Ana içeriğe atla

Neden Sessizleştik?..

 

Adalet unutulan bir kavram oldu artık hayatımızda. Hani Sezen Aksu diyordu ya o meşhur şarkısında “Şimdi bir semt adı Vefa” diye. Adalet de artık bir kadın ismi olarak kaldı hayatımızda. Peki, ne demek adalet? Her insanın hatta her hayvanın hatta her bitkinin bile ihtiyacı olduğu adalet ne demekti? Adalet, hak edene hak ettiğini vermektir. Hayatımızda her hak edene hak ettiğini veriyor muyuz acaba? Yoksa, çıkarımıza gelen kişiye, çıkarımıza gelen şeyi mi veriyoruz? İşimize gelmediğinde “Amaan canım boş ver” mi diyoruz? Ya da “sen mi kurtaracaksın bu dünyayı” mı diyoruz? 

Adaletsizlik yaptığımız her yerde aslında zulmettik.

 Yeri geldi, ailemize adaletsizlik yaptık. “Aman küçük oğlan ağlamasında, büyüğünün sesi çıkmaz” dedik. Yeri geldi, yeni müşteriyi, rakip firmaya kaçırmamak için düşük fiyat vererek, yıllardır bizimle çalışan müşteriye yaptık adaletsizliği. Yeri geldi, işten çıkan arkadaşımızın yüzüne gülüp arkasından konuştuk, yerimizi patrona karşı sağlamlaştırmak için. Bazen sınıfta, bazen trafikte, bazen evde, bazen işyerinde, bazen de herhangi bir toplulukta yaptık adaletsizliği. Kimi zaman bir olaya bakarken, kimi zaman da bir yargıya varırken. Adaletsizlik yaptıkça, normalleştirdik bunu hayatımızda. Adaletsizlik yaptıkça da kendimize çektik zalim olan insanları. Bazen trafikte bize kornalar çalan, el kol hareketi yapan o sürücüyü. Bazen, çok sesi çıkan elemana fazla maaş verip, az sesi çıkan elemana da az maaş veren patronu hak ettik. Bazen de parasını ödediğimiz halde hizmet alamadığımız, o ustayı. Neden hak ettik bunları? Sadece adaletsizlik yaparak değil. Başkasına yapılan adaletsizliğe, zulme karşı sessiz kaldığımız için hak ettik. Dilimiz var mıydı konuşacak? Vardı ama biz dilsiz olmayı seçtik çoğu adaletsizlikler karşısında. 

 Adaletsizlik karşısında susmanın, sessiz kalmanın da bir tercih olduğunu unuttuk... 


Zannettik ki zalimlik yapmadığımız zaman doğru taraftayız. Oysa adaletsizlik karşısında susan, adaletsizliği yapanın tarafını tutuyor demektir. İşte bu yüzden zulüm olduğunda tarafsızlık bir seçenek değildir. Çünkü üç seçenek olmasına rağmen, hala iki sonuç vardır. Tarafsızlık, her zaman zalimin işine yarar. Ancak zulmün karşısında durmak mazlumlara fayda sağlar. Bu yüzden istediğimiz kadar kendimize tarafsızız diyelim aslında çoktan tarafımızı seçmişiz demektir.

İşte bugün tüm dünyanın şahit olduğu bir sahne... Kadına, bebeğe, yaşlıya, silahsıza, hastaya, hayvana, bitkiye bile zulmedilen bir sahne... Bu sahnede iki seçeneğimiz var. Peki biz hangisini seçeceğiz? 

Adaletsizlik yapan mı olmak istiyoruz? 

Adaletsizlik karşısında tarafsız kalıp susan mı? 

Yoksa adaletsizliğe karşı çaba sarf eden mi?

 Seçim çok basit. 







 


Yorumlar

  1. Hayatımızda olan olaylar karşısında sessiz kalıp susmakta, zalimin tarafında yer almaktır aslında. Atalarımız boşuna tanımlamamışlar adaletsizlik karşısında susanın kim olduğunu. Adaletli bakıp, adaletli algılayıp, adaletli hareket etmek zorundayız.

    YanıtlaSil
  2. Adaleti anlatan güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Herkesin kendisine söyleyemediği ancak yaptığı adaletsizliklerin farkına varması açısından güzel bir yazı olmuş, insan normalleştirdiği davranışların adaletsizlik bile olduğunun farkında olamıyor çoğu zaman …

    YanıtlaSil
  4. Haksızlığa karşı susarsak zulüm bir gün bize de dokunur. Ve o gün de başkaları susar.

    YanıtlaSil
  5. Evet günümüzün kanayan yarasını kaleme almakla siz tarafınızı belli etmişsiniz... Darısı tüm insanlığın başına....

    YanıtlaSil
  6. Adil olmak cesaret işiydi. O kadar korkaklaştıkki yerimizden kımıldayamadık. Bu dünyayı ne kadar çok seviyorsak artık. Sanki ölmeyecekmiş gibi.

    YanıtlaSil
  7. Aslında farkında olsak da olmasak da her hamlemizin hayatta bir karşılığı var.. bunu fark etmemizi sağlayan bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar kötüymüş tarafsız kalmak. İyiler yeterince cesur davranıp ses çıkaramadığı için kötüler zulmlerinde aşırıya gitmeye devam ediyorlar. Biz de bunu neden hak ettik diyoruz başımıza gelince. Aslında bu zulme uğrama hak edişini çok daha öncesinden yapmış olduk. Bize yapılmasa da etrafımızdaki haksızlıklara zulmlere karşı durunca böyle bir öykü ile karşılaşmamızı engelleyebiliriz. 3 maymunu oynayarak değil (Kör-Sağır-Dilsiz)

    YanıtlaSil
  9. Susmamak insanca davranış , ama birşey yapamamak çok zor😔

    YanıtlaSil
  10. Yaşananları adaletli algılayamadığımız için tepkilerimiz de ne yazıkki adaletsiz kalıyor. "Bence", "bana göre" yorumlarımızın yerine "Bu neden oldu?", "Burada yapılmak istenen nedir?" gibi irdeleyeci sorular sorarak deşifre etmek yerine sessiz kalıyor olmak çok acı...

    YanıtlaSil
  11. Bizde basiti küçümsemeden payımıza düşeni yapabilenlerden olur tarafımızı belli ederiz inşallah. Çok güzel ve ders çıkarmamız gereken bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Bizde basiti küçümsemeden payımıza düşeni yapabilenlerden olur tarafımızı belli ederiz inşallah. Çok güzel ve ders çıkarmamız gereken bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Basiti küçümsemeden şu an ne yapabiliyorsak yapıp tarafımızı belli edenlerden oluruz inşallah. Çok güzel ve ders çıkarmamız gereken bir yazı olmuş. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Çok kritik bir tespit! Yazıdan hissettiğim zulme karşı sessiz olanlar, zalimliği yapanlardan çok fazla. Acaba insanların çoğu zulme sessiz kalmayı çekimser kalmak ile eş mi tutuyor? Vicdanlar nasıl rahatlar? Problemden uzak kalarak mı? Akılcı bir şekilde mücadele ederek , doğru yönde bedel ödeyerek mi?

    YanıtlaSil
  15. Güner Tozkoparan21 Nisan 2024 21:20

    Tüm seçimlerimizde adaletle seçim yapabilenlerden olmak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  16. "Zannettik ki zalimlik yapmadığımız zaman doğru taraftayız. Oysa adaletsizlik karşısında susan, adaletsizliği yapanın tarafını tutuyor demektir." Şu cümle şuan milyarlarca insanı özetleyen bir cümle. İNŞALLAH o bizler doğru tarafta olan pek azlardan oluruz.

    YanıtlaSil
  17. İnsanoğlu basiti küçük görmeye meyilli bir canlı. O yüzden bir kahveyle, bir yazıyla, bir haber paylaşmakla ne olurki dememek lazım. O küçük karınca, ağzındaki bir damla su ile tarafını belli etmişti aslında.

    YanıtlaSil
  18. Bir secim, insanin tum kisiligine bir ekleme veya cikarma yaptirabiliyor.
    InsALLAH dogru secimleri yapabilenlerden oluruz…

    YanıtlaSil
  19. Kahvesinden vazgeçemeyen kendinden nası vazgeçer..

    YanıtlaSil
  20. AHMET YURTALAN23 Nisan 2024 20:07

    iyi ki Allah var zalimler için yaşasın cehennem

    YanıtlaSil
  21. Çünkü insan adaleti bozduğumuzda kıvamı bozuyor. Tüm sistem adalet üzerine kuruluyken biz yanlış tepki verdiğimizde tüm sisteme zarar veriyoruz. Sonra da zararı herkese dokunuyor.

    YanıtlaSil
  22. Rabbim adaletlidir
    ama biz de adil olmaya hak edenin yanında olmaya çalışmadıkça bu hayattaki sınavımızı geçemeyeceğiz malesef.

    YanıtlaSil
  23. Bu zamanda gercekten sessiz kalmak zülüme karsi kendi akibetini bellirler sessiz olma ki senin akibetin dogrudan yana olsun…

    YanıtlaSil
  24. Asil adalet neydi hakedene hakettigini vermek, insanoglu herseyi hakettigini dusunmeye basladigindan beri adaletini de kaybetti adaletini kaybeden insan aslinda herseyini kaybetti.

    YanıtlaSil
  25. haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır

    YanıtlaSil
  26. Susmak kabul etmek demek değil.. Tepkini ortaya koymaktır... Konuşulmasının çok gerekli olduğunun düşünüldüğü yerde... Susmak... Aslında çok şey anlatmaktır...

    YanıtlaSil
  27. Çok haklı bir görüş. Karınca kararınca.. adaletli insan gücü yettiğince tavrını tepkisini ortaya koymalı. Gücü… Eliyle, Diliyle, Eli Dili Yoksa kalbiyle…

    YanıtlaSil
  28. Muhammed Yalçın25 Nisan 2024 11:08

    Tarafsızlık, her zaman zalimin işine yarar. Ancak zulmün karşısında durmak mazlumlara fayda sağlar. Çok ama çok güzel bi tespit. Keşke anlayabilse insan.

    YanıtlaSil
  29. bir haksızlık gördüğünüzde elinizle değiştirin.
    buna gücün yetmiyorsa dilinle değiştirin.
    buna da gücün yetmiyorsa kalbinle buğzeyleyin

    YanıtlaSil
  30. İnsanın içini acıtan bir yazı olmuş. Kendini muhasebeye çekip genelde borçlu çıktığım bir yazı...
    Farkındalık için teşekkürler

    YanıtlaSil
  31. İnsanlar yaptıkları ya da yapmadıklarıyla kendi adaletlerini sergilerler.. Herkesin bir seçim hakkı var, o yüzden insan hangi konumda olduğunun farkında olmalı..Zalimin yanında mı.. Zulüm görenin mi..

    YanıtlaSil
  32. Murat Erturan25 Nisan 2024 20:37

    Adalet gibi günümüzde kaybolan bu önrmli kavram için çok güzel yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  33. İnsan gerçekten güvenmesi gerektiğine güvenmediğinde ve gerçekten korkması gerektiğinden korkmadığında bir tek kendi çıkarlarını düşünen ve bulunduğu yeri korumak için de adeleti bozan, beklentisi hep kişiler üzerine olan, netliğini kaybetmiş birisine dönüşüyor... artık her şeye müsait bir kıvamı oluyor.

    YanıtlaSil
  34. "Yeri geldi, yeni müşteriyi, rakip firmaya kaçırmamak için düşük fiyat vererek,
    yıllardır bizimle çalışan müşteriye yaptık adaletsizliği..." Çok doğru bir tespit en büyük darbeyi hiç bir yere bakmadan
    fiyat sormadan teslim olan müşteriye yaptık :( Tüm seçimlerimizde adaletle seçim yapabilenlerden olmak dileğiyle.

    YanıtlaSil
  35. Kötülük insanın yanına kâr kalır mı ?
    Kalmaz !

    Ama iyi olarak sen sessiz kalırsan, Kötü daha da cesaretlenerek iyinin üzerine gelir…

    YanıtlaSil
  36. İnsan bu hayatta yaptıklarıyla, karşısındaki kişinin yüzünde kendi aynasını görür.

    YanıtlaSil
  37. RABBİMİZ bizden kendi aleyhimize olsa bile adaletli olmamızı istiyor..karşı taraftan olunca eleştir, bizden olunca görmezden gel, böylelikle adaletten uzaklaşıyoruz..adaletten uzaklaşan RABBİN'den uzaklaşıyor. Zulme sessiz kalamayız, bizden olmasa, işimize gelmese bile..

    YanıtlaSil
  38. Zulme sessiz kalmak destek vermektir.

    YanıtlaSil
  39. Adaletli olan hakkı olana hakkını yeri ve zamanında verebilmektir...

    YanıtlaSil
  40. Tahmin ettiğimiz insanlar o kadar kaba ve duyarsız ki.. ses hiç tahmin etmediğimiz yerden geldi

    YanıtlaSil
  41. Nizamettin Barut26 Nisan 2024 15:10

    Tarafsızlık aslında zalime devam et demektir.

    YanıtlaSil
  42. Cesaret, perdenin diğer tarafı korkunç gözüküyor, taki perdeyi açana kadar...Adalet için cesaret.

    YanıtlaSil
  43. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır

    YanıtlaSil
  44. Dinçer baştuğ26 Nisan 2024 19:53

    Ne kadar güzel tanımlama adaletsizlik zulümdür. Tarafsızlık aslında yoktur. İnsan ya tarafını seçer. Yada susar ve yine tarafını seçmiş olur. Önemli olan doğru taraftamıyız?

    YanıtlaSil
  45. Adalet deyince ne geliyordu aklımıza ? Ne kadar adaletliydik ? Adaletsizlik yaptığımızda nelere yol açıyordu ? Gerçekten düşündürdü.

    YanıtlaSil
  46. Tarafsız diye bir şey var mı ki. (Halbuki her kim imanı küfürle değiştirirse artık düz yolun ortasında sapıtmış olur). Hayat bize hep 2 yol gösterir 3 sü yok. Yani tarafsız diye bir şey yok.

    YanıtlaSil
  47. Adaletsizlik karşısında susmanın, sessiz kalmanın da bir tercih olduğunu unuttuk...

    Çok sağlam bir söz. Kopan kol sizin kolunuz olunca da bu kadar susacak mısınız baklım.

    YanıtlaSil
  48. Olaylara karşı tarafsızlık yoktur ya öylesin yada değilsin. Çünkü hayat şahitliktir.

    YanıtlaSil
  49. Karınca misali tarafımızı belli etmemiz gereken merciye belli etmek...

    YanıtlaSil
  50. Adalet olmaz ise zulüm olur.. Denge bozulut

    YanıtlaSil
  51. Rabbini kazanan kaybediyor gibi gözükse de kazanıyordur

    YanıtlaSil
  52. Adalete, adil olmayınca, en büyük zalimliği kendimize yapıyoruz aslında. Bir süre sonra kör ediyoruz kendimizi. Haklı olanın hakkını görmezden gelerek, göremeyecek duruma düşüyoruz. Ne kadar acı..

    YanıtlaSil
  53. Taraf olmamak taraf tutmaktır.... Allah mazlumun yanında ama sadece bizi siniyor biz bunun farkına varamadık....

    YanıtlaSil
  54. Sessizlik adaletsizliğe verilen en büyük destek

    YanıtlaSil
  55. Biz hiç anlamadan duyarsızlaşmışız. Boykot yapmak istediğmizde anladık ki bir günde olmamış bu işler. Şimdi karınca misali su taşıma zamanı...

    YanıtlaSil
  56. Biz hangisini seçeceğiz?
    Zulmün tarafını mı yoksa adaletin mi ? Çok dokundu bu cümleniz. Ne kadar ses çıkarabildik, tepki koyabildik acaba bu süreçte?
    Ne kadar zulmü hak edenlerden olduk…

    YanıtlaSil
  57. Herkes Karınca misali elinden geleni yapmalı zulme sessiz kalmak zulme destek vermektir

    YanıtlaSil
  58. Kanatlı karınca misali.. Elimizden ne geliyorsa. Kimi işiyle, kimi eliyle, kimi diliyle, kimi kalbiyle, kimi zevkiyle, kimi bakışıyla, kimi duruşuyla, kimi gözyaşıyla.. Herkes bir şekilde tavır göstermeli. Tarafını belli etmeli. Adalet yerini bulur. Biz o fotoğraf karesinde olmak için ne yapabiliyorsak yapmalıyız. Elimizden geldiğince..Dilimiz döndüğünce..Gönlümüz yettiğince..

    YanıtlaSil
  59. İnsan kendi çıkarlarına denk gelen bir şeyde mantık uydurabilirler ve onu da adaletli gibi görebilirler ama hayatın her alanında adaletli olabilmemiz için kimseyi kimseden üstün görmememiz gerekir, objektif bakabilmemiz gerekir. Hayatta zulüme ses çıkarmıyorsan bir gün o seçiminin sınavını da yaşayacağını bilmek gerekir.

    YanıtlaSil
  60. Kime sorsak adaletli devlet adaletli , kurumlar adaletli ,insanlar adaletli ama sorsak yine adalet ne demek çoğunun cevabı hatalı. Adalet hak edene hak ettiğini vermek oysaki. Yaşamın içerisinde unuttuğumuz konu, fakat bu yazı bize tekrar hatırlatmış oldu. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  61. Adaleti savunmak için susmamalıyız. Sessizlik, zulme ortak olmaktır. Adalet için ses çıkaralım, çünkü sessizlik, adaletsizliğe boyun eğmektir.

    YanıtlaSil
  62. İbrahim yıldız27 Nisan 2024 14:28

    Adalet hak edene hak ettiğini vermek mi, yoksa kendimizin algılamasında adalet, aktarmasında adalet, en önemlisi ise vicdanımızda adalet.acaba vicdanım rahat mı?

    YanıtlaSil
  63. Hiç olmazsa yüzümüzü asan tarafta olsaydık yönümüzü belli etmek için.

    YanıtlaSil
  64. netlik oyunu bozar, net olmadığımız ve tarafsız olduğumuz müddetçe tarafımız belli olmaz ve kime destek ettiğimizde belli olmayacak.

    YanıtlaSil
  65. Ya zalimsin ya mazlum başka seçenek yok ...
    Sessiz kalmak da bir taraf...
    Zalimin tarafı ...

    YanıtlaSil
  66. Filistinde;
    İnsan hakları suskun...
    Kadın hakları suskun...
    Çocuk hakları suskun...
    Hayvan hakları suskun...

    YanıtlaSil
  67. Hayatimizda haksizliklara karşı yapabildiğimiz en büyük iyilik sessiz kalabilmek.. kendimizi öylesine kirletip bencilleşmişiz ki bana şuan ucu dokunmuyorsa asla ses çıkartmıyorum ve uç maymun oynuyorum. Burada verdiğimiz tepkilerden ileride bir sıkıntı yaşadığımızda diğer insanlarında ne tepki vermeyeceğiyle alakalı ipucunu veriyor aslında..

    YanıtlaSil
  68. İnsan adil bir dünya isteyen en adaletsiz canlı bu dünyada.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder