Ana içeriğe atla

MUTLULUK DİLEĞİ

 

Dilek evleneli daha bir yıl olmuştu. Eşi Recep ile severek evlenmiş, evliliğin ilk iki ayı çok güzel geçmişti. Sonrasında ise eşiyle tartışmalar ve problemler bitmez olmuştu. Eşini isteklerine karşı duyarlı olmamakla, onu önemsememekle suçluyordu. 

Dilek, bir yemek şirketinde çalışıyordu. Çalıştığı iş yerinde de sorunlar bitmiyordu. İş yerinde Şirin adında, ona göre pek de “şirin” olmayan iş arkadaşından da çok şikâyetçiydi. İş yerinde yaşadıklarını eşine, evliliğinde yaşadıklarını da annesine anlatıp, şikâyet ediyordu. Sosyal medyada fenomenlerin iş hayatlarını ve evliliklerini sürekli takip ediyordu. 

“Bak, el âlem neler yapıyor Recep. Sen daha bana şunu yapmadın.’’ 

’Millette ne imkânlar var, biz ise azıcık maaş için kimlerle uğraşıyoruz.’’  

“Mutlu değilim, böyle tahmin etmedim” diyordu Dilek. 


“Hem evliliğimde hem işimde mutlu değilim” diye sitem ediyordu. Evliliği ve iş hayatını böyle hayal etmemişti. Karşılaştığı sonucu değerlendirdiğinde elde kalan koca bir mutsuzluktu. Peki, mutluluk karşılaştığı sonuçla mı ilgiliydi? Mutlu olmak için ne yapmalıydı?

Her sene on binlerce insan evleniyor ve boşanıyor. Kimisinin ayrılmayı düşündüğü, boşanmak için uğraştığı insanla kimileri evlenmek istiyor. Kimisinin şikâyet ettiği bir kişi, başkasının hayallerini süslüyor. Kimilerinin şikâyet ettiği işe girmek için insanlar sabahın erken saatlerinde sırada bekliyorlar. Bu demek oluyor ki, evlilik, iş gibi süreçlerde mutlu olma kriteri kişiden kişiye değişiyor. Çünkü her insanın istekleri ve beklentileri farklı oluyor. Yani bir insanın bir süreçten mutlu olması, karşılaştığı sonuçtan çok, o süreçten ne beklediğiyle ilgilidir. 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; mutluluk sonuçla değil, sonuca dair beklentiyle ilgilidir. Beklediğimizin altında olan bir sonuç bizi mutsuz eder. Beklediğimizin üstünde olan sonuç ise mutlu eder. İnsanlar, hayallerine ulaştıklarında mutlu olacaklarını zannederler. Ama hayallerimizle ilgili beklenti fazlaysa mutlu olma imkânımız düşer. İnsanlar istediği kişilerle evlenince mutlu olmazlar. Ya da istedikleri bir işe başladıklarında mutlu olmazlar. İnsanları mutlu eden istedikleri imkanlara ulaşmak değildir. O imkanla ilgili beklenti miktarıdır.

Dilek’i de mutsuz eden eşi mi yoksa eşinden olan beklentisi mi? 

Dilek’i mutsuz eden işi ve iş arkadaşı mı yoksa onlardan beklentisinin karşılanmaması mı?

İnsanlar ilişkilerinde karşı taraftan beklentilerini düşürdükleri zaman mutlu olmaları kolaylaşır. İlişkide ne istediğini bilen ve gerçek ihtiyaçları ölçüsünde beklentiye giren insanların hayatlarında daha çok mutlu olduklarını görürüz. Karşı taraftan beklentilerini düşürüp, kendilerinden beklentilerini artıran insanlar daha mutludurlar. Bu kişiler daha az şikâyet ederler. 

Mutlu olmak için öncelikle hem ilişkilerimizden hem de hayattan beklentilerimizi düşürmeliyiz. İlişki kurduğumuz insanların bizi mutlu etmeyeceklerini anlamalıyız. Mutluluğun kendi beklentilerimizle ilgili olduğunun farkına varmalıyız. Diğer insanlarla kendimizi kıyaslayarak mutlu olma imkânımız yoktur. Kıyası kendimizle, dünümüze göre yapmalıyız. Odak noktamız kendimiz ve düne göre nerede olduğumuz olmalıdır.

Dilek de eşi Recep ve iş arkadaşı Şirin yerine kendine odaklanırsa, mutlu olması daha kolaylaşacak. Onlarla ilgili beklentisini azaltmayı bilirse bu konuda başarılı olacak.

Mutlu mu olmak istiyorsun? Kendine odaklan ve hayata karşı beklentilerini düşür.

Mutlu olmanız dileğiyle…

 




Yorumlar

  1. Mutluluk ne beklerken ne buldugumla alakali, ben karsi taraftan beklentilerimi minimuma indirdigimde aslinda ne ile karsilasirsam karsilasiyim beni sasirtmiyor ve kucuk seylerden mutlu olabiliyorum. Insan zihni de kiyasla calisiyor, ben kiyasimi dogru yere koydugumda yani kendimi baskalariyla kiyaslamak yerine kendimi kendimle kiyasladigimda daha mutlu olabiliyorum ve yapip ettiklerime kiymet verebiliyorum. Cunku insanoglu kendisini baskalarinin sonucuyla kiyaslar ama o sonuca giderken ne bedeller odedigini bilmez.

    YanıtlaSil
  2. Mutluluk ve beklenti ilişkisine dair çok kıymetli bilgiler... isteklerimiz , hayallerimiz genelde gerçekten daha abartılıdır... burada aslında bizim bir silahımız beklenti... mutlu mu olmak istiyorsun ... beklentiyi düşür.... kalemize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. RAYİSE Aslan8 Nisan 2024 22:01

    Mutlu olmak için öncelikle hem ilişkilerimizden hem de hayattan beklentilerimizi düşürmeliyiz.

    İşte mutluluğun formülü.. yöntemi bilince uygulamak da kolay olmalı…

    YanıtlaSil
  4. Hiç bu şekilde düşünmemiştim oysa çok da basit görünüyor mutlu olmak bu zamana kadar beklentileri mi ne kadar yüksek tutmumuşum

    YanıtlaSil
  5. Beklentinin düşürülmesi ve mutluluk ilişkisi..emeklerinize sağlık.. benim dikkatimi çeken insanın gelişiminde ve mutluluğunda kıyasının kendisinin olması.. İnsanoğlunun aslında sahte problem üretimi, sahte seçimler yapması ve mutluluk sandığı anlık hazla ilişkili sahte sonuçlara ulaşması ile gelen hissiyat ....biraz da başkaları ile kıyaslamadan gelen yanlış sonuçlara varacak çıkarımlarla ilişkili bir durum..

    YanıtlaSil
  6. Herkesin beklentileri farklı farklı. Kiminin beğenmediği iş, kiminin hayalini süslüyor. Hayatta çok beklentiye girip kendi kendimizi mutsuz ediyormuşuz malesef.

    YanıtlaSil
  7. Mutluluğun formülünü sorar herkes siz ise tarifini vermişsiniz 👏🏻

    YanıtlaSil
  8. Çoğu insan, diğer insanın elindekilere baktı...
    Pek azı ise, kendi eline...

    YanıtlaSil
  9. Mutlu bir yaşam için harika stratejiler, emeğinize, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Beklediğim ve gerçekleşen arasındaki fark negatifse mutsuz, pozitif ise mutlu oluyor insan. O zaman mutluluğun formülü beklentimizi yönetmekten geçiyor.

    YanıtlaSil
  11. Insan kendinin daha iyi versiyonu olmaya odaklanır ve beklentilerini de düşürürse mutlu olmaması için hiçbir sebep yok.
    Hedefimiz hep kendimize dair olmalı, çünkü değiştirebileceğiniz sadece kendimizi. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. İnsan sahip olduklarının kıymetini onları elinden kaybedince anlıyor. Elindeykende hep başkalarıyla kıyaslıyor mutlu olamıyor. Dış dünyadaki insanların, başkalarına yaptıklarını oda kendisini yapılsın istiyor. Oysa mutlu olmanın formülü, bu yazıda anlatıldığı gibi çok basitmiş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Güner Tozkoparan21 Nisan 2024 09:11

    İnsan beklentisini dış dünyaya yerleştirince mutsuz oluyormuş demek ki. Çok güzel bir yazı 🌺

    YanıtlaSil
  14. Evet insanın hep imkanının altında yaşayacağı bir hayal kurarsa mutlu, İmkanının üstünde kurduğu hayaller maalesef hayal oluyor ve mutsuz ediyor ....

    YanıtlaSil
  15. Mutluluğu anlamak bu kadar basitken uygulamak ne kadar da zor :)))

    YanıtlaSil
  16. Hayat beklentimize cevap veriyor.. Güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  17. Insan mutlulugun gerekliliklerini bu kadar disarda/imkanlarda/baskalarinda ararken, beklemedigi kadar yakininda olmasi peki?

    YanıtlaSil
  18. Beklentisi insanın kendisinden olunca dışarıda olup bitenin pekte önemi kalmıyor.

    YanıtlaSil
  19. Mutlu olmak insanın kendi elinde derler ya işte gerçekten bunu anlatmışsınız. Beklentileri yönetmek işin kilit noktası.

    YanıtlaSil
  20. Umduğunla bulduğun eşleşmeyince, egonla baş başa kalırsın ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ego ile ve ona fısıldayan şeytan ile...

      Sil
  21. Mutluluk, kendi beklentilerimizle ilgilidir. İlişkilerde ve işte mutluluk, karşı taraftan değil, içten gelen beklentilerden oluşur.

    YanıtlaSil
  22. Hasan Ergenç23 Nisan 2024 16:44

    Mutluluk ve mutlu olmak tüm zamanlarda insanoğlunun en büyük amacı olmuştur, ama insanı yanılgıya düşüren mutluluğun tanımını doğru yapamamak... herkesin mutlu bir ömür sürmek istediği bir dönemde neden çoğu insan mutsuz... etrafımızda gerçek anlamda mutlu olan kişi sayısı neden az..imkanları olduğu halde neden mutsuz insanlar ordusu her geçen gün artmakta.. çok faydalı bir yazı ...

    YanıtlaSil
  23. AHMET YURTALAN23 Nisan 2024 19:10

    bu hayatta dış dünyadan beklentisi az olan aynı zamanda beklentisi kendinden olanlar az bir miktarla yetinmesini bilenler mutlu olurlar başkalarına bakarak elindeki olanın kıymetini bilmeyenler kendisini başkalarıyla kıyaslayanlar mutlu ve başarılı olamazlar

    YanıtlaSil
  24. Dinçer Baştuğ23 Nisan 2024 21:35

    İnsan hayat içerisinde mutlu olmak istiyor. Ne yazıkki kendisini mutsuz edecek dış dünya ile çok fazla ilgili oluyor. Kıyasları dış dünya olunca beklentileride dış dünya merkezli olmaya başlıyor. Mutluluk sarın almak isterken mutsuzluk sahibi oluyor.

    YanıtlaSil
  25. Mutluluğun formülünü çok güzel vermişsiniz.
    İnsan bunu uygulasa mutlu olacak.
    Ancak çoğu kimse bunu beceremiyor.
    Halbuki mutlu olmak çok basit. Al formülü uygula.
    Bulutsuzluk Özlemi ve Şebnem Ferah 'ın Sözlerimi geri alamam şarkısında söyledikleri gibi
    "Hayat hiç bir kere Bayram olmadı ya da her nefes alaşımız Bayramdı"
    İş te mutlu olmak bu kadar basit....

    YanıtlaSil
  26. İnsan beklentisini dış dünyadan minimuma çektiğinde karşılaştığı küçük şey bile mutlu edebiliyor. Kıyaslama yaparken başkalarının sonuçları ile kıyasladığımız için yanılıyoruz oysaki kendimizi kendimizle kıyaslamamız gerekir. Dünüme göre nasılım iyi mi kötü mü?

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel bir yazı olmuş Mutlu olmakta mutlu etmekte aslında beklenti ile ilgili bir şeymiş..

    YanıtlaSil
  28. Mutlu olmak istiyen icin gercekten bunlari okuduktan sonra test etsin.. hakkatten beklentileri hep dis dünyadan beklersek herseyin daha kötüye gittigini görürüz. Onu bi azalt hayatinda kendine düzen koy ic dünyadaki beklentini artir bizzat mutlulugu bulursun.. kesinlinkle dogru emeginize saglik

    YanıtlaSil
  29. Yazıya başlarken mutsuzdum, yolda tebessüm etmeye basladım, yazının sonun mutluydum. Pekiii bu durumda beklentim neymiş🙂 Kalemine sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  30. Mutluluk umduğunu bulduğun arasında ki fark tır insan bekleyen tizin doğru yere koymalı gerçekten teşekkür ler…

    YanıtlaSil
  31. Mutlu olmak o zaman benim imkanlarım ile ilgili değil. ne bekliyordum ne ile karşılaştım. esas tatmin burda olmalı

    YanıtlaSil
  32. Mutluluk kendi elimizde aslında her zaman bizden üstün olanları görmek onları elde etmekte mutluluğu aradik ancak gerçek mutluluk kendimizde. Çok güzel bir yazi kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  33. demek ki her neye sahip olursan ol veya her neye sahip olmazsan olma mutluluk benim elimde.

    YanıtlaSil
  34. Tam mutluluk ve iç huzuru yakalamanın formülünü vermişsiniz. 🙏

    YanıtlaSil
  35. Murat Erturan24 Nisan 2024 22:16

    Mutluluğu tarif etmek için güzel bir yazı. Güzel bir örnek tam hayatın içinden.

    YanıtlaSil
  36. Mutluluğun karşılaşılan sonuçlarla değil, beklentilerle ilgili olduğunu anlatan, mutluluk ve memnuniyetin içsel bir süreç olduğunu ve dış faktörlerden ziyade kişinin kendi bakış açısı ve beklentileriyle ilgili olduğunu özetleyen güzel bir makale olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Dış dünyadan hiç beklemese insan, demekki ne kadar da mutlu olacak aslında...

    YanıtlaSil
  38. Çok kıymetli bilgiler içeren bir yazı olmuş… Mutluluk tamamen beklenti ve yaşam stilinle alakalı… Beklenti oluşturmadan mutlu olabiliyor insan…

    YanıtlaSil
  39. Tatminsizlik başlayınca araya beklentilerimizi artıracak olaylara davetiye çıkartıyoruz. Tüm mesele verilene şükretmekti aslında.. başkalarının yaşantılarına aldanmadan.

    YanıtlaSil
  40. Kişi kendi nasıl beklentiye sokar çok güzel özetlemiş yazar arkadaşımız emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  41. Ne kadar anlamı ve doğru bir tespit.
    Mutluluk sonuçla değil, sonuca dair beklentiyle ilgilidir. Beklediğimizin altında olan bir sonuç bizi mutsuz eder. Beklediğimizin üstünde olan sonuç ise mutlu eder.

    YanıtlaSil
  42. Mutluluğun ne olduğunu anlamak kolay olmuyor. Bu yazınızla inşallah bir çok kişinin bu konuda bilinci açılmıştır. :)

    YanıtlaSil
  43. Muhammed Yalçın25 Nisan 2024 11:05

    İnsanın kıyası hep başkası olunca elindekilerin kıymetini anlamıyor. Ve farkında olmadan kendi kendine mutsuz oluyor. Güzel bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
  44. Ben düne göre bır tık daha iyi miyim.konsantremiz ve beklentimiz de kendimizde olmalı.

    YanıtlaSil
  45. İnsanların çoğu, dış dünyadan bekliyor çözümleri. Ve bu beklentiler de doğal olarak mutsuzluğu getiriyor. İnsanların doğru yerden beklentiye girip, mutlu olmaları dileğiyle 😊

    YanıtlaSil
  46. İnsanın istekleri ve beklentileri yalnızca kendinden olmalıdır. Dış dünyadan beklenti insanı mutsuz edebilir. Mutlu olabilmek için kendi iç dünyana odaklanmalısın.

    YanıtlaSil
  47. İnsanın kıyası kendisi ile olmadığı her kıyaslama onu mutsuzluğa bir adım daha yaklaştırır …Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  48. İnsan kendini mutlu edemiyorsa, onu başkası mutlu edemez..

    YanıtlaSil
  49. Gerçek mutluluk toplamında olanmış.

    YanıtlaSil
  50. Murluluğunu kendi kontrolünde tutarsam moralim bozulmaz gibi mi anlamalıyım?

    YanıtlaSil
  51. Bir dilek tuttum :)

    YanıtlaSil
  52. Şeyde oluyor ya mesela. Arabasıyla tavlıyor hatunu. Sonra beni param için sevdi diyor. Tamamda zaten arabana abayı yakmıştı😁

    YanıtlaSil
  53. Sosyal medya kıyas konusunda bizi mahvediyor.. Sağlıklı beklentiler ve mutlu bir yaşam için. Kendimize dönüp iç muhasebemizi en iyi şekilde yapmak nasip olur İNŞALLAH

    YanıtlaSil
  54. Mutlulugu doğru yerde aramak lazım elinize sağlık

    YanıtlaSil
  55. İnsan başarısız ve mutsuz olduğunda dış dünyayı suçlamaya meyillidir çünkü bu kolay olandır. Peki bu işe yarar mı? Sadece problemi ertelemiş olur insan ve kendisi ile ilişkilendirmediği hiçbir sorunun gerçek çözümüne ulaşamaz. Zaten başarısızlıkta dış dünyayı suçlayan insan başarıyı kendinden bilmesinde bir tutarsızlık yok muydu?

    YanıtlaSil
  56. İnsan beklentisini patronundan, eşinden, ve diğer insanlardan beklerse mutsuz oluyor ancak beklentim benim dışım dakilerden değilde kendimden beklersem mutlu oluyorum emeklerinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  57. Ya istediğimiz dünyayı oluşturalım yada var olan dünyaya uyumlu olalım

    YanıtlaSil
  58. İnsanoğlu yanıldı mutluluğun sonuçla alakalı olduğunu sandı. Halbuki mutluluk beklentideydi

    YanıtlaSil
  59. Hiç bu şekilde düşünemiyoruz beklentilerimize göre yaşamak nelere sebeb oluyor farkında değiliz

    YanıtlaSil
  60. Mutluluk, iç dünyamla ilgili bedellelerimle bağlantılı.

    YanıtlaSil
  61. Ah şu beklentiler. Adamı çileden çıkarır. Herkesten bir şey bekledik de bir türlü kendimizden bekleyemedik. Yazık ettik.

    YanıtlaSil
  62. Beklentiye girmediğim de, mutlu olacağımı biliyorum, beklentiye girmemeyi unutuyorum. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  63. Beklenti az olunca insan dahada mutlu oluyor. Beklentim az olduğunda beklentimin üstünde birşeyle karşılaşınca kolayca mutlu oluyorum ve günümüzde Kıyas
    üst seviye olunca o eşine bunu aldı sen bana bunu nasıl almıyorsuna dönünce iş ayrılıklarda çoğalıyor..

    YanıtlaSil
  64. Bir tek dileğim var. Mutlu ol yeter değilde. Bir tek dileğim var beklentini düşür.

    YanıtlaSil
  65. İnsan kaybetmeden değer bilmeli

    YanıtlaSil
  66. İnsan ne çekiyorsa bu hayatta hep beklentilerinden çekiyor. Beklemediği bir olay ile karşılaştığında mutsuz oluyor. Halbuki insan bu hayatta mutluluğun insanın beklentilerinde değil kendinde olduğunun farkına varsa birçok şeyi çözeceğinin farkına varabilir.

    YanıtlaSil
  67. Meğer mutluluk beklenti ile hadım ediliyormış... Bizde milleti suçluyoruz😀

    YanıtlaSil
  68. mutluluk sonuçla değil, sonuca dair beklentiyle ilgilidir. Bu söz babamın bana verdiği hayat dersini hatırlattı. Okulu bitirince BMW 320 alıcam diye aylarca söyledi. Mezun oldum golf aldı o kadar mutlu olmadım ki, şimdi fluancem var golfumu özlüyorum…

    YanıtlaSil
  69. Ahhh beklenti ahhhh

    YanıtlaSil
  70. Mutluluğun formülü açık…
    Bir Beklenti, İki Bedel üç de Deneyimsel Tasarım Öğretisi :))

    YanıtlaSil
  71. Tüketim çağı insanların beklentilerini yönetememesini beraberinde getiriyor.

    YanıtlaSil
  72. İnsan ne yaparsa kendine yapıyor demek ki. Dış dünya beklentisi işin kolay kısmı, kendinden beklentiye girmek ise hiç aklına gelmiyor, mutluluk ise oraya gizlenmiş...

    YanıtlaSil
  73. Şu an günümüzde alınganlıkların, triplerin sebebi hep bundan kaynaklı. İnsanlar hep karşı taraftan beklenti içindeler. Karşı taraf bunun farkında değil. Dolayısıyla alınganlıklar, tripler başlıyor. Aynı zamanda sosyal medya kıyaslarımızı çok bozdu. "Herkes en güzel çift biziz" gösterme peşinde. Bunu gören dengedeki insan bile "Acaba bizde sıkıntı mı var?" demeye başlıyor. Ama tabi bunların hepsi bir süs. Hepsi saman alevi. Bugün çok güzel çift gibi poz verenlerin yarın aniden boşandıklarına şahit oluyoruz.

    YanıtlaSil
  74. beklentilerini doğru konumlandıramazsan mutlu olmak hayal olabilir..

    YanıtlaSil
  75. Ölçeklendirilebilir formüller... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  76. Beklentileri doğru yere yaparız inşALLAH...

    YanıtlaSil
  77. İbrahim yıldız27 Nisan 2024 11:39

    Kim..................gerçekten kim, ve beklenti, en temel konusu insanın hayatında.kendinden beklentisini çözebilirse, karşı taraftan beklentisi düşecektir. Doğal sonuç mutluluk olacaktır





    YanıtlaSil
  78. Mutluluğun formülü bu olsa gerek, çok güzel bir yazı olmuş, çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  79. Tok gözlülük + beklentiye kendine alma insanı gerçekten rahatlatıyor

    YanıtlaSil
  80. Zaten insan dününe göre kendine değerlendirip geliştirirse, beklentilerini elinde ki sahip olduğu güce göre beklenti tutabilirse, mutlu bir şekilde yaşayabilir.

    YanıtlaSil
  81. Mutluluk mu istiyorsun? Beklentin nereden ve ne kadar ? Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  82. Mutlu olmak için kimseye ihtiyacı yok insanın. Mutlu olmak için ilgi beklediği insanın değerini biçen de insan. O insana yüklediği anlam .
    Biz mutlu değilsek bizi kim memnun, mutlu edebilir ki?

    YanıtlaSil
  83. Zaten mutluluk kendimizle alakalı bir şey degil de dış dünyayla ilgili olsaydı hayat cok adaletsiz olurdu degil mi... yeryüzüne geldigim cevreyi,akrabalarımı ben secmiyorum ya

    YanıtlaSil
  84. Ne umdum , ne buldum? Bu ikisi arasındaki fark aslında bize mutluluğun tanımını yapmakta. Bu yazıda umduğumla bulduğum arasındaki farkı belirleyen çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  85. En önemlisi yaşadığın hayata şükretmelisin. Beklentiler ne kadar artarsa mutluluk ters orantılı azalır. Beklentiyi düşürmek hatta beklemeden vermek gerekir...

    YanıtlaSil
  86. İnsan beklentisini düşük tutarsa daha mutlu olur.

    YanıtlaSil
  87. Düşük Beklentili olmak mutluluğun sırrı… Güzel bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  88. Mutlu olmanın kısa ve net bir yolu tariflenmiş kaleminize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
  89. Kişi verdikleri oranında almak ister yani beklentide bulunur. Verme-Alma dengesinin sağlanabilmesi için verdiğini düşürdüğünde beklentisini de düşürür. Bu sayede sağlanan denge ile mutluluğu sağlamış olur.

    YanıtlaSil
  90. beklentin bir tek kendinden olsun hedefini büyük tut en iyisini iste kendinden...

    YanıtlaSil
  91. İnsanın, kontrolünde olmayan kısımları bırakıp kontrolünde olan kısımlara yönelmesi gerçekten daha akla uygun,en azından daha az problem çıksın istiyorsa.

    YanıtlaSil
  92. Eski bir söz özetler bunu. Mutluluk varacağınız bir istasyon degil bir yolculuk şeklidir. Kendi ile mutlu olamayan insanlar mutluluğu beklentiler denen bahanelerin endexler ve agır travma tik öutsuzluklar inşaa ederler. Sevgi yar yada beklentileri için rmez. Sen kendini ne kadar seversen o kadar mutlusundur işinde ve ilişkilerinde verilen emeğin karşılıgında almaya odaklanmak yerine kabulde ve şükür demisin? Gerçek soru bu.

    YanıtlaSil
  93. Zübeyde savaş30 Nisan 2024 20:46

    Aslında yıllar önce keşfettiğim ve arkadaşlarımlada konuştuğumda onlara tavsiye verdiğim bir düşüncemdi beklentini ne kadar düşürürsen o kadar az üzülürsün derdim hep çünkü konuşmaya başladıklarında öyle olsaydı böyle yapsaydılarla insan kendini derin bir mutsuzluk girdabına çekiyor aslolan kendinin ne yaptığı olmalıydı ki asıl mutluluğu getirecek olanda bu ben bu zamana kadar beklentiye giripte mutlu olduğum hiç bir şey görmedim Mutlu olduğum şeyler hep bir anda gelişen anlık olaylarla oldu.

    YanıtlaSil
  94. Mutlu olmak istiyorsanız seviyenize ve altınıza bakmak kazim

    YanıtlaSil
  95. Sikayet etmek cok itici birsey ama maalesef gunumuzde ailelerde cok yaygin. Sosyal medyadan dizilerden sahte hayatlari izledikce beklentilerimiz artiyor. Mutlu olamiyoruz maalesef.

    YanıtlaSil
  96. Çok iyi geldi bu yazı. İnsanlardan beklentiye girdiğin zaman mutsuzlaşiyorsun aslında farkındasın da ama unutuyorsun. Güzel bi hatırlatmaydı, umarım kendimden beklediklerimi karşılayabilirim:)

    YanıtlaSil
  97. Mutlu olmanın en kolay yolu çok büyük beklentiler değil küçük beklentiler içerisinde olmak. Büyük beklentiler olduğunda zaten en büyük mutluluk sizin olur. Çok güzel bir şekilde kaleme alınmış elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  98. Her insanın bir hayalî ve bir hedefi vardır. Hayallerimizi ve hedefimizi elimizdeki güce imkana göre tutarsak ozman daha mutlu olur insan.bu makale bu

    YanıtlaSil
  99. İllaki her insanın büyük bir hayalî vardır.Fakat insan kendi yaşamına, imkanına göre beklentisi olmalı ki mutlu olmalı.

    YanıtlaSil
  100. Beklenti ile mutluluk ters orantılıdır.
    İnsanlar iç dünyasında mutlu olabilmeyi seçmelidir. Sonrası ise şükürle taçlanir.

    YanıtlaSil
  101. Biz yaratılış amacımızı unutunca mutluluk peşinde koşar olduk. Hırslarımız bizi bir sonraki basamakta mutlu olmakla kandırıyor. Halbuki biz imtihan için geldik dünyaya, imtihanımız eşlerimiz, çocuklarımız, anne ve babamız...
    Mutlu olmak için gelmedik bu dünyaya ama Allah'a teslim olanlar başına ne gelirse gelsin hep mutlu olurlar. Derdin kimden geldiğini bilmek...

    YanıtlaSil
  102. İnsan merkeze kendini koymalı ve kendinden beklemeli...
    İlişkilerde ise minimum beklenti maksimum mutluluk içinde olmalı.

    YanıtlaSil
  103. Her kişinin beklentisi farklı olsada beklentiletin getiriği sonuç herzaman mutluluk getirmiyor ne yazık ki

    YanıtlaSil
  104. Bu kadar kolay bir formülü insan nasıl bulamıyor değil mi?

    YanıtlaSil
  105. Mutlu bir yaşam için mukemmmel

    YanıtlaSil
  106. Mutluluğun formülü çok açık .bir sen bir ben birde minimuma yakın beklenti .herkese mutlu bir hayat sürmesi dileğiyle …

    YanıtlaSil
  107. İnsanın kıyası, arkadaşları, sosyal medya, diziler olunca, beklentisi de kendinden olmayınca sürekli şikayet şikayeti doğuruyor. Beklentisi kendinden olan ve gerçekten mutlu ve başarılı olabilen insanlardan olmak umudu ve hareketiyle...

    YanıtlaSil
  108. Aslında beklentiyi düşürmeden fazlasını isteyip ama olan sürecinde ne kadar zor olursa olsun keyfini çıkartan insanlar gerçekten içsel mutluluğu yakalarlar.Zorluklar hayatın her anında var bunlar bizi mutsuz etmemeli sadece daha fazlasını almak için bizi daha da hayata karşı motive etmeli. Birde elde edemediğin şeyler için eşini suçlamamalı.

    YanıtlaSil
  109. Mutluluk aslında ne kadarını elde ettiğimizden ziyade, neye ve ne kadarına sahip olmayı beklediğimizdir.

    YanıtlaSil
  110. Said Furkan Berber3 Mayıs 2024 20:06

    İnsan elde ettiği sonuçla değil, sonuçla ilgili beklentisi kadar mutlu olur. Elde edilemeyecek bir sonuçla ilgili beklentiye girmek, insanı bulunduğu durumda önce mutsuzluğa, ardından şükürsüzlüğe götürür. Şükürsüzlük şikayeti getirir. Şikayet mutsuzluğu devam ettirir. Bu döngü, insan beklentisini düşürene kadar devam eder. Bu döngüye girmemek için insan, sürecinin en başında beklentisini düşük tutmalı.

    YanıtlaSil
  111. İnsan merkeze kendini koymalı ve kendinden beklemeli...
    İlişkilerde ise minimum beklenti maksimum mutluluk içinde olmalı.

    YanıtlaSil
  112. Furkan Tellioğlu3 Mayıs 2024 20:37

    İnsan merkeze kendini koymalı ve kendinden beklemeli... İlişkilerde ise minimum beklenti maksimum mutluluk içinde olmalı.

    YanıtlaSil
  113. Furkan Tellioğlu3 Mayıs 2024 20:39

    İnsan merkeze kendini koymalı ve kendinden beklemeli...
    İlişkilerde ise minimum beklenti maksimum mutluluk içinde olmalı.

    YanıtlaSil
  114. İnsanlar olmak istedikleri yerle ilgili bekletilere girip bulundukları yerin tadını alamaz olurlar. Bu hayatın her alanında kıyaslar görülmeye başlandıkça , oldukları yerdeki odak olmak istedikleri yere kayar işte maalesef odak kaydiginda mutlulukta kayıp gider elden, Bu yüzden insanın odağı Kendisi olmalı, beklentisi kendinden olmalı, kıyaslar hep dunune göre kendiyle olmalı. isate o zaman bak sen mutluluğa. 😄

    YanıtlaSil
  115. Kıyası yaparken insan hep yukarılara bakar. Kendinden daha iyilerle kıyas yapar. Kontrolünün dışında olan bir alanda kıyas yapacaksa, kendinden daha aşağı seviye ile kıyas yapmalı ki; gelecek olumusuzluk onu üzmesin... Güzel yazı , elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  116. Hayattan ve her zaman ilişkilerimizde beklentiyi düşürmemiz gerektiğiyle alakalı güzel bir metin şikayetçi olmamız da bu noktada ilişkilerimizde de hayatımızda da karşılaştığımız sorunların çözülmesini zorlaştırıyor ve bazen göremiyoruz bu noktada bilinçli olabilmemizz için yazılmış güzel bir metin

    YanıtlaSil
  117. Mutlu olmak, sandığımızdan daha kolay :)

    YanıtlaSil
  118. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  119. Haluk Tunç İlker...Yazı için teşekkür ederim. William Shakespeare'in bu konuda şöyle bir sözü var: Tüm kalp kırıklıklarının kaynağı beklentidir. Mesele hiç beklentiye girmemek değil, kimden ne beklediğini iyi bilebilmekte.

    YanıtlaSil
  120. Her insan hayata farklı pencerelerden bakar ve yorumlar. Bu sebeple birisinden beklentilerimiz kendi idealimizle aynı olmayabilir. O zaman kendi penceremizin manzarasına odaklanmak en iyisi olacaktır. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder