Ana içeriğe atla

KELEPİR SINIRSIZ ARSA

KELEPİR SINIRSIZ ARSA

Ahmet bir arsa bulmuşum of! Çok iyi fiyat, bu fiyata bu bölgede böyle arsa kalmadı. Çok hızlı burada satışlar, birkaç seneye patlar burası bak ben sana diyeyim. Bence sen de al buradan bir arsa. Kazandırır burası sen bana güven. Yalnız benim arsanın ufak bir sıkıntısı var. Sınırı biraz belirsiz. Çözeceğiz ama. Bu aralar biraz sıkıntı yapıyor ama çözeriz onu. Sınır bir şekilde olacak sonuçta.

Sınırsız arsa mı olur?

Biraz belirsiz sadece. O canımı sıkıyor, az ama çok az…

Sınırlar komşu arsa ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırır. Herkes kendi yerinin ölçüsünü bilir, bahçesini, binasını ona göre yapar.

Mahalleler sınırlarını bilir, muhtarlar ona göre görevini yapar, temizlik görevlileri bölgesini bilir.

İlçelerin sınırları bellidir. Belediye nereye hizmet edeceğini, nereye etmeyeceğini bilir, buna göre hareket eder, bütçesini belirler aksiyonunu alır.

İller, eyaletler, özerk bölgeler, ülkeler…

Her ülke sınırını, duracağı noktayı, aktifleşeceği süreci bilir. Önemlidir sınırlar. Herhangi bir müdahale olduğunda ciddi bir durumdur. Gerekenler düşünülmeye başlanır, gerekirse karşı müdahale göze alınır.

Peki sadece insanın kendi kurallarını koyduğu yönetimsel düzende mi sınırlar vardır?

Karıncaların bölgeleri yuvaları bellidir. Aslan, kurt, bizon… Daha niceleri. Bütün hayvan sürülerinin, bitkilerin ulaşacağı sınırları bellidir. Hepsi duracağı noktayı bilir ve sınırlarını aşmaz.

İki deniz dahi birbirine karışmaz. 

Atmosferin katmanları arasında sınırlar vardır.

Gökler arası sınırlar vardır.

İnsan? Günlük yaşamımız?

Asansöre binip sıkış tıkış olduğumuzda, ofisimize giren biri izin vermediğimiz halde sandalyemize oturduğunda, bize sormadan arabamızın anahtarını alıp arabayı biri aldığında, eve gelen misafir çekmecelerimizi karıştırdığında…

İnsanlar hayatta sınır koyamadığı için birçok problem yaşar. 

Tıpkı arsa, il, ülke, denizler ve hayvanlar arasında sınır olmadığında karşılaşılabileceği gibi. Herkes sınırından içeriye girmiş, arsasını benim kısmıma genişletmiş, sürüler birbirine karışmış, yuvalar belli değil. Başkasının yapması gereken işleri ben yapıyorum, hayatın başka kısmında benim işlerimi başkası yapmak zorunda kalıyor. Jest sandığım, öyle düşünmek istediğim tavizler artık boyumu aşıyor, yetişemiyorum. Terazide denge bozulmaya başladığında çift yönlü etki etmez mi? Hayatımın bir kısmında müsaade ettiğim sınır aşımları benim başkalarının sürecine sınır aşımı yapmama neden oluyor.

Böyle bir durumda mutlu, başarılı ve huzurlu olma olasılığı ne kadar kalır?

Peki insan neden sınır koyamaz?

Hayır Diyebilmek

İnsanın bu hayatta evetlerini ve hayırlarını kullandığı yerler vardır. Hangisini doğru hangisini yanlış yerde kullanıyoruz? Ya evet çok kolay dışarıdan söylemesi! Benim durumum farklı. Peki bu farklı durumumda hayır deme özelliğimi nasıl geliştireceğim?

Otorite Sahibi Olmak

Otorite sadece bağırarak mı olur? Neden kimse sözümü dinlemiyor! Yetki alanım altında olanlarda dahi zorlanıyorum.

Güç

Bir insanın sınır koyabilmesi için güce ihtiyacı vardır. Bunun için de hangi konuda gerekiyorsa o seviyede bir güç sürecine erişmesi gerekir. Tamam da nasıl?

Sabır

Sınır koymaya çalışırken karşıdaki tavizlerimi verdiğim çocuğum, iş arkadaşım, annem, babam, komşum… beni zorlamayacak mı? Taviz verilen tavizini kaybetmek ister mi? Sabra çok ihtiyacım olacak. Nasıl geliştireceğim? Bu doğuştan gelen bir şey değil mi?

Süreklilik

Anda sınır koymayı başardım. Çok güzel. Neden sürekli olmuyor? Yine eskisine dönüyor her şey. Lakin hayatta sürekli olan şey kıymetlidir.

Bu hayatta insanın sınırlarının olması gerekir. Sınırlar insanı korur. Doğru yerde, doğru şekilde konumlanmasını sağlar. Olması gereken kişiyle sınırını azaltmak, olması gerekenle ise sınırını artırmak. Kişinin sınırları dengeye gelmeye başladığında hayatının da dengeye gelmesine destek olur.

Peki ama nasıl?

Nasıl sınırlarımı daha dengeli hale getireceğim?

Bunun ölçüsü nedir?

Yorum mu yoksa ölçü mü insana bu hayatta güven verir?

Kişi mi yoksa kişiden bağımsız bilgi midir daha tutarlı olan?

Yorumlar

  1. Hem faydalı hem de keyifli bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  2. Süreklilik.. çok güzel elinize sağlık 👍

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık..
    Hayır diyebilmenin içindeki gücü farkettirdiğiniz için Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok manidar ve günümüz problemlerine çok güzel bir örnek olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Ne zaman insanoğlu sınırları aşıyor, o zaman sıkıntılar baş göstermeye başlıyor. Her daim dengede kalmak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  5. Harika Allah razı olsun

    YanıtlaSil
  6. İnsanın günlük yaşamında bilincini açan yazılar

    YanıtlaSil
  7. Sınırlarımızı gözden geçirmekte fayda var demekki. Çok güzel açıklanmış.

    YanıtlaSil
  8. Ne çok yaşadığımız bir problem ama hiç dönüp o probleme bakamıyoruz. "Neden gecenin bir vakti beni aramadan, haber vermeden çat kapı evime gelebiliyorlar?" Oysa aynı kişi diğer arkadaşıma 1 hafta önceden haber verip gidiyor.
    "Neden bana sormadan yatak odama girebiliyorlar?"
    "Neden bana sormadan çekmecelerimi karıştırabiliyorlar?"
    Problem o kişide mi yoksa biz de mi? Sınır koyamayan biz miyiz acaba? Nasıl konulurun cevabı için teşekkürler. Kaleminize sağlık... -A.Kadir

    YanıtlaSil
  9. Ne büyük bir gerçek ne büyük problemmiş meğer. Dengede bir yaşam ümidiyle.

    YanıtlaSil
  10. Sınırlar olduğunda kalite artıyor. Sınır varsa sınırın içindekiler değerini biliyor, sınırın dışındakiler haddini. Haddini bilmek sınırını bilmek çünkü. Bizim kaldırdığımız sınırlarımıza girenler kimler?
    Güvenlik atın şunları dışarı diyebilmek lazım da. Peki güvenlik kim?
    Yazınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  11. iş yerindeki arkadadşlarımla sınırlarımı belirleyemediğim için çok sıkıntı çekiyorum. Bu yazıya ihtiyacım vardı gerçekten teşkkür ederim

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir anlatım olmuş. Gerçekten sınırlarımızı belirlediğimizde karşı tarafında kontrollü davrandığını görüyoruz. Sınır koyabilmek için cesaret ve güç ister. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Sınırları olmayanın o konuda söz hakkıda olmaz nede güzel ifade ettiniz yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Müthiş yol gösteren bir yazı. Hayatımda hep sorun yaşadığım yer burasıymış. Hayır demek hep zor geldi, evetlerimin bir anlamı olmadı. Sınırları olmayan insanın bir değeri olmuyor gerçekten. Çok ama çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten insan kendi sınırlarını koymadığında en çok ta kendi zorlanıyor sonrada başlıyor şikayet etmeye basit olan hayatını yine kendisi zorlaştırıyor
    Eline sağlık

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir yazı olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Asla haddi aşma, sınırlarını bil ve koru, ve taviz verme. Başucu yazım oldu, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Doğru bakış açısı.

    YanıtlaSil
  19. İnsanın ilişkilerinde Sınırların bu kadar önemli olduğunu keşke problem yaşamadan anlasaydım😢

    YanıtlaSil
  20. Müthiş..!elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. İnsan okudukça gerçeğin farkına varıyor. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Sınır konusu çok önemli gerçekten de, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  23. Sınırları varsa insan mutlu.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Sürekliliği kolaylaştırmak için de sınır koyuyor olmak kıymetli 🍇

    YanıtlaSil
  25. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 21:12

    Nerede evet nerede hayır diyeceğim stratejisini veren bir seminer. İnsan nasıp sınır koyar? Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  26. Sınır sınır içerisinde ki ilişkiyi artırır güzel bir makale

    YanıtlaSil
  27. sinirlar iliskileri kiymetlendiriyor

    YanıtlaSil
  28. Bu hayatta insanın sınırlarının olması gerekir. Sınırlar insanı korur. Doğru yerde, doğru şekilde konumlanmasını sağlar.

    YanıtlaSil
  29. Aynı zamanda insanlar seçim yapmak zorundadır ilişki kurdukları zaman da. Birincisi bir insanın arkadaşı alkol ve sigara bağımlısı olabilir ama iletişimi kesmemiz gerekir belki değişebilir diye iletişimi kesmemek lazım ama ondan da uzak durmamız lazım. Sonra dediğiniz gibi sınırları olması lazım ne olursa olsun insan iletişimi arttırmak için sınır koyması gerekiyor yoksa sürekli dış dünyadaki ilişki kalitesi düşer dolayısıyla bir insanda tutarlı olması lazım yani bir şey dediğimiz zaman onun arkasında durmamız gerekiyor o yüzden de insanda net olması gerekiyor burada da netlik oyunu bozar yasası çok önemli. Yani sen bir iş yapıyorsan başka bir yerden teklif geliyorsa ama sen ilk işinde teklifi kabul ettiysen onun arkasında durman lazım durmazsan net değilsen. Dediğiniz gibi de otorite de olması lazım yani insan korkusuna rağmen hamle yapması gerekir ve bundan dolayı karşındaki insan davranış değişikliği yaptırabilmem gerekiyor. Dolayısıyla bir de kıvam olması lazım yani fazla üstelememem gerek. Önemliyse hedefle amaç yoksa kim iletişim kursa da önemi yoktur çünkü seninle aynı hedefte olmayan seni geri çeker ama aynı hedefte olan birisi varsa seninle beraber o yolda arkaya bakmadan gidersiniz. çok güzel bir yazı Allah sizden razı olsun.

    YanıtlaSil
  30. Tutarlı ölçülerim olunca, hayatım hem kolaylaşıyor hemde sorumluluklarımı bilip daha sıkı sarılabiliyorum. Üstelik jestlerimi daha rahat yapabiliyorum, teşekkürler çok faydalı ve düşündürücü bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  31. Bu hayatta sınırları olanları imtiyaz hakkı oluyor ilişkilerinde sınırlarını kaldıranların sınırsız problemle karşılıyor.

    YanıtlaSil
  32. İnsan sınırları zorlar haddi aşarsa problemler geliyor demektir. İyi bir ilişkinin temeli sınırlarımızı belirgin kılmaktır.

    YanıtlaSil
  33. Sınırlar bu kadar gözümüzün önündeyken, herşeyde sınır varken biz neden yapamıyoruz, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. Güzel bir yazı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder