Ana içeriğe atla

KISMETSE OLUR...



Mert sınıfının en çalışkan öğrencilerinden, aynı zamanda da okul takımının kaptanıydı. Geçen yıl çok çalışarak, sınavdan iyi bir puan almış, bu okula yerleşmişti. Diğer taraftan da futbola karşı çok ilgili ve yetenekliydi. Fiziksel olarak tam bir defans oyuncusu özelliklerine sahipti. Amatör ligde oynuyordu ve büyük takım yetkilileri, sürekli onu izlemeye geliyorlardı. Yaptığı her işi iyi yapmaya çalışan Mert, hem okulu hem de futbolu çok seviyordu. Okulda da futboldan dolayı popüler bir çocuktu ama bir o kadar da mütevaziydi.




Bir gün Mert’i antrenörü çağırdı ve ona Fenerbahçe’nin altyapı sorumlusunun kendisini izlediğini ve onu transfer etmek istediklerini söyledi. Mert bu duruma çok sevindi ama bir taraftan da okul ne olacaktı. Bugüne kadar idare etmişti ama bu durum farklıydı. Eğer profesyonel bir futbolcu olacaksa okula yeteri kadar zaman ayıramayacaktı. Okuduğu okul o bölgenin sınavla öğrenci alan en iyi okuluydu... Doktor olmak istiyordu ama futbol oynamaktan da çok keyif alıyordu. Anne ve babası, oğullarının doktor olmasını istiyor ve onu destekliyorlardı. Mert’in annesi öğretmen, babası da doktordu.


Mert bir şeyin farkındaydı. Bir seçim yapması gerekiyordu. Eğer futbolcu olacaksa derslerini ihmal etmek zorunda kalacaktı. Bu da onun doktorluk hayallerini suya düşürecekti. Ama diğer taraftan da futbol kariyerini geliştirebilirdi. Kim bilebilir ki? Belki de ileride Real Madrid’in defans oyuncusu olabilirdi. “Büyük hayaller…” dedi kendi kendine. Anne ve babası ise onun seçimine saygı duyacaklarını söylediler. Bu kararı tek başına almalıydı ve çok kararsızdı.

 Sonunda bir karar verdi. Fenerbahçe’ de ilk günüydü. Alt yapıda birbirinden yetenekli futbolcular vardı. Mert orada da kendisini gösterdi. Antrenmanlardan sonra kalıp bir saat ekstra kondisyon çalışıyordu. Altyapı hocası ondan o kadar çok memnundu ki onu A takımına önerdi. A takımı ile antrenmanlara başladığında henüz on yedi yaşına girmemişti bile. Bu arada okul sandığı kadar da kötü gitmiyordu.

O gün kendisini çok yorgun hissediyordu ve başı dönüyordu Mert’in. Nefes almakta da sorunları vardı. Hemen babasını aradı ve kulüp doktoru nezaretinde hastaneye gittiler. Birçok tetkik yapıldı. Hastane doktoru, kulüp doktoru ve babası olmak üzere üç doktor buluştular. Çıkan sonuçlara göre Mert’e mini aritmi teşhisi konulmuştu. Yani kalbi düzensiz atıyordu ve bu durum futbol oynamasına engeldi.

Mert önceleri çok üzüldü. Belki de tüm dünyanın tanıdığı popüler bir futbolcu olacaktı. Ama kendi elinde olmayan nedenlerden dolayı, bu hayalleri suya düşmüştü. Sonra düşündü “Ben neden doktor olmak istiyordum ki?” Hatırlamaya çalıştı. İnsanlara faydalı olmak. Evet anahtar kelime buydu. Her an herkesin başına bir şeyler gelebiliyordu. Kendisi bunun en güzel örneğiydi belki de... Mert bir karar verdi. İnsanlara sağlık açısından faydalı olacaktı. Durum aleyhine gözüküyordu ama o lehine çevirmenin bir yolunu bulmuştu.  Futboldan dolayı derslerinden geri kalmıştı. Çok çalışıp, arkadaşlarına yetişmeliydi. Zaten bu istek ve azim de onda vardı.


Hastaneden çıkarken, Mert’in doktoru; “Ben de senin gibi sporcuydum ve profesyonel olacakken, doktor oldum. Hayatta bazen kontrolümüzde olmayan olaylarla karşılaşırız. Eğer sağlam bir amacın ve yeteri kadar isteğin varsa başarırsın” dedi ve hastane koridorunda ağır adımlarla gözden kayboldu.


Yorumlar

  1. Hazan dizdar7 Mart 2024 10:27

    Bazı doktorlar tedavi eder ama bazıları hayatına dokunur ömrünü değiştirir....
    Sizin başka bir yazınızda vardı galiba soyut somut tan büyüktür diyordu...
    Onun gibi

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. AHMET YURTALAN7 Mart 2024 10:39

    Bir koltukta iki karpuz taşınmaz her ne olursa olsun yönünüz belli olsun hayatta net olan insanlar başarılı olur

    YanıtlaSil
  3. Doktorların da Ramosu olur ..

    YanıtlaSil
  4. Bir yerde aleyhimize olan başka yerde lehimize olabilir. Önümüze çıkan imkanların hepsine aynı anda sahip olamayız. Bir tercih yapmamız gerekir her zaman. Önemli olan en faydalıyı tercih etmek.

    YanıtlaSil
  5. Hayatımızda başımıza gelen kontrolsüz olaylar bazen kötü gibi gözüksede aslında kendi hakedişimize göre en hayırlısı olan olmuştur. Pişmanlık sadece kendi kontrolümüzde olupta hata yaptığımız zaman yaşanır.

    YanıtlaSil
  6. İnsanın amacı başkalarına fayda sağlamak olduğunda, önündeki her engel ona kolaylaşır. Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Abdullah Cerit7 Mart 2024 13:05

    İnsan bazen başına geleni şer bazen hayır sanır. Esas mesele insanın başına gelenlere nasıl tepki verdiği ile ilgilidir. Çünkü hayat her daim insanın lehine idi ama insanların çoğu bunu kabul edemedi.

    YanıtlaSil
  8. İnsan amacına yaklaşınca amacına göre yanlış olan bir seçenek sunuluyor ve onu tercih ettiğinde de asıl amacından kopabiliyor bu da buna güzel bir örnek aslında fenerbahçe bir fırsat gibiydi ama bakınca onu asıl amacından uzaklaştırmaktan pek de bir işe yaramadı

    YanıtlaSil
  9. insanoğlu hayatındaki bir amaç için kısa kısa hedefler koymalıdır ve o hedeflere uygun davranışlarda bulunmalıdır.

    YanıtlaSil
  10. Evet çok faydalı oldu bende küçükken mertın öyküne benzer bir şey yaşadım ama benim engelim yapancı olduğum ydı ama şı anda eski haline hatırlıyorum ve bugünküne bakıyorum ve çok iyi olduğunu görüyorum

    YanıtlaSil
  11. Bir şeyi seçmek diğerinden vazgeçmeden olmuyor. Hayat böyle biraz acı biraz tatlı.

    YanıtlaSil
  12. Her seçim bir vazgeçiştir ama… her vazgeçiş de yeni seçenekler çıkarır karşımıza…

    YanıtlaSil
  13. RAYİSE Aslan8 Mart 2024 17:13

    İnsanın hayatındaki seçimleri ile ne olacağına karar vermesi ve aslında en doğru kararım bile bizim elimizde olmadığı …
    Ne kadar güzel detaylı anlatılmış..
    İnsan önüne çıkan sorulara doğru cevabı nasıl vermeli??
    Bunun için ne yapmalı ???

    YanıtlaSil
  14. Biz olsak amelelikle kuryelik arasında kalırdık😁 Şaka bir yana sonuç odaklı olunduğunda ve o sonuç verilmediğinde 3-0 malup oluyorsun. Rövanşı kazanmanda çok zorlaşıyor

    YanıtlaSil
  15. Merve Aydınlar - Seçimler, insanın hayatının kalitesini belirler demişti bir hocamız. Ne kadar doğru, doğru seçim, doğru hayatlar. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Bazen hayatta bir şey isteriz ama o bizim için hayırli mi değil mi düşünmeyiz. Bazen öyle anlar oluyor ki iyiki olmamış diyoruz. Mert'in hayatında kendimden bir parça gördüm.

    YanıtlaSil
  17. İnsan seçim yaparken kararsız kalabilir hayatın verdiği işaretleri bilinci kapanmadan doğru okuyabilirse en optimum sonuca ulaşacaktır...

    YanıtlaSil
  18. Bazen çıkmaz sokak sandıklarımız en güzel bahçelere çıkar… önemli olan o bahçenin hakkını verebilmekte

    YanıtlaSil
  19. Kontrolünde olmayan sebeplerle bir engel ile karşılaştığında üzülmeyip oradaki mesajı alabilmek, düşünebilmek çok kıymetli...Tıpkı Mertin "ben neden doktor olmak istiyordum ki " demesi gibi...

    YanıtlaSil
  20. Kontrolümüz dışında gelen engeller acaba bizi yetiştirmek için mi geliyor, sorusunu kendimize sordurtan güzel bir yazı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Şartlar kontrol dışı değişebilir, önemli olan ona esneklik gösterebilmekte... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Aslında neyi neden istediğimizi bilmemiz hangi amaç için yaşadığımızı bilerek hareket etmemiz ne kadar önemli. Birçok insana fayda verecek bir meslek mi yoksa popüler olup onun verdiği egoya hoş gelen hissiyat mı daha değerli? İnsanı insan yapan düşünmesi ve faydalı olanı seçmesi olduğu için bu hususu unutmamak gerekir. Bilinç açıcı güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  23. Doğru seçim doğru hayatlar. Çok kıymetli bir makale olmuş
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  24. İnsanın sağlam bir amacının olması ne kadar önemli… amaçsız çıkışan her yolda ne yaparsan yap başarılı da olsan bi yığın alkış da alsan tatmin olamazsın, mutlu olamazsın… Sapa sağlam amaçımızın olması duasıyla 🤲🏻 Hayırlı Cumalar

    YanıtlaSil
  25. Nermin Yaman16 Mart 2024 10:27

    İnsanın yaratıcısını iyi tanıdığında başına gelen şeylerin kendi hayrına olduğunu bliyor. Ve teslim oluyor. Bu da çok büyük bir konfor

    YanıtlaSil
  26. "Eğer sağlam bir amacın ve yeteri kadar isteğin varsa başarırsın”
    Tüm öykülerin özeti olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:31

    Bazen bizim için şer görünen hayır, hayır görünen şer olabiliyor değil mi? O yüzden seçimlerimiz çok kıymetli.

    YanıtlaSil
  28. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:31

    Bazen bizim için şer görünen hayır, hayır görünen şer olabiliyor değil mi? O yüzden seçimlerimiz çok kıymetli.

    YanıtlaSil
  29. Futbolculara baktığında çoğu mutsuz... Madem insan mutsuz olacaksa o kadar niye uğraşıyor? Peki futbolcuların çoğu neden mutsuz? İmkanları çok olduğu için genç yaşta bir çok şeyi tüketip artık hiçbir şeyden keyif alamamaya başladıkları için olabilir mi?

    YanıtlaSil
  30. Hayatta bazen kontrolümüzde olmayan olaylarla karşılaşırız...

    Bu durumlara doğru tepkiler veriyor olmak kıymetli...

    YanıtlaSil
  31. Biz hayatta birçok seçim yapmaya plan kurmaya çalışırız ama, hakkımızda en hayırlı planı kuranı unutmamalıyız...

    YanıtlaSil
  32. Sağlam bir amaç ve yeteri kadar istekle aşılamayacak problem yoktur

    YanıtlaSil
  33. Önemli olan kararsız kalıp sağa sola savrulmamak. Seçim yapıp onunla ilgili bedelleri ödemek.

    YanıtlaSil
  34. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 08:35

    Olduğu yerin hakkını veren anda kaybediyor gibi görünsede olsa mutlaka kazanır.

    YanıtlaSil
  35. Hayat bazen bize dur der. Bizim için daha iyisini bize vermek için. Kimi zaman bunu bir musibetle yapar. Kimi zaman işaretler verir.

    YanıtlaSil
  36. Bizim için en hayırlı olanı Rabbimiz bilir. Hırslı olmamamız gerekir.

    YanıtlaSil
  37. Murat Erturan25 Nisan 2024 22:06

    Bize şer görünen bazı olaylar hsyır olur. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. hayatın akışını durduramıyorsam kendimi her zaman ona uyamlanabilecek inançta tutmalıyım. Neticede amacım kendime ve çevreme faydalı olmak ise mevsim hep yazdır. arada oluşan yağmurlar, soğuk havalar gelip geçicidir...

    YanıtlaSil
  39. Bazen verdigimiz secimler olmuyorsa mutlaka onunda bir sebebi vardir, ama insanin hedefi amacida olmasi lazimki hayatina bir anlam katmasai icin yoksa insan bos bos gezer...

    YanıtlaSil
  40. Dinçer Baştuğ26 Nisan 2024 08:51

    Kontrolümüz dışı karşımıza çıkan olaylara doğru tepkiler verdiğimizde hayat daha yaşanılır ve konforlu olacaktır.

    YanıtlaSil
  41. Halbuki doktorluktaki bereketinin bir seraba gideceğini görebilseydi böyle olmayabilirdi, doğru kararlarımızda fitneye düşmemek gerek

    YanıtlaSil
  42. Başkasının ihtiyacı ile ilgilenirsen senin ihtiyacın ile ilgileni hak edersin

    YanıtlaSil
  43. Bu kısmetse olur evlilik programı değil miydi yahu :)

    YanıtlaSil
  44. Kontrolümüzde olmayan problemleri çözmenin yolu sağlam bir amaç ve iyi bir niyet ve istekten geçer

    YanıtlaSil
  45. amaca sadakkatti basariyi getiren, insanoglu buyuk cogunlukla amacina sadik kalamadi

    YanıtlaSil
  46. Hayat ve seçimlerimiz dediğimizde ne kadar da kolay ama seçemediklerimiz ortada kaldıklarımız olduğunda ne kadar da karışıyor.

    YanıtlaSil
  47. doktorlar futbolcudan daha kalite standartları yüksek hayat yaşıyorlar.

    YanıtlaSil
  48. Fayda vermeyen şey mutlaka ama mutlaka zarar veriyordur. Meslek seçimi bu yüzden çok önemli. İnsanlara fayda verecek, onların ihtiyacını giderecek bir meslek seçilmedi. Çok güzel yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  49. Bazen hayat konumlandırır bizi. kontrolümüzde olmayan şeyler vardır ya hani. işte kontrol dışında nerede konumlandıysak gene orada en faydalısı olmak için yola devam, hiç durmadan ta ki mecbur duracağımız gün gelinceye kadar...

    YanıtlaSil
  50. Bazen olumsuz gibi görünen sonuçlar bizi hayatta çok daha iyi yerlere getirebilecek sebeplerdir aslında...

    YanıtlaSil
  51. Hayat, beklenmedik dönemeçlerle doludur. İnsanın, bir hayali gerçekleşmesede, başka alanında faydalı işler yaparak yeni bir yol açıyor bu hayatta.

    YanıtlaSil
  52. Sağlam bir amacın varsa başarı peşinden geliyordur.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  53. Keşke gerçek hayatta da burada anlatılan kadar kolay olsa bişeylerden vazgeçmek :) biraz daha zor ama imkansız değil tabi

    YanıtlaSil
  54. Benzer süreci bende yaşadım. Tüm ailem, hocalarım, arkadaşlarım ve ben :) Hepimiz başka bir iş hayal ederken bambaşka bir meslek nasip oldu. En hayırlısını bilen var.. Rahat olmak gerek :)

    YanıtlaSil
  55. Mert başına gelene üzülmüştür. Şu anda erkeklerin çoğu futbolcu olmak istiyor. Biraz detaylı bakınca futbolculuğun ömrünün ne kadar kısa oysa insanın ömrünün uzun olduğunu görürler. Bence mert şansızlık değil bilakis perde arkasından ikramlanmış.

    YanıtlaSil
  56. Kısmetten öte köy yok. İnsan kader çizgisinde ne varsa onu yaşıyor. Önemli olan sonunun hayra varması.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder