Ana içeriğe atla

Bir Güzel Evim Olsa

 



Derin düşüncelere dalmıştı, Mehmet. Her şeyi mutlu olmak için yapmıştı oysa ki. Ama kendini o kadar da mutlu hissetmiyordu. Sorun nerede diye derin derin düşündü. 

 

Eşi Vildan ile birlikte, yıllarca hayalini kurmuşlardı bu evin. Kendilerinin olan, çocuklarıyla birlikte yaşayacakları, bir ev hayal etmişlerdi. Rahatça tadilat yapabilecekleri bir ev. Ev sahibiyle can sıkıcı konuşmalar yapmayacakları bir ev. 


Biriktirdikleri paranın tamamını vermişler, bir de bankadan kredi çekmişlerdi. Her ay, ikisinin maaşlarından senelere yayılarak ödenecekti. Nasıl olsa ikisi de çalışıyordu. Kira ödemek yerine böyle bir yöntem akıllarına çok yatmıştı. Kira öder gibi kredi ödemek. Hem de o çok istedikleri, hayalini kurdukları ev için. “Zaten işimiz var taksitleri bir şekilde öderiz.” diye düşünmüşlerdi. Sonunda istedikleri oldu ve o evi aldılar. Çok uğraşmışlardı bu evi almak için. İlk günlerde, eve yerleşmenin heyecanıyla çok zorluk hissetmediler. Ama sonraları yavaş yavaş sıkıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı.  


 


Aylar geçtikçe, masraflara yetişmekte zorlanmaya başladılar. Kredi taksitini ödedikten sonra ellerine çok az para kalıyordu. Çocuklar büyüdükçe de masrafları artmaya başlamıştı. Mehmet, bu sene şirketten beklediği terfiyi de alamadı. Dolayısıyla maaşının artmaması da canını daha çok sıkmaya başlamıştı. Çocukların okul masrafı, mutfak masrafı derken ay sonu geliveriyordu. Birde üstüne kredinin taksiti eklenince, elde bir şey kalmıyordu. 

  

İkisi de işte problemler yaşasalar da bu duruma katlanmak durumundaydılar. Öyle ya kredi taksitini ödeyemezlerse, evlerini kaybedebilirlerdi. Birbirleriyle evde, para konusuyla ilgili tartışmalar yaşamaya başladılar. Artık eskisi gibi özgür değillerdi. Tatillere gidip keyifli vakit de geçiremiyorlardı. Ev sahibi olmuşlardı ama diğer birçok şeyden vazgeçmek zorunda kalmışlardı. 


 


Mehmet, paraya sıkıştıklarında kredi kartından avans para çekmeye başlamıştı. Krediyi başka krediyle ödüyordu artık. Yıllar geçtikçe bu durum dayanılmaz bir hale geldi. Evdeki tartışmalar daha da artmaya başladı. Her gün işten yorgun ve gergin geliyorlardı. Artık çocukların önünde birbirleriyle şiddetli kavgalar etmeye başlamışlardı. Konu ne olursa olsun, bir kıvılcım hemen kavgaya dönüşüyordu. İster konu çocuklar olsun, ister para olsun, durum değişmiyordu. Artık tahammül edilebilir boyutta olmaktan çıkmıştı. Mutlu olmak için başladıkları bu yolculukta, neden işler sarpa sarmıştı? Ne olmuştu da bu duruma düşmüşlerdi? Neden mutlu olamıyorlardı?      

 

İnsan hayatta neden mutlu olamaz? 

 

İnsanoğlu çok acelecidir. Hak etmediği bir şeyi önceden tüketmeyi çok sever. Elde etmek istediği şeye, hemen sahip olmak ister. Bunun için gerekli olan bedeli ise ödemekten kaçınır. Gelecekte başına gelecekleri düşünmeden hareket eder. 

 

Kredi çekerek elde ettiği şeyle mutlu olacağını zanneder. Ama gerçekten kendisinin olmayan bir şey onda fazla kalmaz. Kalsa dahi, onun hayrını göremez. Eninde sonunda, alınan krediyi fazlasıyla geri ödemek zorunda kalır. Mehmet gibi bu krediyi ödemeyle ilgili stresi mutlaka yaşar. İnsan gelecekte kazanacaklarına güvenerek, bir taahhütte bulunmamalıdır. Önce kazanıp sonra harcarsa, elde ettiği şeylerin hayrını görür. Kazandıklarının bereketi olur.     


 

Gerçek olan aslında basit ve anlaşılabilirdir 

 

Hayatımıza giren her sahte, anlık olarak fayda sağlıyormuş gibi gözükür. Ama toplamda bize hep zarar verir. İnsanoğlu problemlerine sahte çözümler bulduğunda, gerçek çözümden uzaklaşır. Yaşamı karmaşık hale getirdikçe, basit olan çözümden uzaklaşmaya başlar. Oysa ki, gerçek olan çok basittir. Sahte çözümün, uzun vadede başka problemler getireceğini düşünemeyiz. Mehmet’in kazandığıyla değil de krediyle, hayalini kurduğu evi alması gibi. Oysa her sahte çözümle durum daha karmaşık hale gelir. 

 

 


Yorumlar

  1. İnsan bazen düşünemiyor gerçekten, hak etmediğin bir parayla sahip olduğun şey hayatın tadını çıkarmana engel olabiliyor. Borcu ödeyeceğim diye, çok şeyden vazgeçmen gerekebiliyor. Güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık…

    YanıtlaSil
  2. Her hak etmeden aldığımız şey bize yük oluyor. Bu ev de olsa övgü de olsa. Önce hak edecek seviyeye gelmemiz ve sonra bize verilirse eğer almamız lazım. Hayattan alacaklı gitmek diye bir şey yok, insanoğlu alacakları konusunda rahat olmalı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Gerçek problem sadedir...

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı olmuş :))

    YanıtlaSil
  5. Yani üretmeyene tüketme hakkını vermiyor hayat.. Nedense de yaşayarak öğrenmeyi seçiyoruz genelde..

    YanıtlaSil
  6. Bunu okuyunca aklıma geldi günümüzde insanlar aynı yukardaki hikaye gibi bir tatile gidiyorlar 12 ay taksit ödüyolar 10 gün tatil için 11 ay acı çekiyorlar

    YanıtlaSil
  7. İnsanın hak ettiğinden fazlası ile hareket etmesi ona külfetten ve huzursuzluktan başka bir şey getirmiyor. İnsan kaybettiğinde yerine koyamayacağı şeyleri edinmemeli

    YanıtlaSil
  8. Emeğinize sağlık faydalı bir yazı kaleme alınmış.

    YanıtlaSil
  9. İsteklerimiz o kadar çoğaldı ki, aman çocuklar özel okulda okusun, aman evimiz daha büyük olsun, illa ki haftasonları dışarda yiyelim, yazın tatile gitmeycekmiyiz? diye diye. Daldık kredilere, kredi kartlarına. Sonrada mutlu olamıyoruz tabii ki. Güzel bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ne zaman kestirmeden gitmeye kalksam daha fazlasını ödemek zorunda kaldım. O anda karlı gelen hesaplarım toplamda çok canımı yaktı. Benzer şeyler yaşayanlarıda gördüm, ne kadar garip…

    YanıtlaSil
  11. Günümüzde ailelerin düştüğü tuzaklarla ilgili güzel bir yazı olmuş teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Bir çok ailenin özeti. Reklamlarda kahraman gibi gözükür bu bankalar ama tuzağına düştün mü de seni sömürür durur.

    YanıtlaSil
  13. İnsan bazen kendini mutlu edecek zannettiği hamleler yapar. Oysa amacı O yaptığı hamle ile sadece mutlu olmaktır..
    Fakat insanın bir konuda isteği çok fazla arttık ça; karar verirken mantıklı karar veremez. Kendisine direkt zarar veren şeyi seçer...

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel özetlemiş bu çağın insanlarını. İnsanın hep mutlu olmak için yaptığı şeyler kendini mutsuz ediyor farkında değil.
    Çok fazla istekleri olunca, o isteğine ulaşmak için,gücünün üstünde yükler yüklenebiliyor sonra da taşıyamıyor..

    YanıtlaSil
  15. Gercekten ne oldugunu bilmedigimiz icin, gercekten nasil ulasacagimizi bilmedigimiz kavramlardan biri de “Mutluluk”
    Bunun gibi hayatta bizi cok etkileyen ve cok az bilgi sahibi oldugumuz konulari tekrar bir irdelememiz gerek… Yasayarak ogrenmek can acitiyor cunku…

    YanıtlaSil
  16. insan aldanıyor daha kötüsü aldandığının bile farkına varamıyor.

    YanıtlaSil
  17. Anda kazanan toplamda kaybeden olmak. Bunun da sebebi hemen olsun, benim olsun. İnsan olarak ne kadar da aceleciyiz.

    YanıtlaSil
  18. Problem evet aceleci olmak. Egoyu yonetememek. Güzel bir noktaya dikkat cekilmis

    YanıtlaSil
  19. İnsanın illüzyonu tam olarak bu kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  20. İnsan anlık haz yaşamak için her şeyi yapıyor maalesef. Geleceğine yorum yaparak, zanlarıyla, kendince zihnini o yönde inandırıyor. Hiç zararlı tarafını düşünmüyor. Hep haz almak istiyor.
    Güzel bir yazı olmuş elleriniE sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Gerçek mutluluğu ararken sahte çözümler genellikle daha fazla sorun oluşturur. Gerçek mutluluk basit ve anlaşılabilirdir. Sahte çözümler ise genellikle karmaşık ve problemlidir. Gerçek çözüm ise basit ve uygulanabilirdir.

    YanıtlaSil
  22. İnsan isteğiyle ihtiyacını ah bir ayırt edebilse.. mutluluğun da nasıl geldiğini çözebilir bence ..

    YanıtlaSil
  23. Sahte çözümler ile gerçek problemleri çözmeye çalışıyoruz. Sonuç ne peki, hüsran. Günümüzü özetleyen güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Evet gerçekten de bir şeyin bedelini ödedikten sonra ona sahip olmanın verdiği haz ve huzur çok güzel..

    YanıtlaSil
  25. Abdullah Cerit22 Şubat 2024 09:26

    Gerçek ile sahtenin ayrımına da değinen güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık! İnsanın 5 saniyesinin garanti olduğunu zannetmesi, ömürlük krediler çekilmesi. Akla mantığa yatmaz ama insan kulp takıp durumu kendine mantıklı gösterebiliyor.

    YanıtlaSil
  26. İnsan , bir problemle karşılaştığında kolay olana yani anlık çözümlere başvurur. Önce işe yarar gibi gözükse de problem büyüyerek tekrar karşımıza çıkar.Hayat bizden bu problemi çözmemizi ister. İnsan ne kadar gerçeğe yakın yaşarsa, o derece hayatı basit ve rahat yaşar

    YanıtlaSil
  27. Gerçekten de bedel işin olmazsa olmazı, bedelini ödemediğinde birde sahte çözümlerle devam ettiğinde karmaşa başlamış... ve birde dikkatimi çeken bunca problem oluyor ve insan hiç kendine çevirmiyor okları hep dış dünyayı suçluyor... garip... faydalı bir yazıydı.

    YanıtlaSil
  28. Bir gün bırakacaklarımıza sahip olduğumuzu zannetmek için bize verilen zamanı boşa harcıyoruz

    YanıtlaSil
  29. İnsan bir isteği olduğu zaman onun çabucak olmasını istiyor.bunun içinde kısa yollardan anlık çözümlere başvuruyor. Oysa ki her isteğin bir bedeli vardır. Bu sebeple İnsan gerçekten neyi isteyip istemediğini iyi irdelemeli. Karar alınca da onun bedelini ödemekten kaçmamalı.Hayrına olan insanın o konuda bedel ödemesi

    YanıtlaSil
  30. İnsanoğlu cok aceleci hemen isteğim olsun istiyor,bedeli ise sonraya öteliyor.Veresiye imkan,haz faturası ödenmediği zaman bir gün mutlaka haciz edilir...

    YanıtlaSil
  31. Nasıl da aldanıyoruz... Mutlu olacağımızı zannedip yaptığımız şeyler... Şu anda yeni evlenen insanların ciddi borçlarla evlenip 2-3 senede dağılan yuvaları aklıma geldi. İnsanoğlu imkanından fazlasını tükettiği her öyküde ziyanda...

    YanıtlaSil
  32. Çağımızda pohpohlanan önden hak etmeden tüketme konusu ve yapmayan kişilere "Bu devirde kredisiz hayat olur mu?" diye kendi yaptıklarını savunan insanlarla dolu. Halbuki yazıda bunu yapmanın neden yanlış olduğu kısaca çok güzel özetlenmiş.

    YanıtlaSil
  33. İnsan anlık kazanç gördüğü ve lehine sandığı durumlarda uzun süreli kaybedeceğini anlamaz.
    Bunu anlatan güzel bir yazı olmuş.
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  34. Anda bizi kolaylaştıran her eylem toplamda işimizi zorlaştırıyor..

    YanıtlaSil
  35. Kredisiz ev nasıl alacak bu adam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl mesele de burada başlıyor zaten. Ev almak mecburiyet mi?.. İstek mi?.. Barınma ihtiyacından bahsetmiyorum, o elbette en temel ihtiyaçlardan. Ama insan çoğu kere ihtiyacı ve isteği karıştırıyor. Sonrası malum..
      Hadi diyelim ki almak istedi.. Peki cebinde parası var mı? Yok, ki bu yüzden kredi yoluna giriyor.. Peki daha önce yaptığı tercihleri neden hiç konuşmuyoruz? Çünkü şuanki durumunu ayarlayan geçmişteki seçimleriydi..

      Sil
  36. Mutlu olmak istiyorsan olduğun gibi yaşa ve olduğun kadar harca, normalden büyük görünme, olduğundan büyük isteme ... eskilerin dediği gibi ayağını yorganına göre uzat ... rahat ol :)

    YanıtlaSil
  37. Geçici, anlık çözümler daha büyük sorunlara neden oluyor malesef. İnsan istediği sonuç için acele ediyor.

    YanıtlaSil
  38. evet çok doğru bizzat şahit oldum benzeri bir durum oldu gerçek her yerde aynıdır

    YanıtlaSil
  39. Merve Aydınlar - bir yakınımı çok benzer bir durum yaşadı ve çözmekte çok zorlandılar. insan problemin sebebini bilmediğinde :) çözüm de zor oluyor. ve asla doğru yere bakmak aklımıza gelmiyor malesef

    YanıtlaSil
  40. İnsan bazen cebinde para varken bile abi ne gerek var ticaretim bozulmasın, aman abi masraflar çok biz yine kredi çekelim diyip bir ömür boyu kendisini masrafa sokup ev alıyor. İnsan işte orada aldanıyor... Elinize sağlık faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  41. Gerçek olan sade basit ve anlaşılabilirdi her zaman. Zoru yapan zorlaştıranda insanın ta kendisi.
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  42. Nermin Yaman23 Mart 2024 16:41

    İnsan bir prıblemle karşılaştığında anlık çözüp rahatlamak derdine düşüyor.Anda fayda görüken şey ise toplamda insana zarar veren biz çözüm oluyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  43. Sade yaşıyor olmak, hayatta geçici olduğunu unutmuyor olmak...

    YanıtlaSil
  44. Gerçek ihtiyaç ve isteklerimizi ayırt edip, elimizdekilerin kıymetini bildiğimizde hayrını da bereketini de görüyor insan.

    YanıtlaSil
  45. İnsan anlık hazlarını kazanmak/yaşamak için henüz ödemediği bedellerle bir yere varmaya çalışıyor. hep hak ettiğinden ötesini düşleyip elde ettiğinde de hesap etmediği problemlerle yüzleşiyor...

    YanıtlaSil
  46. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 18:41

    İsteklerimiz çoksa anlık haz zannettiğimiz şeyle toplamdaki kaybedişimizi görememek ne acı.

    YanıtlaSil
  47. gerçek basit ve anlaşılırdır tıpkı bu yazı gibi..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder