtlaSil
  4. doğru ve güzel bir makale oldu.
    ellerinize sağlık,
    Sabır ve Emek vermek dönemimizde en ihtiyaç duyduğumuz davranışlardır..
    nasıl elde ederiz ve sabrın gelişmesi de demiştiniz çok hoşuma gitti bu kavram.
    her genç ve her girişimcinin bu makaleyi okuması gerekir. derslerle dolu bir yazı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir girişimci arkadaşım da sabırsızlığından, aceleciliğinden, hemencecik bir iş kurdu. Dahaca yeterli donanıma, bilgiye, çevreye ve güce sahip değilken girdi. Sonucu tahmin etmişsinizdir :) Aceleci olmadan vaktinde işlerimizi yapabilmenin dileğiyle. İşleriniz rast gitsin...

      Sil
  5. Güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlık. Gerçeklerden ayrılmamak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  7. Hayat zor değil, insan zorlanıyor, zorluklarla mücadele insanı güçlendiriyor. Çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Başarının gerçekte ne olduğunu ve ona nasıl varıldığını anlatan güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Başarılı olmanın yolunu çok güzel anlatmış. İnsan hep sonucun bşr an önce olmasını ister. Bitkilerde, hayvanlarda hep sebeplerden sonra bşr sonuç gelir ama insan sebepleri ilgilenmek istemez. Hemen sonuç ister.

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel anlatılmış.

    YanıtlaSil
  12. İnsanın gevşediği anda böyle bir yazıyla karşılaşması çok iyi geldi emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Vazgeçmemek ve sebeplerden keyif alabilmek...

    YanıtlaSil
  14. Gayet başarılı bir yazı olmuş. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  15. Çok faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Hayatımda en çok zorlandığım yer burasıymış meğer... Bu yazı benim için çok anlamlı oldu, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Başarmaya karar vediğimizde evet önümüze zorluklar çıkıyor bazen zorluk çıkması vazgeçmek için insanın işine geliyor. Karar vermek başka, harekete geçmek başka uygulamak başka güç ve sabır istiyor gerçekten.

    YanıtlaSil
  18. "Sonuç olmasa da çalışmaya devam etmek", kalıcı başarı için kimsenin bakmak aklına gelmeyen çok ters köşe bir sır

    YanıtlaSil
  19. Kolay olsaydı herkes yapardı.. dikensiz gül olur mu ? Güzel bir yazı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. "Civcivi de zorlanırken görünce yardım etmek için atıldı yumurtayı tutacak oldu.Nenesi yüzündeki tebessümle onun elini tutarak dur bakalım dedi. Müsaade etmek gerek dedi. Biz civcivlerin yanında olmasak bile asırlardır kabuklarından kendileri çıkıyorlardı. Biz insanoğlu aceleciyizdir, hemen olsun isteriz ancak o kabuktan kendisi çıkarken aslında güçleniyor diye cümlelerini sürdürdü." Bu kısım zihnimde bir aydınlanmaya vesile oldu. Çevremizdekilere iyilik yapmak isterken belki de müdahale ederek kişisel gelişimlerini yavaşlatmış oluyoruz. Yaşamaları gereken tecrübelerin önüne geçmiş oluyoruz. Niyetimiz her ne kadar iyi olsa da bir yönden güçlenmelerini engelliyoruz. Sanırım en doğru yol herkesin akışta kendi doğru yolunu bulmasına izin vermek ve çok gerekmedikçe müdahaleci bir tavırla yaklaşım göstermemek. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  22. Çok iyi metafor

    YanıtlaSil
  23. Genel kültürümde genişledi

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel anlatılmış emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Gayet güzel, her şey için sabırlı olmak ve emek vermek gerektiğini bilincini vurguluyor. Özellikle başarıyı elde etmeye niyetlenen kişinin samimiyeti ve sıkıntı anındaki acıya tahammül edip pes etmeme, az olanı küçümsememe mesajı, bence en can alıcı kısımlarıydı.

    YanıtlaSil
  26. Ah şu aceleciliğimizi, sonuç isteğimizden az biraz uzaklaşsak çok şey değişecek. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  27. Beğendim 👍🏼

    YanıtlaSil
  28. Annemi eskilere götüren bir yazı oldu. Beğendi. Eskilerin bir sözünü de ekledi:"Ekici ol da biçici olma."

    YanıtlaSil
  29. Bazen sırlar insana açık edilir de insan görmez.. Görebilmek ümidiyle...

    YanıtlaSil
  30. İhtiyaca binaen gelen ,mükemmel bir yazı oldu. En çok çabayı göstermene rağmen sonuç alamamak gerçekten kabullenmesi zor bir durum, bırakasi geliyor ama o sıkıntıya tahmmul edip ilerlersen hakkında hayırlısı olan olacak.insanin unuttuğu her daim gören, duyan yönetenin var olduğunu unutması. İnsan yönetmeyi bıraktığında yani sahnenin kontrolünün kendinde olmadığını anladığında hersey yoluna girecek...

    YanıtlaSil
  31. Vazgeçmeden, sabırla mücadele etmek

    YanıtlaSil
  32. İnsanı motive eden çok başarılı bir yazı olmuş çok beğendim emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Harika bir yazı ✍️

    YanıtlaSil
  34. Gerçeklerden ayrılmamak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  35. “Halbuki süreklilik istiyordu başarı.” Çok önemli bir not. Özellikle bu dönemde anlık olarak kazanmaya çalışan kişiler için.

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel anlatım, emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  37. Mücadele insanı güçlendiren şey değil mi? Mücadele eden zorlukları aşan insanın hali başka. Nasıl işyerine deneyimli biri geldiğinde rahat ettiriyor. Neden? Çok problem çözmüş çok zorluk geçirmiş. Olgun insan da bu değil mi zaten...

    YanıtlaSil
  38. Çok anlam içeren bir yazı...

    YanıtlaSil
  39. Her şeyin çok hızlı olduğu bir zamanda sabrın kıymeti de başka. Sabreden biri gördüğümüzde imreniyoruz.

    YanıtlaSil
  40. Ellerinize sağlık,çok güzel anlatmışsınız 👏

    YanıtlaSil
  41. Civcivin kabuğunu kırmasını beklemek... Günümüzde çocuklarımızın bir şeyi beceremeyişine sabredemediğimiz için kaybediyoruz. Çok acele ediyoruz, yüklerini bizler yükleniyoruz. Çok teşekkürler bu yazı ufkumu açtı.

    YanıtlaSil
  42. İçimde yaşadığım durumun çok iyi özeti. Sürecin başında çok çaba harcıyorum. Neden kazanamıyorum diye üzülüyordum. halbuki işin doğası bu. Emek ve beklemek

    YanıtlaSil
  43. Hedeflerim doğrultusunda çabalamaktan tam da çok yorulduğum bir anda çıktı karşıma yazınız. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  44. Bakış açım genişledi.

    YanıtlaSil
  45. Emek ve sabır.. güzel 👍🏻

    YanıtlaSil
  46. Güzel yazı 👍🏽

    YanıtlaSil
  47. Gerçeğin üstünlüğünü hiç unutmamak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  48. Çok güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  49. Bazı şeylerden vazgeçmek de lazım kötüyse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan bir karar aldıysa onu eyleme geçirmeli hemen. Ama baktın başarılı olmadın zarar ettin o zaman bırakırsın o işi. Demek ki o işi yapacak bedel yetmiyor. Ya daha güçlü oşarak başlayacaksın ya da başkabırakacaksın. Kararını gözden geçirmen gerekiyor tekrar. Ben bunu ne kadar istiyorum ye.

      Sil
  50. Gerçeği hasat etmek, çok güzel bir tabir olmuş. Yazı güzeldi...

    YanıtlaSil
  51. Gerçeğe ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  52. Her seçim bir vazgeçiştir. Hedefin için nelerden vazgeçiyorsun?

    YanıtlaSil
  53. Kaleminize sağlık. Bu yazılardan bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  54. Gerçekten çok etkileyici bir yazı olmuş tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
  55. Bit şeyi başarmak onu en zor durumda olsan bile bırakmamandan geçer. Aslında o an kırılma noktası. O anda aldığın karar o işi ne kadar isteyip istemediğinin işareti. Başaran insanalar zaten hep zor durumda dahi oşsa devam edenler olmuştur. Başarı laylaylom yaşayarak elde edilmez. Çabalaman lazım, gayretlenmen lazım. Canınn yanacak, zorlanacaksın elbet. Çok güzel bir yazı olmuş, hayatın içinden . Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  56. "Başarıyı elde etmeye niyetlenen kişinin samimiyetine bakar hayat" müthiş anlamlı bir cümle sanki herseyin özeti!

    YanıtlaSil
  57. Kısa yolları ararız hep, kestirmeden sonuca varmak isteriz.. oysa emek ve sabır onu anlamli kılan

    YanıtlaSil
  58. Emeğinize sağlık Gerçekten de insan hayatını çok etki edecek güzel ve kaliteli bir makale

    YanıtlaSil
  59. “Biz insanoğlu aceleciyizdir, hemen olsun isteriz ancak o kabuktan kendisi çıkarken aslında güçleniyor.” Ne güzel özetlenmiş.

    YanıtlaSil
  60. Başarı acele etmeden sürece odaklanmaktan elinize sağlık çok güzel anlatılmış

    YanıtlaSil
  61. Gayet yerinde tespitler. Elinize sağlık, çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  62. Başarına neler engel ☝🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  63. Azim ve sabır başarının iki vazgeçilmezi...

    YanıtlaSil
  64. Güner Tozkoparan23 Nisan 2024 21:29

    Her zorlukla bir kolaylık vardır. Zorluklar insanı güçlendirir.

    YanıtlaSil
  65. Basarili mi olmak istiyorsun tam burada dogrusun giris kapini dogru secersen basariya adim adim ilerlersin.. hemen sonuc bekleme bedelini öde ve sabir dile..

    YanıtlaSil
  66. Detaylari cok olan, biçimsel olarak da iceriksel olarak da cok guzel bir yazi… Basarisinda acilara katlanabilmis olanlardan olmak duasiyla…

    YanıtlaSil
  67. Her başarının önüne bir miktar acı konulmuş

    YanıtlaSil
  68. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 21:04

    Emek vermek ve sabretmek önemli ikili ama günümüzde kaçımız çocuğumuza anlatabiliyoruz ki. Ya da anlaya biliyoruz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  69. Başarı nedir nasıl ulaşılır güzel bir anlatım olmuş

    YanıtlaSil
  70. Yaşam, zorlukların üzerinden gelmekle değer kazanır. Her iz , yeni bir başlangıcın habercisidir. Azimle yol almak, sonunda mutluluğa ulaşmanın anahtarıdır.

    YanıtlaSil
  71. Başarı andaki zorluklara rağmen vazgeçmeyendir, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  72. Başarmak için andaki acıya katlanmak.. Ne çok şey anlatıyor...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder