Ana içeriğe atla

KIRMIZI BİSİKLET

 KIRMIZI BİSİKLET



Sabah güneşinin odaya girmesi ile uyandı Mehmet. Kaç zamandır beklediği gün artık gelmişti. Bugün artık o hayalini kurmuş olduğu bisiklete kavuşma günüydü. Çok değil bir yıl önce babasından bisiklet istemişti. O zaman anlayamadığı bir cevap vermişti babası. Yaz tatilinde biraz çalışmaya ne dersin?



Mehmet dokuz yaşındaydı. İki kardeşin büyük olanıydı. Okulda sevilen ve derslerinde başarılı bir öğrenciydi. Geçen sene, derslerinde başarılı olduğu için babasından bisiklet almasını istemişti. Babası ona bu bisiklet için ne kadar parası olduğunu sordu. Mehmet’in okul harçlıklarından biriktirdiği çok az parası vardı. Babası ile şöyle bir anlaşma yaptılar. Mehmet yaz tatilinde mahalledeki Bakkal Rıza Amca’nın yanında işe başlayacak, bisiklet için para biriktirecekti. Mehmet babasının neden böyle yaptığını anlayamadı ama hemen bisikletine kavuşmak istiyordu.


Pazartesi günü sabah erkenden Rıza Amca’nın bakkalına gitti ve durumu anlattı. Rıza amcanın yüzünde hafif bir tebessüm vardı. Neler yapacağını anlattı Mehmet’e. İlk iş olarak sabahları dükkân temizlenecek ve raflar düzenlenecekti. Gün içinde de müşterilere poşetleri taşımalarında yardım edecekti Mehmet. İlk birkaç gün zor geçmişti. Akşamları ayakları ağrıyordu. Bir iki hafta içinde işe alıştı. İlk haftalığını aldığında çok hoşuna gitti. İlk defa kendi emeği ile para kazanmıştı. Parasını harcamadan kenara koydu. Bu şeklide çalışmaya devam ederse iki ay içinde bisiklet parasını biriktirebilecekti. 



Zaman çabuk geçmişti. İki ay bitmiş, artık parası birikmişti. Ne kadar çok emek sarf etmişti Mehmet. O sabah erken kalkıp babası ile bisikletçiye gideceklerdi. Babasının uyanmasını sabırsızlıkla bekledi. Kahvaltı yapmadan hemen gitmek istiyordu. Beraber mahalledeki bisikletçiye gittiler. İşte orada duruyordu istediği kırmızı bisiklet. Çok heyecanlıydı. Ne zamandır bugünü bekliyordu. Biriktirdiği paraları bisikletçi amcanın eline verirken içini bir gurur kapladı. Çok çalışmıştı, çok terlemişti ama en sonunda kendi kazandığı para ile alıyordu kırmızı bisikleti. 


Bisikleti alıp eve döndüler. Mehmet bisikleti eve çıkarmak istedi. Babası: “Binanın girişinde kalsın. Şimdi iki kat yukarı çıkarıp yorulma” dedi. Mehmet, küçücük elleri ile bisikleti kavradığı gibi bir nefeste eve çıkarmıştı bile. Babasına şöyle dedi: “Baba, ben bu bisiklet için iki aydır çalıştım. Benim için çok kıymetli. Bir şey olmasın. Evde balkona koyarım ben onu.

Mehmet’in babası bu cevap ile mutlu olmuştu. Zaten istediği de buydu. İnsan kendi isteklerine ulaşmak için, kendisi emek sarf edince değer vermeye başlıyordu bir şeye. Başkasının ona verdiği şeyler o kadar kıymetli olmuyordu. Babası Mehmet’e bu bisikleti ilk gün kendisi de alabilirdi. Ama o zaman bu kadar kıymetli olmazdı. Babası şunu çok iyi biliyordu: İnsan, emek verdiği şeylere kıymet veriyordu.



Mehmet bisikletini okul açılana kadar büyük bir keyifle kullandı. Bisikleti sürerken içini tarif edemediği bir mutluluk kaplamıştı. Hayalindeki kırmızı bisiklet artık hayal olmaktan çıkmıştı. Her akşam eve döndüğünde, iki kat yukarı taşıyıp balkona koyuyordu. Gece uyumadan önce şöyle bir göz atıyordu. Kendi emeği ile bir bisiklet almanın gururunu ve keyfini yaşıyordu. 



Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Yorumlar

  1. Emeğin değerini çok güzel anlatan bir öykü. Çocuklarımıza bunu bir anlatabilsek çok iyi olacak.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir deyim. Çocuklara istediği oyuncağı alırken ve onun bu oyuncak için hiçbir şey yapmadığında hemen kırabiliyor.. Değerli olmuyor başka çocuklara hediye edebiliyor. Ama kendi topladığı parayla, yada bir iş yapıp ve ordan karşılık alıp herhangi bir oyuncak alıyorsa onu yanından bile ayıramaz oluyor. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Bir şeye değer vermek emek ister. Gerçek emeğin karşılıksız kalmayacağını anlatan çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. İnsan kendi emeğiyle kazandığında çok keyif alıyor. Ve değerini biliyor gerçekten

    YanıtlaSil
  5. Bedeli , emeği, çabayı ne güzel anlatmışsınız. Kaleminize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  6. Nermin Yaman23 Mart 2024 17:00

    İnsanın içini ısıtan bir hikaye olmuş. Hepimizin hayatta böyle yüksek emek sarf ettiğimiz dönemler olmuştur mutlaka.. Emeklerin karşılığında alınan şeyde ne kadar kıymetli ve özel oluyor. O ayrı bir tad.

    YanıtlaSil
  7. Kıymetli olan azim bedel in olduğu çok güzel kalem edilmiş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 18:52

    Emek vererek elde ettiğimiz ne varsa gerçekten de ne kadar kıymetli oluyor.

    YanıtlaSil
  9. Bir çocuk bizden bir şey istiyorsaki her çocuk ister, yapılması gereken yöntem gerçekten çok iyi anlatılmış

    YanıtlaSil
  10. Ne Güzel Bir Deneyim Aktarımı Elinize Emeğinize Sağlık👏👏

    YanıtlaSil
  11. Çocuk yaşta bedel konusunun öğretilmesi çok iyi....

    YanıtlaSil
  12. Bu hikayeyi çocuğumla birlikte okudum. Şimdi yaz tatili için bisiklet hayalini nasıl gerçekleştireceğini bulduğunu söyledi. 😊 Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. sahip olduğumuz şeylerde bizden bir şeylerin olması onu değerli kılıyor

    YanıtlaSil
  14. İnsan bir şeye neden değer verir?, sorusunun cevabını ne güzel anlamışsınız... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. ilk bisikletim oldugu zamanlari hatirladim, ne kadarda heyecan vericiydi

    YanıtlaSil
  16. Emek , çaba ve mücadele …elde edilen şeyleri anlamlı kılıyor…

    YanıtlaSil
  17. Kıymeti bilinsin istiyorsak emek verdirmemiz ve vermemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  18. Değer ve emek arasında bir bağlantı var… çok güzel ifade edilmiş.

    YanıtlaSil
  19. Bedel ödetelim derken kıvamı kaçırmamak lazım besel manyağı olmasın sonra çocuklar ☺️

    YanıtlaSil
  20. Kendi bedeli insana ne tatlı geliyor :)

    YanıtlaSil
  21. Murat Erturan27 Nisan 2024 06:18

    Emek ve değer çok güzel. Teşekkürler

    YanıtlaSil

  22. Bu hayatta Emek ve sabırla kazanılan şeyler , insanın 'in gururunu ve mutluluğunu yansıtıyor. Değer verilen, emek verilen her şey özel ve anlamlıdır.

    YanıtlaSil
  23. Hayat bedel ödemediğinde sana onun temasını vermiyor. Bu bir bisiklet olabilir, eş olabilir, iş olabilir. Hepsi aynı.

    YanıtlaSil
  24. Emek, katıldığı herşeyi değerli hale getiriyo...eline sağlık

    YanıtlaSil
  25. Bedelini ödeyip sabredince insanın sonuca ulaşmaması neredeyse mümkün değil.

    YanıtlaSil
  26. Bedelini ödeyince keyfide oluryor

    YanıtlaSil
  27. Aslında güzel olan sevilen bisikletten ziyade ona verilen emek
    Yetişmek yetiştirmek böyle olsa gerek...

    YanıtlaSil
  28. Şimdiki Z kuşağının en önemli problemlerinden biri "emeksiz yemek istemesi" :(

    YanıtlaSil
  29. İnsanın nankörlükten kurtulmasının yolu emek..

    YanıtlaSil
  30. Ağaç yaş iken eğilir diye boşuna söylememiş Atalarımız. İnsanın hayatı öğrenebilmesi küçük yaşta bedel ödemekten geçiyor. Vay şimdiki Anne babaların haline.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder