Ana içeriğe atla

FARKI AÇTIN MERAK ETME

 





Kazım dün ailesiyle birlikte keyifli bir gün geçirmişti. Sımsıcak bir ortam onun için yeterliydi. Biraz sohbet biraz çekirdek... İşte bu kadardı... Öyle çok fazla şeyde gözü yoktu. 

'İnsanın işini sevmesi ne güzel bir şey' diye geçiriyordu içinden. 55 yaşındaydı ama hala ustasını unutamıyordu. Hatta ustasından yediği tokatın tadı damağında kalmıştı. Ona göre insan hatalı olduğunda sarsıntı oluşturacak tepkiler verilmeliydi. 

İşe gitmesine daha iki saat vardı. Ama artık uyanmıştı. Uyuyamazdı. Hele birde eskiler gözünün önüne geldimi uzaklara dalar giderdi. Eşinin mışıl mışıl uykusuna özeniyordu. Ama bir türlü uykuya dalamıyordu. Madem uyuyamayacaktı o zaman işe yarar bir şeyler yapmalıydı. Biraz yürüyüş yapmaya karar verdi. Kıyafet, yol, duş... gözünde büyüsede artık karar vermişti. İşe gitmeden önce kendisine vakit ayırması ona daha önceleri hep iyi gelmişti. 

 


Asansörde alt kat komşusuyla karşılaştı. Komşusu onun spor kıyafetlerini görünce gülümsedi ve "nihayet.." dedi. Bu kimbilir kaçıncı laf sokmasıydı. Göbeğinden ne istiyordu ki?

"Hadi beraber gidelim" dedi komşusu. 

Komşusu sabah sporunu eksik etmezdi. Sadece bu yaşlı adam onun temposuna yetişebilir miydi? "Neyse.." diyerek kabul etti teklifi. 

Kâzım'ın komşusuyla keyifli bir iletişimi vardı. Bir sene olmuştu taşınalı ama hiç beraber vakit geçirmemişlerdi.  Otuzuncu dakikada pes etmeye kendisini kodladığı anda komşu yüz otuz dakikalık hedeften bahsediyordu. "Hadi ordan.." diye geçirdi içinden.  



Komşusunun, enerjisiyle içi içine sığmıyordu sanki. Koşmanın adı ne zamandan beri yürüyüş olmuştu? Biraz daha yavaş gitse sohbet edebilecekti. Yavaşladıklarında sohbet etmeye zemin bulundu. Biraz hayat meseleleri biraz bir şeyler derken konu işe geldi.

"İnsan önce müşterisinin faydasına konsantre olunca işler nasıl su gibi akıp gidiyor değil mi?" dedi komşu Kemal Bey.

Kâzım "Sadece paraya odaklananların mutsuz olduklarını görebiliyorum." diye karşılık verdi.

Kemal - Kesinlikle abi öncelik gerçekten müşterin olmalı. O küçücük dükkanda üç tane çocuk yetiştirdim. Aslında müşterilerim beni yetiştirdi. Onların güzelliklerini gördükçe hep malın en iyisini almaya çalıştım.

- Değil mi abi. Yüzümüz hep gülsün emi.

- Zaten sen sert ve somurtkan davransan bedavaya da versen o dükkan bir süre ayakta kalabilir.

-Ya değil mi tebessümle müşteri karşılayınca insanlar şaşırıyorlar. Herkesin somurttuğu yerde sen tebessüm edince pırlanta gibi parlıyor görüyor musun?

 - Görüyorum Kâzım gerçekten öyle... İşe ilk başladığım zamanlarda ustam, müşteri varken çalış ama yokken daha çok çalış derdi.

- Etrafı temizlemen, dükkanı müşterine hazırlaman, kapının önünü toparlaman. Gerçekten bunların hepsinin bir anlamı var. 

- Evet müşteri kısmı bizim finalde gördüğümüz sahne. Arka planda ne yaptı da o dükkan doldu taştı? Hiçbir şey bir anda olmuyor be Kâzım.

– Hee! Aklıma gelmişken ben ne zaman söylenmeyi, şikâyet etmeyi bıraktım o zaman toparlandım. Çünkü dünyada problemler hep devam ediyor. Fırtına, yağmur, parti seçimleri, dolar kuru, altın bilmem ne oldu, ülke ne olacak şimdi... Bunlardan sıyrılınca işimin de ailemle geçirdiğim vaktinde kıymetine vardım.

 - Kâzım abi iyi ki karşılaştık. Sohbet bana çok iyi geldi. İnsan bazen doğru mu yanlış mı yapıyor diye endişeleniyor. Benim için teyit oldu. Çünkü dürüst iş yapınca artık sana enayi diyorlar. Bazen şüpheleniyorsun, enayi miyim diye.

Kâzım - İnsan anlık kazancı kâr zannediyor. 

İnsan iyi olanı 'iyi ki yaptım' demeli. Bu bize bazen bir sohbet esnasında gösterilir. Bazen yaşanan bir olaya şahit oluruz. Bazen bizden yaşça çok küçük bir çocuk tarafından anlatılır. 

Ama mutlaka anlatılır.

Daha sonra kazandıklarının sana temas ettiğini görürsün. Evin, araban, çocuğun, eşin. 

Bereketliymişsin, meğerse bundan dolayıymış.

Önemli olan hiç kimsenin olmadığı yerde olabilmek... 

Herkesin şikayet ettiği yerde fark oluşturabilmek? 

Herkesin somurttuğu yerde tebessüm edebiliyor musun?

Farkı açtın merak etme !

 



Yorumlar

  1. Ticarette bereketli nasıl olunur ne güzel yazmışsınız. Ticaretle uğraşan kişilerin muhakkak okuması geren bir yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Özellikle de müşteri varken çalış ama yokken daha çok çalış çok doğru. Böylece samimi de oluyorsun...

      Sil
  2. Arada durup düşünmek lazım hakkaten, dalıp gidince kantarın topuzu kaçıyor. Unutuyoruz hangi konuda fark açmamız gerekiyor...
    Teşekkürler, hatırlatıcı oldu..

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten Türkiyenin ahvalini çok iyi anlatmış, yok patates bu kadar olmuş şu şöyle bu böyle diyerek neyi değiştireceğiz, hiçbir şey. Halbuki sen insanların ihtiyacına odaklanıp tok gözlü olduğunda ALLAH zaten sana bereket yağdırıyor

    YanıtlaSil
  4. Merhametli, güleryüzlü, tebessümlü olabilmek ve farkı açmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  5. RAYİSE Aslan11 Mart 2024 17:15

    İnsan andaki kazancı bereket zannediyor. Aslında bereket ne demek?
    Hayattaki sonuçlara konsantre olmak sebeplerimin keyfini bizden alır.
    Sonuçlara bakmadan ihtiyaç gideren olmalıyız…

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık. İhtiyaç gideren insanın enayi olmadığını, başkasından bu şekilde duymak iyi geliyor…

    YanıtlaSil
  7. Günümüzde böyle esnaflar çok nadir kalsa da bazen karşılaşınca, denk gelince insan ne kadar da mutlu oluyor... keşke bilsek gerçketen bereketin ne demek olduğunu... şikayet etmemenin bize ne kazandırdığını...kaleminize sağlık farkındalık kazandıran bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  8. Dinleyecek olana mutlaka bir anlatıcı çıkacaktır…

    YanıtlaSil
  9. Insan hep anlik kazanclara odaklaniyor ve ana odaklanan insan hep gergin ve mutsuz oluyor. Insan kendi kazancindan cok karsidakinin faydasini dusundugunde ve anda kazanma hirsini birakip yine karsidakinin faydasina iliskilerini yuruttugunde hem ticareti hem iliskileri bereketleniyor. Unuttugumuz yada onemsemedigimiz degerlerimize guzel dokunuslar yapilmis, okurken keyif aldim.

    YanıtlaSil
  10. İnsan karşısındakinin faydasına düşünebildiğinde, kendisinide düşünenler olmaya başlıyor. Bu durum insanın hayatını, çevresini nasılsa bereketlendiriyor.

    YanıtlaSil
  11. Fark, farkı fark edip, farklı davranmaktan geçiyor belli ki... Ne mutlu o güzel farklılaşanlara :)

    YanıtlaSil
  12. Ahmet YURTALAN12 Mart 2024 10:14

    Başarıya giden yolda sebepler oluşturmalı insan böylece ona teması olsun yetiştirdiği insanlara ve çocuklara da bunu yaptırabilirse o toplumun kalitesi artar

    YanıtlaSil
  13. Kimsenin olmadığı yerde kimse var gibi davranabilmek... Çok faydalı bir strateji...

    YanıtlaSil
  14. İnsan çok özeniyor o kazancı iyi olanlara. Halbuki arkada dönen onca emek var. İnsan sonuca bakıyor. O sonuca vardıranı gözden kaçırıyor…

    YanıtlaSil
  15. Leyla Sözüer12 Mart 2024 21:11

    “Ne zaman şikayet etmeyi, söylenmeyi bıraktım o zaman toparlandım.” Emeğinize sağlık!

    YanıtlaSil
  16. Nereye giriyorsak selamlayarak ve tebessümle girmenin yarattığı olumlu etki bambaşka oluyor. Elması değerli kılan onun az olması, insanı değerli kılan ise çoğu kişinin dikkat etmediği ve yapmadığını yapabilmek oldu. Demek ki az olan değerli davranış sergileyenlerin diğer öykülerde insanın yapıp ettiklerinin sonucunu da kendisine teması yüksek olarak alıyor.

    YanıtlaSil
  17. Kapanmayacak bir fark olmuş ..

    YanıtlaSil
  18. Herkesin somurttuğu yerde tebessüm edebilmek cümlesi beni çok etkiledi. İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı günlerinde, oruç tutup gülümsemeyi unutan o kadar çok insan var ki. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  19. İnsan anlık kazancı kâr zannediyor.
    Ne de güzel değinmişsiniz.
    Emeklerinize sağlık👏🏻

    YanıtlaSil
  20. Erken kalkan yol alır diye boşuna dememişler...

    YanıtlaSil
  21. Melda Akanlar15 Mart 2024 12:09

    tebessümlü olmak , teşekkürlü olmak insanın varabileceği en üst nokta ama problemlerle boğuşurken pek de kolay olmuyor , özellikle de ticarette, evet zor ama belli ki kazancı çok yüksek, yapabilene ne mutlu:)

    YanıtlaSil
  22. İnsanın en büyük engeli şikayeti… şikayeti bırakıp ben ne yapabilirim demeye başladığında ilişkilerindeki düğümler çözülüyor

    YanıtlaSil
  23. Nermin Yaman16 Mart 2024 10:20

    İnsan gerçeğe göre davrandığında normalden çıkıyor. Farklı hale geliyor. Buda insanı tereddüte düşüyor. Zaten mesele normlara göre yaşamak değil gerçeğe göre yaşamak.

    YanıtlaSil
  24. İnsanın istekleri saptırıyor insanı. Yoldan sapıncada her yol mübah oluyor ticarette. Zamanın gereği zannettiği bir çok şeyin yanlış olduğunu farkedebilse insan, problemlerde çözülüyor.

    YanıtlaSil
  25. Abdullah Cerit17 Mart 2024 04:35

    Şikayet konusuna da girilmiş olması güzel. Şikayet eden insan problemin çözümünden uzaklaşıyor. Algısı düşüyor ,bilinç kapanıyor. Bereketin hedeflendiği yerde tebessümle girilen kapıdan girilip bir süre sonra da şikayete karşı bir farkındalık oluşması ..bunlar kişinin öyküsünde hayırlı adımlar...

    YanıtlaSil
  26. Bir şeyin temas etmesi, hayır getirmesi insanların şu an da göz ardı ettiği ama çok önemli bir mesele..

    YanıtlaSil
  27. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:27

    İnsan zor zamanlar gecirsede tebessumlu ve sukurlu olmasi hem kendisini hemde karsisindakini iyi hissettiriyor.

    YanıtlaSil
  28. Kimsenin olmadığı yerde olabilmek.. zor ama yapabilen için ne kadar değer katan bir şey..

    YanıtlaSil
  29. Hee! Aklıma gelmişken ben ne zaman söylenmeyi, şikâyet etmeyi bıraktım o zaman toparlandım...
    Yaptığın işin bereketi esteği görselliği lezzeti, niyetin ve o işten keyif almanla artıyor🌻

    YanıtlaSil
  30. leyla şahan24 Mart 2024 22:37

    ticarette , ailede ,ilişkide kazanan insan tüm hayatında üretimi olan insan , ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  31. Karşındakine odaklanmak ve onun ihtiyacını gidermek üzerine çok anlamlı bilgiler.

    YanıtlaSil
  32. Anlık kazanç isteği insanın bilincini daraltıp kazanma hırsı ile gergin ve şikayet eden hale getiriyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  33. esnaflar için güzel tüyolar verilmiş

    YanıtlaSil
  34. Sonuçla ilgilenmeden insanın sebeplerine konsantre olması. Ne güzel anlatılmış elinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. Şikayet, insanı probleminin çözümünden uzaklaştıran, duygularını aktifleyen negatif tepki. Şikayetin sabırla ve bereket ile olan ilişkisini yazıda kavrayabilmek güzeldi. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  36. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 08:01

    Sebeplere odaklanmak, komşum bana günaydın demesede ben gördüğümde o selamı verebilmek.

    YanıtlaSil
  37. Anlık kazançları düşünmek yerine önce karşımızdakinin ihtiyacına odaklanabilsek bambaşka bir dünya yaşardık heralde.

    YanıtlaSil
  38. İyi olanı iğiki yaptım diyebilmek güzel di önemli olan herkesin olamadığı yerde olmak herkesin yapmadığı nı yapmak işte ozaman güzel bir ticaret yapmış olursun

    YanıtlaSil
  39. Zeki Kılıç23 Nisan 2024 15:35

    İnsan Egosunun zıttına hareket etmeyi başardıkça gelişiyor. Olumsuz sonuç aldıgında şikayet etmeden yoluna devam ettikçe başarıyı yakalıyor.

    YanıtlaSil
  40. Bereketli ticaret, gerçek esnaf

    YanıtlaSil
  41. Herkesten önce hareket edip daha müşteri gelmeden müşterinin ikram etmeye başladığında kazanmaya başlıyor...
    Aslında satış müşteriye değil de müşteriyi yönlendirene yapılıyor galiba

    YanıtlaSil
  42. Murat Erturan24 Nisan 2024 22:44

    Gerçek kazancı anlatan güzel bir yazı olmuş. Bereket peki bilmediğimiz bir konu. Hatırlattığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  43. "Enayi" yi insanlar kötü,negatif birşey zannediyor ama "en iyi" demek aslında....

    YanıtlaSil
  44. Farkı fark edilenlerden oluruz inşAllah... Ve umarım bu farkı fark eden... Tüm farklılıkları var eden olur... Olumlu yönde...

    YanıtlaSil
  45. Çok güzel bir yazı, elinize zihninize sağlık.

    YanıtlaSil
  46. Basiti küçümsememek lazım. İnsanoğlu biraz güldüğü zaman konu nereden nerelere geliyor. Güzel gülümsemeler...

    YanıtlaSil
  47. Muhammed Yalçın25 Nisan 2024 11:00

    Müşterinin ihtiyacını düşünebilmek be güzel bir erdemlilik. Oysa maalesef çoğu esnaf elindekini satma derdindeyken neleri kaybettiğinin farkında olmuyor.

    YanıtlaSil
  48. Bize verilenden tatmin olmak anahtar kelimedir. Elimizdekinin kıymetini bilmek ve şükürlü olmak bizi bereketli kılar. Elimizdekiyle en iyisini yapmamız isteniyor. Şikayet etmeden Rabbimden razı olarak. İşte o zaman insanın sürekli hazzı arttar.

    YanıtlaSil
  49. Iste bizde bizim ustaya kiziyoruz bizim iyiligimizi isterse. Asil olaylarda orda basliyor.. sen isini ne kadar severek, emin, samimi, kaliteli yaparsan müsterinde o kalitede.. cok sükür 🤲🏻

    YanıtlaSil
  50. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  51. Muhammed Yalçın25 Nisan 2024 22:51

    Hiç bir dili bilmesede gülümsemeyi bilen ve müşteri gelmeden gelmiş gibi çalışan farkı açmış oluyor. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. İnsan geleceğini tasarladığının farkına varınca aldığı kararlarda değişiyor.

    YanıtlaSil
  53. er başlamanın bereket üzerindeki etkisi tahmin ettiğimizden de öte oluyor. sabah er başlamak, dükkanı açmada er başlamak, tebessümlü olmada er başlamak ve en önemli ihtiyaç gidermede er başlamak bizleri ötelere götürüyor...

    YanıtlaSil
  54. Öyle bir bitir ki , insanlar asla bitirmeyeceğini zannetsinler

    Hem EVVEL ol hem AHİR…

    Ki bulunduğun yerin sahibi olasın…

    YanıtlaSil
  55. Müşteri yokken daha çok çalışmak...
    Bunu öğrenmesi bile çok keyifli...

    YanıtlaSil
  56. Sadece tebessüm bile diğer insanlara fark açmamıza sebep oluyor gerçekten. Aslında bu yazı ile normal olması gereken şeyler için insanların kendini anormal bir sunum yaptığını zannetmesi...

    YanıtlaSil
  57. Sıkça görürüz uğradığımız esnaflarda, işlerin durgunluklarıyla ilgili şikayetleri ve bunlar devam ettikçe de çözüm marifetlerinin azaldığını.. Aslında biraz irdelediğimizde görürüz ki şikayet eden insanların ortak özelliği az bedel, anlık beklenti..

    YanıtlaSil
  58. Tebessüm gerçekten çok önemli boşuna sünnet değil

    YanıtlaSil
  59. Her şikayet bir talep olduğundan , iletişim kurduğumuz karşımızdaki insana bir talepte bulunduğumuzu onun anlaması gerektiğini bazen unutabiliyoruz...

    YanıtlaSil
  60. Kazanıyor gibi gözükürken kaybetmek ne aci

    YanıtlaSil
  61. Yazının en sevdiğim cümlesi ana cümlesi , "İnsan anlık kazancı kâr zannediyor." öyle bir zamandan geçiyoruz ki çoğunluk anlık kazanç üzerine bir hayat sürüyor. bu yazı okunduğunda birilerinin fikrini hayatını değiştirebilir.

    YanıtlaSil
  62. Herkesin zıddında olmak değil herkesin durduğu yeri değiştirmekmiş mesele...elinize sağlık

    YanıtlaSil
  63. Bu hayatta fark açtıran şey bereket ve şikayet etmemek halinden

    YanıtlaSil
  64. Bereketi anlatan bir yazı olmuş keşke daha önce anlayabilseydik

    YanıtlaSil
  65. Kendini kime gösterdiğin çok önemli..kim için ne yapıyorsun..Her şeyi yaparken insanın bir amacı olmalı..günümüzde helalinden kazanmak ne kadar zorlaştı..bize ateşi su olarak gösteriyorlar..İnsan hayatının bereketli geçmesi için çalışmalı..varsın dünyanın safı, enayisi biz olalım...

    YanıtlaSil
  66. Kâzım’ın söylediği bu derin düşünceler, hayatın anlamını sorgulamamıza neden oluyor. İşte bu sohbet, insanın iç dünyasına dokunuyor ve bereketin asıl kaynağının, emek ve sabır olduğunu hatırlatıyor.

    YanıtlaSil
  67. Zor ama insan bunu yapınca başarılı oluyor bu hayatta.

    YanıtlaSil
  68. Zora talip olmak tıplamda kazanmak demek

    YanıtlaSil
  69. Herkesin uyanık olduğu yerde enayiler kazanır. Herkesin enayi olduğu yerde uyanıklar kaybeder.

    YanıtlaSil
  70. Ne demiş atalarımız sen denize at balık bilmez ise Yaradan bilir... Ben kimsenin olmadığı sahnede sahnenin gerçek sahibine oynarsam hiç birşey boşa gitmiyor, aksine işimi müşterimi dizayn Eden O....

    YanıtlaSil
  71. İnsanın istemediği yerde olabilmesi

    YanıtlaSil
  72. İyi yetiştirmek sanırım burada gizlenmiş. Herkesin durduğu yerde devam edebilmek. Bitti denilen yerde şikayet etmeden devam edebilmek. Esnaflığın çok ötesinde bir yazı olmuş. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  73. Önemli olan hiç kimsenin olmadığı yerde olabilmek... Başarılı insanların sırrı burada . Kümsenin yapmadığını kimsenin olmadığı yerde yapması

    YanıtlaSil
  74. şikayet çözüm becerisini hadım eder.

    YanıtlaSil
  75. Kendinden çok başkasını düşünen kişi anlık olarak kaybediyor gibi görünse de toplamda hep kâr eden olur.

    YanıtlaSil
  76. Motivasyon yazısı gibi geldi ve ne iyi geldi. “Herkesin somurttuğu yerde tebessüm edebiliyor musun? Farkı açtın demek”
    Bugün bir konu hakkında aynı cümleyi duydum ve şans olmasa gerek :) teşekkür ederim yazınız için

    YanıtlaSil
  77. Bollukta, müşteri varken, ilgi varken herkes çalışmak ister.. Kıtlıkta, ilgi yokken, müşteri yokken sen neler yapıyorsun? Gerçekten doğru yerden beklentili insan, doğru yeri ikna etmeye çalışan insan..kimse yokkende sadece doğru yerden övgü bekleyen insan..

    YanıtlaSil
  78. Müşteriyi düşünmek.
    Tebessüm…
    Müşteri yokken daha çok çalışmak…
    Kilit açacak çok güzel detaylar anlatmışsınız.


    YanıtlaSil
  79. Müthiş bir sır... İnsan müşterisi varken çalışmalı ama yokken daha çok çalışmalı. Gerçek seyirciye oynamalı oyununu... Ona gerçek sonucu verene... Evi temizlerken gözüken yerleri değil, gözükmeyen yerleri de temizleyenin bereketi... Patron varken değil, yokken daha çok çalışanın bereketi... Bunlar bereketin unutulan sırları...

    YanıtlaSil
  80. Herkesin surat astığı yerde güleryüzlü olabilmek. Çok güzel bir strateji anlayana.

    YanıtlaSil
  81. Çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder