Ana içeriğe atla

Başlamadan biten hikaye....

 

O gün diğer günlerin aksine heyecanlıydı...

Bir süredir işler kötü gidiyordu. Elemanlarla dönem dönem sıkıntı yaşıyordu. Ödemeler de artık çok bunaltıyordu. Karşına kaçırılmayacak bir fırsat çıkmıştı. Şimdiki dükkanından çok daha iyi bir dükkanın AVM'de boş olduğu haberini aldı. Kirası biraz yüksekti ama sanki işler iyi giderse altından kalkabilirim diye düşünüyordu. Çünkü o AVM’de müşteri yoğundu. Hatta onun yaptığı işi yapan başka bir mağaza daha vardı. O dükkana gittiğinde her zaman kalabalıktı.

O gün diğer günlerin aksine heyecanlıydı...

Geriye bakmayı hiç istemiyordu, yaşanan yaşanmıştı. Hem iki dükkan olursa birinin açığını diğeri kapatabilir diye düşündü. Çalışanlarına karşı da daha güçlü görünmek istiyordu. Maaşlar bir süredir gecikmeli yatıyordu ve bu yüzden sıkıntı yaşıyordu. 

Artık kararını vermişti. Bir esnaf arkadaşına anlattı durumu. 

-Ticaret risktir değil mi? diye bitirdi.

-Abi, dedi arkadaşı “Risk başka, kumar başka. Senin bu fikrin risk değil kumar.  Emin misin?.. Hani bir daha düşünsen, başkalarına danışsan fikrini alsan...” Arkadaşı onla uzun uzun konuştu, onun için endişelerini sıraladı bir bir...

-“Bak” dedi “bak sen benim büyümemi istemiyorsun. Senden daha başarılı olacağım diye kıskanıyorsun. Sanki bana düşmanlık ediyorsun. Hem benim başka şansım da yok zaten tek çıkışım bu...” dedi. 

Kaldığı yerden devam ederek:

-“Büyümek beni içinde bulunduğum sıkıntılardan kurtaracak” dedi. “Hem danışacağım da ne olacak beni bu fikrimden vazgeçirecekler. Onlar benim durumumda değil ki nerden bilsinler gelecekte ne olacağını...” diyerek yanından ayrıldı.

Halbuki bir olay olmadan öncesinde işaretini verirdi. Nasıl ki bir çocuğun yanan sobaya gidişinde annesi yanacağını biliyor ona göre panik yapıyor. Ama işin içinde insanın kendisi olunca pek böyle hesap yapmıyor. O yüzden arkadaşının söylediklerine kulaklarını kapadı. Zaten insan bir şeyi çok istediğinde gözü bir şey görmez. Uyarıları dinlemez, dostu düşman, düşmanı dost olarak görür. 

O gün diğer günlerin aksine heyecanlıydı...

Artık kararını uygulamaya koyulmuştu.İlk iş dükkan için kira pazarlığı yaptı. Bir şekilde anlaştı. Sonra sıra vitrin dekorasyonuna geldi. Sermayesi pek yoktu ama “mecbur, bunlar olmadan iş olmaz” dedi. Masraftan kaçınmadı ama harcadığı para kendi parası değildi. Biraz eş dost, biraz banka denkleştirdi. Biraz da tedarikçilere vadeli borçlandı. 

Bir işler tutsa çok rahat edeceğim diye düşündü. “Arabayı da değiştiririm, eskidi neredeyse beş yaşına geldi. Masrafları da günden güne artacak. Hem böyle bir mağaza sahibine böyle bir araba yakışmaz.” diye mırıldandı.

Aradan zaman geçti güzel bir açılış yaptı. "Emin misin?" diyen arkadaşı da gelmişti. “İşte böyle” dedi “insanlar iyi mağazalara değer veriyorlar...”

İşyeri açıldı ama işler beklediği gibi değildi. Müşteri giriyor, bakıyor ve çıkıyordu. 

-Fiyatlar biraz pahalı, diyen oluyordu.

-Aradığım ürün burada değil, diyen oluyordu...

O gün diğer günlerin aksine heyecanlıydı ve heyecanı geçmeye başlamıştı...

 Sonunda "bu da olmadı" deyiverdi...

“Acaba neden? Neden hep kötü olaylar beni buluyor?  Hayat neden diğer insanlara iyi davrandığı gibi bana iyi davranmıyor” diye düşündü. Yapması gereken her şeyi yaptığını düşünüyordu. İnsan bir olumsuz sonuç aldığında kendisini hatalı görmek istemez. Her şeyi yaptığını zanneder, bu yüzden dış dünyayı suçlar. 

Aynı AVM’de aynı işi yapan ve başarılı olan mağazaya baktı. Aslında benzer hamleleri yaptığını düşünüyordu, peki neden olmuyordu? Mağazanın iyi bir yerde olması yeterli değil mi? 

İnsan iyi bir yerde mağazaya sahip olduğunda işlerinin de iyi olacağını düşünür. İyi mağazaya sahip olmak insana başarı getirmez. Önemli olan sahip olduğun şeyde hangi evredesin? İlişki de, ticaret de, insan yetiştirme de. Çıraklıkta mısın, kalfalıkta mısın, ustalıkta mısın? Hayat bize sürecin sonunda başarıyı veriyor. İmkanlara sahip olduğumuzda değil…


Yorumlar

  1. Başarıya giden gerçek adımları bilmeden yapılan her hamle çok kalıcı olmuyor. İlim olmadan kaliteli hayat yaşanmayacağı gibi ticarette yapılmaz. Teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  2. Gerçek başka... Hayaller başka... İmkanlarım ile marifetlerim uyumlu mu?

    YanıtlaSil
  3. Açıklayıcı güzel bir yazı. İnsan hayatta hırslı olduğunda kazandığını zannederken kaybetmeye başlar. O ne kadar çok isterse istediği şeyde ondan kaçıyormuş gibi gelir.

    YanıtlaSil
  4. O kadar çok örneğini görüyoruz ki.. Büyüdüğünü zannediyor insanlar iflas bayrağını göndere çekmiş farkında değil..

    YanıtlaSil
  5. İnsan çıraklıkta gelen seçeneklerin fırsat, imkan üretmeye değil, alıp götürmeye geldiğini fark etmiyor. Hele bir de azim değil de hırs yapmışsa ve yapacağı işin ve sürecin ilmine sahip değilse geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  6. Aslında insanoğlu hiç bilmeden hiç anlamadan geleceğyle ilgili kumar oynuyor

    YanıtlaSil
  7. Hani insan işe yaradıkça ve kendini geliştirdikçe hayatın onu yükseltmesi gibi bir şey mi anlamalıyız?

    YanıtlaSil
  8. İnsan aceleci. Hemen olsun istiyor. Ama hayat bir sürenin sonunda bize istediğimizi veriyor. Kendi hayatımdan bir kesit gördüm. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Her büyüme bümüme değildir bazı büyümeler batacağımızın habercisidir… Kaleminize sağlık 👍

    YanıtlaSil
  10. Ellerine kalemine saglik

    YanıtlaSil
  11. Hocam için iyi bir başlangıç yazısı olmuş, emeğine sağlık hocam.🙂

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir çok iflas eden kişinin durumu

    YanıtlaSil
  13. Öngörü çok önemli. Hayaller ve hayatlar

    YanıtlaSil
  14. Riskli konularda rahat hareket ettigimiz kadar, riski az konularda o kadar rahat olmayabiliyoruz bazen:) sonuca olan askimiz bize bunlari yaptiran ama sonuc da sebeplere asik:)

    YanıtlaSil
  15. Bu sadece iş ile de değil hayatın her noktasında bizleri uyaranları dikkate almıyoruz, o anda o uyarılar işimize gelmiyor. O kız sana uygun değil, o arabayı alma çok masraf çıkarır, o arsa yatırım için uygun değil vs. Bunları söyleyenleri beni kıskanıyor diyerek reddediyoruz.

    YanıtlaSil
  16. zahmetinden keyif alacağı işi yapmalı insan.

    YanıtlaSil
  17. Her başlayan bir gün bitecek. Her bitiş ise başka bir öyküde baslangic.

    YanıtlaSil
  18. Muhammed Yıldız18 Şubat 2024 12:40

    İnsanın kıyaslama yaparken kaçırdığı noktalara ilişkin çok güzel bir yazı olmuş 👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  19. Günümüzde çok moda bir yöntem ama hiç gerçekçi değil. İnsanlar bu tip risklerin sonunun hep kötü olduğunu görmüyor mu?

    YanıtlaSil
  20. İnsanoğlu çok aceleci. Hemen sonuca varmak istiyor. Oysaki bizim elimizde olan sonuçlar değil sebeplerdir. Ne kadar sebebin var?

    YanıtlaSil
  21. İnsanoğlu hep bir fazlasını istediği için sahip olduğu şeyin hiç tadını çıkaramadı, tüm ömrü de o bir fazlasını aramakla geçti...

    YanıtlaSil
  22. Hemen sonuca ulaşma isteğim her konuda var basit bir çöp atarken bile hemen olsun bitsin istiyor insan sonuç ile tatmin olmak için.

    YanıtlaSil
  23. Abdullah Cerit22 Şubat 2024 09:09

    İnsanoğlunun bir şeylere ihtiyacı dışında giderek artan şekilde sahip olması stresinin de orantılı artması demek aslında. Dışarıdan bakıldığında bu durum biraz ironik gibi. Öte yandan, gerçek çok basit! Dış dünyadan beklentiyi minimum tutmak, hangi yöne daha fazla bedel ödemem gerektiğini de açığa çıkarıyor. Buna rağmen insan isteklerini takip ediyor, dış dünyadan bekliyor ve sonuç tabi hüsran. Bir de hüsranı yakında yaşamayıp kazanırken kaybettiğini göremeyenler var, bu çok fena!

    YanıtlaSil
  24. Hayatta her şey olmadan önce işaretini verir. Bu işaretleri duygu olmadan nötr olarak okuyabilmeli insan. Diğer türlü, işler kötü gittiğinde, kendini hiç suçlu görmez, suçluyu hep dışarıda arar..

    YanıtlaSil
  25. İnsanın isteği aktifse eğer gözünün önündekileri göremiyor, tavsiye verenleri duyamıyor. İstek ve ihtiyacı karıştırdığında işlerde karışıyor. Ders çıkarmak adına farkındalık katacak bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  26. İstekler hata yaptırmış.

    YanıtlaSil
  27. Genellikle başkalarının sonuçlarına bakıp biz de o sonuca ortak olmak istiyoruz. O sonuca hangi sebepleri oluşturarak ulaştığı kısmı ile ilgilenmiyoruz... Asıl bakmamız gereken yeri kaçırıyoruz.

    YanıtlaSil
  28. İsteğinde aşırılık yapan insan kendine gösterilen gerçeği kabul etmez.Gerçekleri söyleyeni düşmanı görür...

    YanıtlaSil
  29. İnsan bir şeye sahip olmak için aşırı istek duyunca duyguları aktifleşir ve gerçekleri görmek istemez. Akıllı insan duygularını pasifleştirdikten sonra karar verir. Bunu yaparken de kendinden götürülecekleri hesap eder. Yoksa hep başkalarını suçlar hale geliriz.

    YanıtlaSil
  30. ''Hayat bize sürecin sonunda başarıyı veriyor. İmkanlara sahip olduğumuzda değil''
    Hayat adaletli şekilde bizlere tepki veriyor peki bizler doğru tepkiyi verebiliyor muyuz hayata karşı?

    YanıtlaSil
  31. Bitmesi için bir şeyin başlaması gerrekmez mi?

    YanıtlaSil
  32. çıraklık, kalfalık, ustalık... güzel tanımlar

    YanıtlaSil
  33. AHMET YURTALAN3 Mart 2024 10:57

    Deneyim transferi yapmadan ve çıraklığını ve kalfalığını yapmadığın işi yapma karar vermeden önce iyice araştır artılarına eksilerine ve risklerine bak ve başkalarına güvenerek işe girme beklentin kendinden olsun

    YanıtlaSil
  34. İnsanı yücelten, işletmeyi büyüten,Aileyi huzurlu bir alana çeviren, o işin çıraklığında bizden çıkan bedeller ile alakalı. Yaşadığımız problemlerde küçülmeye gitmek, başa dönmek büyümenin başlangıcı oluyor sanki...

    YanıtlaSil
  35. İnsan duyguya girdiğinde gelen her uyarıya egosu tepki veriyor kabullenmiyor sonunda da acı bir deneyim.

    YanıtlaSil
  36. Hayat bir süreç ve biz bu sürece ne kadar uyumlanırsak o kadar olumlu sonuç alırız

    YanıtlaSil
  37. Acaba neden? Neden hep kötü olaylar beni buluyor?

    Hayat insana notr ve olaylar yasanmadan isaretini veriyor, duyguya girmeden isaretleri okuyabildigimizde soru tarzimiz ve eylemlerimiz degisiyor.

    YanıtlaSil
  38. Tam olarak günümüzde insanların istek anında bilincinin kapandığı noktayı ve doğruyu söyleyenin kovulduğu gerçeğin acı olduğunu çok güzel vurgulayan bir makale olmuş.
    Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  39. İnsanlar başarıya bir an önce ulaşmak istiyor. Ancak oraya sadece sabredenler varabiliyor.

    YanıtlaSil
  40. Yusuf Yörük4 Mart 2024 05:32

    İnsan gerçekten dükkanının çok iyi bir tasarımı vs. olduğunda müşterilerin yığılacağını düşünüyor. Ama ben mesela Storybox youtube kanalında birsürü video izledim. Orada işlerinde başarılı olmuş iş adamları var izleyenler bilir. O iş adamlarının hiçbirisinde şey görmedim. Direk büyük girdim. Öyle diyen yok. Hepsi ufacık dükkanda başladım / imkansızlık içindeydim gibi şeyler söylüyor. Demek ki iişin başı biraz sancılı oluyo

    YanıtlaSil
  41. Merve Aydınlar - Keşke ticaretin de bir okulu olsa. Okullarda onca şeyi öğreniyor çocuklarımız ama nasıl ticaret yapılırın bilgisi malesef yok. Nasıl evlenilirin de.. Sanki özellikle gizlemişler gibi.

    YanıtlaSil
  42. İnsan çok aceleci…
    Başarı için sabıra ihtiyaç var. Sürekliliğe ihtiyaç var.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  43. Nermin Yaman23 Mart 2024 16:37

    Ticaret ayrı bir stareji gerektiriyor.Belli kuralları var. İnsan isteklerine göre hamle yapınca yanılıyor. Doğru zamanda doğru hamle yapmak önemli.

    YanıtlaSil
  44. Payına razı geliyor olmak...

    YanıtlaSil
  45. Karşımıza çıkan şeyler, fırsat mı, değil mi, almaya mı geldi yoksa vermeye mi, bunu farkedebilmek çok önemli, hamlelerimiz ihtiyaçlarımıza yönelik olmalı.

    YanıtlaSil
  46. her şey kötü giderken daha da kötü gitmemesi için zararı kabullenmeli insan. problemlerinin daha da büyememesi ve geçmiş hatalarından deneyim transferi yapması ona yeni başlangıç hakkını verebilir..

    YanıtlaSil
  47. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 18:37

    Küçükle başlayı büyütmek nefse uygun gelmiyor ve insan yanılabiliyor. Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  48. Fırsatı ilimle irdelemezsek tuzağa düşeriz

    YanıtlaSil
  49. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 05:51

    İnsan duygularını rehber yaptığı zaman mantıklı olan gerçekleri bile saçma görebiliyor. Oysa bu kadar belli iken işin sonu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  50. Öyle stratejiler olmalı ki insanın hayatında, bir konuyu tüm konularda kullanabilmeli... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  51. İnsanların başına gelen bir olay birden gelmez. Bunun bir süreci vardır. İyi olan işler içinde böyledir, kötü olan işler içinde böyledir.

    YanıtlaSil
  52. yüksek hacimli imkana sahip olmak için önce eldeki imkanla en iyisini yapmak gerekiyor..

    YanıtlaSil
  53. Nokta atışı bir konu. Mekan ışıl ışıl, tam kalabalığım göbeğinde ama işler yürümüyor. Neden? İşin arka planında dönen senin o konuda yeterliliğini sağlayacak bir vakit bir emek bir bilinç koyman lazım

    YanıtlaSil
  54. Her şey Zıttı ile var edilmiştir bu hayatta, başında kolaylık olan işlerin sonunda mutlaka zorluk vardır.

    YanıtlaSil
  55. Başarıya ulaşmak süreç ise bu sürecin içinde de aşamalar var ve hepsinin ayrı getirdikleri.

    YanıtlaSil
  56. Önemli olan köşe başındaki o dükkana sahip olmak değil ticaretin gerçeklerine sahip olmak…

    YanıtlaSil
  57. İnsan yaptığı işin ustalığına varmış ancak patronluğun çıraklığında olabilir bir işte usta olmanız o işin yöneticisi olabileceğiniz anlamına gelmiyor maalesef

    YanıtlaSil
  58. İnsanın kazanacağı sürece gelmeden zıplaması yere düştüğünde bacaklarını kırıyor maalesef. Kararını aldıktan sonra danışmaya gitmekse yararına olan insana karşı düşmanlaşabiliyor.

    YanıtlaSil
  59. İnsan hiç bir zaman aynadaki kişiye bakmı kendi yanlışlarını başkasına ayıtmiş gibi gösterir

    YanıtlaSil
  60. Insana gelen isaretler aslinda onun lehinedir ama bunuda ögrenmesi lazim görmesi lazim. Iz isaret okuma becerisini gelistirmesi lazim. Sagolsun Deneyimsel Tasarim ögretisinde bunlarin hepsini ögreniyorsun ve bir cok olan olaylarda hamleni erken yapabiliyorsun.. ayni zamanda senin bedellerinin karsiligini alirsin, senin bedelin o AVM ye yetmiyorsa hak etmezsen orda ister ac o dükkani islemez ayni bu örnekteki gibi.. hep hazir paradan toplayip dizmek senin ödemedin bedellerinden kaynaklidir.. insan hak ettiginden fazlasini alamaz.. ister ama hakkindan fazla oldugu icin o seviyede kalamaz. Yetersizdir.. Allah razi olsun yine bu makale ile bircok sey hayatimda renklesti tüm makalelerdeki gibi..

    YanıtlaSil
  61. Bizim mahallede bitane mağaza açılmadan önce aynı böyle büyük girdi. Kocaman mağaza, yakında Türkiyenin 81 ilindeyiz falan diye açtılar. İlk gün indirim var diye aşırı kalabalıktı ama 1-2 hafta geçmeden bomboş kaldı içerisi müşteri yok nerdeyse. Demek ki böyle yapmamak lazım

    YanıtlaSil
  62. Çıraklıkta sana gelen senden almaya gelmiştir der hocam. İşlerimizde önce çıraklık yaşayarak 100 emek harcayarak 1 birim getirisi olan durumlar olacak ki bir sonrası evreye bizi hazırlasın. Kazanamayacağın zamanlar olacak sen doğru davranmaya devam edeceksin , hiç müşteri gelmese de dükkanını erken aç , kapının önünü süpür ve gün gelecek tam dükkanını kapatırken hiç gelmeyen o müşteri satamadığın o mallı senden isteyecek . Çıraklığını öyle yaşamalısın, sabırla 😊 Bu hikaye de çok güzel noktalara değinilmiş.

    YanıtlaSil
  63. Mesele hangi imkana sahip olduğun değil, imkanla hangi evredesin, eline sağlık

    YanıtlaSil
  64. Kalemim
    Kaleminize sağlık. Çok güzel.

    YanıtlaSil
  65. Parıldayan her şey altın değil.
    Fırsat her zaman gelir ama hep vermek için değil, bazen almak için geliyor.

    YanıtlaSil
  66. İnsan aceleci olunca her şeyde olduğu gibi başarıyı da hemen istiyor. "Hemen başarayım. Hemen yönetici olayım. Hemen usta olayım. Hemen hemen hemen.." Öyle olunca da tabi sınavlar başlıyor.

    YanıtlaSil
  67. Arkadaşını duyamaz hale gelmiş. Duymak kulakla ilgili değil o zaman

    YanıtlaSil
  68. Emeksiz yemek olmuyor maalesef. Bedel kendisini seyrettiriyor. İnsan zannediyorki bende onun gibi başaracağım. Halbuki arkasındaki bedelleri göremiyor. Öyle oluncada kaçınılmaz son geliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder