Ana içeriğe atla

PLATONİK AŞK ÜÇGENİ

 

Geçmişine döndü, isteyip de ulaşamadıklarını anımsadı. Ne kadar çok istediğini değil, ne kadar çok ulaşamayacağı şeyleri istediğini fark etti. Aradan epey bir süre geçmişti ama geleceğini tasarlaması için halen erkendi. Öğrencilik dönemini düşündü. Bir gazete sayfasından yırttığı Boğaziçi Üniversitesi’nin fotoğrafını duvarına astığını hatırladı. Mezun olduğu üniversiteyi düşününce, aradaki farka kendisi bile gülümsedi.

            İş hayatına girmeden önce etrafına anlattığı kolay yoldan para kazanma öyküleri aklına geldi. Bunda baya ısrarcı da olmuştu aslında. Dönemin gelişmekte olan güneş enerjisi sektörlerini, bilgisi ve parası olmasa da sıkı takip etmişti. Hatta kendisine, kurmadığı şirketin, olmadığı genel müdür kartvizitini bile tasarlamıştı bilgisayarından. Bir logo yapıp, o logoyu telefonunun arka planı bile yapmıştı. Bu tarz sonuç sünnetlerinde iyiydi ama işin farzları olan bilgi ve para konusunda çok miskindi. Şimdilerde geriye dönüp düşününce fark etti ki, yarım kalmış her öyküsünde, sonuçtu onu asıl çeken şey.

             Sonra ilişkilerine dönüp baktı, yumruk yemekten yorgun köşesindeki bir boksör gibi. Saygı duyulsun istemişti kendisine. Sevilmek istemişti. Hatta bunlar içinden geçen tatlı hisler değil, bizzat talep ettiği şeylerdi ilişkilerinde. Yine de burada da istediği sonuçlara ulaşamadığını fark etti. İşin ilginç tarafı, birbirini tanımayan insanlarla yaşadığı ilişkilerinde, benzer süreçlerle karşılaşıyor olmasıydı. Ama artık, ‘’ hep bana denk geliyor’’ diye şikayet etmekten sıkılmıştı. Bu aynı ‘sonuçları’ tekrar yaşamamanın, yıllar sonra gelen ertelenmiş muhasebesiydi zaten üzerinde düşündüğü şey.

             İsteyip de ulaşamadığı sonuçların ortak özelliklerini düşündü. Hepsinde, talep eden tarafın, ulaşmayı hak etmeyen şımarığı olduğunu gördü. Bu bir şımarıklıktı, çünkü her şımarık gibi, sonuca aşık, sebeplerin zorluklarından kaçma refleksi gösteriyordu. Bu sadece onun değil, insanların çok azı hariç büyük çoğunluğunun platonik aşk üçgeniydi aslında. 



İnsan, çoğu sürecinde onun sonucundaki hazzı tatmak ister. Sonuca karşı bir aşkı vardır bitmeyen. Bu ilişkinin karşı tarafı olan ‘sonuçlara’ baktığımızda da, bunun pek karşılıklı bir ilişki olduğunu söyleyemeyiz aslında. Çünkü sonuçlar ise sebeplere aşıktır. ‘’Boğaziçi’ni kazanmış olmak istiyorsun, peki bunun sebepleri cebinde var mı?’’ der. ‘’İş hayatında belli yerlere gelmek istiyorsun, peki bunun gerekliliklerini yerine getirdin mi?’’ der. ‘’İlişkilerinde sevilen ve saygı duyulan bir insan olmak istiyorsun, peki sevilecek ve saygı duyulacak davranışlar sergiledin mi?’’ der. Yani sonuçlar, bizim onu ne kadar romantik istediğimize değil, ona ulaşmak için ne ortaya koyduğumuza bakar. İşte ona çekici gelen şey de, ‘’Sebepler’’dir.

            Sebepler de, kendisini insanlara teslim etmek ister. Kendisinden ısrarla kaçıp, sonucun hazzını yaşamak isteyen insanlara… Bu platonik aşk üçgeninde, döngü tersine dönmediği sürece insan, hayatla ilişkisini hep platonik olarak geçirmeye mahkum kalır. Şifası ise, tam da zıttında yatar. Döngü tersine döner, insan sebeplerine odaklanır ve sonuçları hak eder. Böylece platoniklik, gerçek bir romantizme dönüşmüş olur.

            Sahi, beni bekleyen beklediğime ulaştıracaksa, artık neden yanlış yoldan gideyim ki?


Yorumlar

  1. İnsan, çoğu sürecinde onun sonucundaki hazzı tatmak ister. Sonuc istegi aslinda insani yanilgiya dusuren, insan sebeplere odaklanip sebeplerden keyif almaya basladiginda sonuc eger kisi icin hayirliysa zaten geliyor.

    YanıtlaSil
  2. "Sebepler de , kendisini insanlara teslim etmek ister" ne güzel bir ifade... sonuçlar bizim elimizde değilse ısrarla sebeplere odaklanmalıyız... ısrarla... sebepsiz hiç bir şey yok ki sonuç ortaya çıkmasın...

    YanıtlaSil
  3. RAYİSE Aslan8 Nisan 2024 22:05

    Aslında biz bu hayatta sonuçlara odaklandığımızda sebeplerden keyif alamıyoruz…
    Sebeplerle ilgilenince bedeli de ödemek bize zor gelmiyor. Ne güzel detaylı anlatılmış..
    tabiki gerçekleri görmek isteyip anlayanlara ….

    YanıtlaSil
  4. Kısa yoldan köşeyi dönmenin bir yolu yok demek ki ,uzun yolun başında acı olduğu için insan sabredemiyor oysa yavaş yavaş ilerlemek hayatının her bölümünün bedelini ödeyerek sonuca ulaşmak gerçek başarı sanırım, bedelini ödemeden sahip olduğumuz herşey kısa süre sonra maalesef bizden alınıyor

    YanıtlaSil
  5. 👍👍 Çok yerinde bir yazı maalesef şuan gençlerimizin çoğu böyle, çok azı değil..
    Gençlerimize'de bizede ALLAH bilinç açıklığı versin...
    Biz çocukken kendi aramızda hayalle peynir gemisi yüzmez derdik...

    YanıtlaSil
  6. Son paragraf, ilk defa farkına varan için beyne saplanacak türden bir gerçeklik içeriyor. Platonik ilişkilerde aslında ilişki bile söz konusu olmaz öte yandan aşk ise ilişkide aşırı bir durum hali ama bahsedilen sonuçtan sebebe yerine sebepten sonuca şeklinde yönün değişmesi ile olmayan bir ilişkiden duygusal bir sürece geçiş ilişkilendirilmiş. Üzerine saatlerce konuşulabilecek kritik bir alan. İnsanoğlunun günlük hayatında problem tekrarına sebep olan önemli konulardan birinin üzerindeyiz.

    YanıtlaSil
  7. Hayat, sonuçlara odaklananları değil, sebepleri gerçekleştirmek için çabalayanları ödüllendirir. Hayal kurup durmak yerine bir yerlerden başlamak gerek.

    YanıtlaSil
  8. Kısa yoldan gitmek ister insan... Oysa bilmediği bir şey var ki... Kısa yol yok. O sebepleri oluşturana yol var.

    YanıtlaSil
  9. İnsan düşündükçe hayatındaki her olayda benzer tepkileri verdiğini anlıyor. Sır; düşünmeyi başlatmakta...

    YanıtlaSil
  10. Harika bağlanmış son paragrafta olay gerçekten çok beğendim bunu Kurandan şu cümleyle özdeşleştirebiliriz ki:
    ALLAH yapılan iyiliklerin ecrini zayi etmez…

    YanıtlaSil
  11. Sonuç olumsuz olunca hep dış dünyayı suçlar insan. Aslında oluşturduğu sebeplere odaklanmak gerekir. Hangi sebepleri oluşturduk ki bu sonucu yaşadık? Çözüm bize çok yakın.

    YanıtlaSil
  12. Güner Tozkoparan21 Nisan 2024 18:30

    Yazıyı okuyunca neyin neden olduğunu daha iyi anlıyor insan. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. İnsanların çoğu hep kısa yoldan gitmek istiyor. Bir anda zengin olayım bir anda başarayım hiç zahmet çekmeyeyim. Ama o kısa yoldan giden insanların yoldan çıktıklarını görmek istemiyor. Ne zaman o ana baktı insan onu kovaladı toplamda hep kaybetti. Kaybedenleri ise göremedi. Her şey gözünün önünde olup bitmişken...

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten de her sebep sonucuna çok düşkün

    YanıtlaSil
  15. Sebep sonuç ilişkisini ve hangisine odaklanmak lazım olduğunu iyi anlamak gerekiyor. Çok güzel yazı..

    YanıtlaSil
  16. Hasan Ergenç23 Nisan 2024 13:32

    İlişkilerde doğru strateji doğru sonuçlar doğurur, doğru ve kıvamında sonuçlar insan ilişkilerinde süreklilik oluşturur.. Buda insanın hayatında her alanda insana konfor sağlar ...

    YanıtlaSil
  17. Sonuç isteği her zaman daha tatlıdır. Bedel ödemek istemez insan bu yüzden Hemen sonuca ulaşayım ister.

    YanıtlaSil
  18. Sebeplerden kaçan insan sonuçlara asla ulaşamaz. Bunun yasası budur. Bizler bir işe başlarken ne kadar o işin gereklerine odaklanıyoruz ve ne kadar sebeplere disipline oluyoruz acaba? Dolayısıyla hayattan ne bekliyorsak hemen onun sebebine odaklanmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil
  19. Sonuç sebeblere aşıktır ve o sebepler içi biz ne yapıyoruz. Müthiş bir çıkarım.

    YanıtlaSil
  20. Sonuçlar çocuğudur sebeplerin ..

    YanıtlaSil
  21. Hasan Ergenç23 Nisan 2024 16:37

    Düşünmek çok büyük bir nimet, insana verilen en büyük hazine, insan düşündükçe gelişir ... insanı insan yapan en önemli özellik görünen görünmeyen tüm olayları irdelemek ve düşünmek ...

    YanıtlaSil
  22. AHMET YURTALAN23 Nisan 2024 19:00

    kader gayrete aşıktır insana bedel ödedikleri temas eder bedel ödemediklerin ise gelip geçici bir heves gibidir kalıcılığı olmaz gelir ve gelip geçer bedel ödediklerine ise sımsıkı tutunur insan onda akıttığı teri vardır, verdiği zaman vardır, düşünce bedeli vardır

    YanıtlaSil
  23. Yolun sonuna değilde yola konsantre olunca insan hayattan daha çokmkeyif.alıyor

    YanıtlaSil
  24. İnsanlar bazen sadece istiyor.
    Ve İsteği gerçekleşmeyince de mutsuz oluyor.
    Mesele
    Ne istiyorsun? ve
    Bu konudaki bedelin ne?
    Çok güzel bir yazıydı. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  25. Meğer insana mutluluk veren sonuç değil, sebeplerine ödediği bedellermiş... Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Sonuç isteği insanı sonuçtan uzaklaştırır aslında sebeblerimizi doğru yapsak zaten sonuç da gelecek inşaALLAH..

    YanıtlaSil
  27. Sonuçlari elde ettikten sonra insan sunu diyor „eeee elde ettim simdi napcam“? Yani bir bosluga düsüyor sanki… bir tek onun icin caba gösterip ele gecince degeri kalmiyor ki.. sebeplere odakli olunca insan yapti isin keyfini cikartip boslugada düsmüyor.. hani biri cok zengin olmak istiyor olur da harciyamiyor sonuca varcak diye.. digeri ben gecinim yeter ama sagligim huzurum mutlulugum ailem vs. Iyi olsun zengin olmasamda olur der cünkü yasam tarzi farkli aralarinda :))

    YanıtlaSil
  28. Sonuç isteği var insanın ama her isteğini bir bedeli var .. insan istek lerin iyi kontrol etmeli eğer bedelin ödeyecek imkanı yoksa işte o zaman yanlış kapıdan giriyor insan teşekkürler..

    YanıtlaSil
  29. İnsanların sonuçlara değil, sebeplere odaklanarak gerçek mutluluğu bulabileceklerini anlatan çok güzel bir öykü.

    YanıtlaSil
  30. böyle geçmedi mi ömrümüz hep sonuçları değiştirmeye çalışarak
    Halbuki dediğiniz gibi sonuçlar sebeplere aşıkmış

    YanıtlaSil
  31. İnsan hep kestirme yoldan ulaşmak ister sonuca ama sindire sindire yükseldiğinde orada kalıcı oluyor.

    YanıtlaSil
  32. Günümüzdeki geçlere ankatmış eline sağlık günümüzdeki geçler direk sonuçla ilgileniyorlar istedikleri sonuç olmayınca depresyona giriyorlar

    YanıtlaSil
  33. kolayı seçip sonuçlara odaklanabiliyoruz. demek ki cebimizdeki sebeplere bakmalıyız önce

    YanıtlaSil
  34. Dinçer Baştuğ24 Nisan 2024 19:28

    Olmak istediğimiz yerde olabilmek için, yapılması gerekenleri yaptığımızda her şey nasılda yoluna giriyor. Ulaştığımız hedefler bizi mutlu etmeye başlıyor.

    YanıtlaSil
  35. Murat Erturan24 Nisan 2024 22:19

    Olay hep yapıp ettiklerimize konsantre olmakmış.

    YanıtlaSil
  36. İnsanların hedeflerine ulaşmak için çaba göstermeleri ve sonuçların sadece romantik bir istekle değil, çalışma ve emekle elde edilebileceğini anlatan ve kişisel gelişim üzerine derinlemesine düşünmeye teşvik eden güzel bir makale olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Sonuç sebebe aşıkmış meğer. Bunu bilende sebebe takılsa, gerisinide hiç düşünmese tamamdır işte.

    YanıtlaSil
  38. Bu yazıyı okuyınca aklıma direk şu geldi... Biz insanın kaderini kendi çabasına bağladık.... İnsanlara farkındalık kazandırdığınız için... Var olun...

    YanıtlaSil
  39. İnsan, ona verilen çözüm marifetini değerlendirmediğinde bulunduğu yerde kalıcı olamıyor. Problem çözemediği için güçsüzleşiyor. Halbuki sonuçlarla ilgilenmeyi bırakıp bugün doğru tepkiler vermeye başlayıp hedefi için mücadeleye girişse yarını bambaşka olacak.

    YanıtlaSil
  40. İsteklerinin hayaline dalınca insan… gerçek ihtiyacını göremiyor.

    YanıtlaSil
  41. İnsanoğlu hep sonuca odaklandı. Halbuki sebeplere odaklanıp, sebepler üzerinden sonuca ulaşmanın hazzını alsalardı ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  42. Hayal ile gerçeğin arasındaki ince çizgi sebep... Sebebini oluşturamadığım her şey hayal olarak kalıyor. İnsanın hayallerine bakış açısını değiştiren güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  43. İnsan gerçek mutluluğa da, sebeplere odaklandığında ulaşıyor aslında. Doğru noktaya odaklanmak, insanın hayatındaki birçok düğümü çözüyor ve yolları açıyor..

    YanıtlaSil
  44. Sebepler olmadan sonuçlar olmaz. Her zaman sebebe odaklanmalı ve sonuca odaklanmamalıyız.

    YanıtlaSil
  45. Sonuç malesef kontrol edemediğimiz bir süreç , daha da ilginç olanı , insanın kontrol edemediği bir sürece tüm motivasyonunu bağlaması

    YanıtlaSil
  46. Dünyadaki en lezzetli şeyi söyleyeyim mi? Emeğinin karşılığında aldığın..

    YanıtlaSil
  47. İnsan doymaz doymak ta istemez…

    YanıtlaSil
  48. Bunu işte deniyeceğim 😄

    YanıtlaSil
  49. Keşke üçgenin iç açılarının 180 derece olduğunun dışında bunu da ogretseler okullarda

    YanıtlaSil
  50. Biraz kafam karıştı ama sonuçlarla bu iş yürümüyor, sebebi yaparsan iş çözülüyor anladığım.

    YanıtlaSil
  51. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 15:20

    Zamanımızın hastalığı maalesef, sonuç isteüi. Hiçbir şey yapmadan çok kazanç isteği. Allah çoluk çocuğumuzu korusun İnş.. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. Yol belli yolcu belli, yolda başına gelecekler de az çok belli. Yola revan olma vakti. :)

    YanıtlaSil
  53. Sebeplere odaklanabilmemiz lazım Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  54. Yazının başlığı çok romantik bir yazı olacak gibiydi. Fakat son paragrafla birlikte o kadar gerçek ve net bir mesaj verdi ki şimdi , 2. ye okuyup derinlemesine yazılanları anlamaya çalışıyorum. Ellerinize sağlık çok güzeldi.

    YanıtlaSil
  55. Sebepler değişince sonuçlar değişecek, eline sağlık

    YanıtlaSil
  56. insan başarı istiyorsa sebeplerine odaklanmalı ki sonuçları hak etsin

    YanıtlaSil
  57. Hajedişimizin olmadığı bir şeyde hayrını da göremeyiz.

    YanıtlaSil
  58. Hakedişimizin olmadığın bir şeyde hayrı nıda göremeyiz.

    YanıtlaSil
  59. İstemek ya da ne kadar çok ulaşamayacağımız şeyi istemek çok anlam ifade ediyor

    YanıtlaSil
  60. Sınavın zorluğunu bilmeden sonuçlara odaklanıyoruz. "O müdür olmuş", "Ahmetin maaşı şu kadarmış. Keşke ben de şunun gibi olsaydım". İnsan sonuçlara odaklandığında başarılı olamıyor. Çünkü o sonuca giderken çekilen sıkıntıyı düşünmüyor. Çok maaş kazanayım ama çok da yorulmayım istiyor. Müdür olayım ama müdürün ödemesi gereken bedelleri ödemeyim istiyor. Sonuçlara değil, sebeplere odaklanmış olsak, bir şeyi başarmamız ya da başaramamız bu kadar da önemli olmazdı.

    YanıtlaSil
  61. Haklısınız sonuç bizimle alakalı değil. Deprem olabilir, fırtına olabilir, sınavda arkadaşın kopya verebilir. Sen sebebe konsantre ol

    YanıtlaSil
  62. "insan sebeplerine odaklanır ve sonuçları hak eder". İnsan hep sonucu bakıyor ama sonucun değişmesi için sebepleri değiştirmek gerekiyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  63. İnsanların çoğu her zaman oluşturmadığı sebeplerin sonuçlarını ister bunun için de kestirme yolu tercih eder. İşin sonunda şikayet eden ve suçlunun o olmadığını söyleyen ve hayatta şansa inanan bir ve şansız olduğunu düşünen birisine dönüşür.

    YanıtlaSil
  64. İnsan sonuca odaklanırken sebepleri kaçırıyor. Gerçekten de hedefe ulaştığımda yaşadığım: 1 dakika
    Hedefe giderken geçen süre: 10 yıl bazen… insan süreçten keyif almıyorsa çok karsız bir ticaret.

    YanıtlaSil
  65. Vallaha ya yıllarca neler yaptık şirkette başarılı olucam diye işin sonunda bu kadar gerek varmıydı dedik ?

    YanıtlaSil
  66. Soyut azalınca somutluk artıyor

    YanıtlaSil
  67. Bu platonik aşk üçgeninde, döngü tersine dönmediği sürece insan, hayatla ilişkisini hep platonik olarak geçirmeye mahkum kalır. Şifası ise, tam da zıttında yatar. Döngü tersine döner, insan sebeplerine odaklanır ve sonuçları hak eder.
    Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  68. "Çok güzel ilişkim olsun. Çok güzel kariyerim olsun. Mutlu, başarılı bir hayatım olsun. Herkes beni sevsin, saysın. Konuştuğum dinlensin. Dediğim yapılsın. İnsanlar üzerinde etkim olsun.." Ne kadar romantik istekler.. Bunlar için ne yaptık? Eğer cevap koca bir HİÇ'se.. Üzülmeye, sızlanmaya hiç hakkımız yok. Romantizm karın doyurmuyor. Bizden beklenen ne kadar çok istediğimiz değil. İsteklerimiz için neler ortaya koyduğumuz. Bizden ne çıktı? Ne kadar zorlandık? Ne kadar acı çektik? Tabi bu sorular da hiç romantik değil :)

    YanıtlaSil
  69. Sonuçlar sebebe aşıktır... Çok tutarlı bir tespit.... O zaman benzer sebepler benzer sonuçlara gebedir.. Diyebiliriz...

    YanıtlaSil
  70. Her sebep çocuğuna düşkün bir anne gibidir

    YanıtlaSil
  71. İbrahim yıldız27 Nisan 2024 13:20

    Bu hayatta hiçbir şey %100 faydalı ya da %100 faydasız değildir. insanın bir miktar mazoşist duyguları olmalı ki, sebeplerden keyif alsın, sonrasında sonuç gelir zaten.

    YanıtlaSil
  72. İnsanoğlu hep yanlış yere odaklandı. Karşılaştığı sonucu değerlendirdi ama onu o sonuca ulaştıran sebepleri irdelemedi. Çözüm hakkı ise ancak gerçek sebepleri irdeleyenlere verilmişti. .

    YanıtlaSil
  73. En büyük hazzı sebepleri oluştururken alıyor insan. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  74. Sebebi oluşturup sonucu Allah'tan beklememek...
    Böyle bir hayat platonikliğe ve mutsuzluğa mahkum

    YanıtlaSil
  75. İnsanoğlunun aceleciliği ve sonuç odaklılığı.. Her işimizde girer girmez başarılı ve mutlu olmak istiyoruz ancak başarılı ve mutlu olabilmek için bu kısma değilde süreçte ödediğimiz bedeller ve oluşturduğumuz sebepler bizi mutlu ve başarılı yapar.

    YanıtlaSil
  76. İnsan sonuçlara odaklanmak yerine sebepleri gerçekleştirmek için çabalamalıdır böylece daha mutlu ve huzurlu olur.

    YanıtlaSil
  77. Sonuç odaklı yaşadığımız hayatın acı bedellerini ödüyoruz. Yaşadığımız hayatta malesef örnekleri çok fazla. İşyerimize başlayan doğum tarihi 2 ile başlayan gençlerimizi görünce neslin nereye gittiğini görmek mümkün.

    YanıtlaSil
  78. Çağımızın hastalığı giderek derinleşiyor gibi tv, sosyal medya maalesef bu ilüzyonu tetikliyor. İnsanlar her şeyin çok çabuk kolay erişilebileceğini sanıyor ve sürekli olmadık aşk üçgenlerinin içinde buluyorlar kendilerini.

    YanıtlaSil
  79. Kader gayrete aşıktır. Çektiğimiz zahmetler gün gelir rahmete dönüşür.

    YanıtlaSil
  80. Emeksiz yemek olmaz derler. Olsa da tat vermez zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah insanoğluna bir hayat çemberi çizmiştir. Kimisinebüyük, kimisine orta, kimisine küçük. insanoğlu ne kadar çabalarsa çabalasın; ister kolay yol olsun, ister zor yol olsun bu hayat çemberinden dışına çıkamaz, çıkmamıştır da.

      Sil
  81. Insan olarak kolayi arzulariz bir an once ona ulasmak isteriz. Hemen sonuca gideyim, kavusayim,elde edeyim arzusu var direk sonuc odakliyiz. Sirasiyla gidilse halbuki daha iyi olucak hersey
    hedef-sebeb-sonuc
    Cagimizin ve genclerimizin artik buyuk problemi haline geldi bu maleaef. Direk sonuca gitmek kumar gibi.

    YanıtlaSil
  82. Her sonucun bir sebebi vardır diye öğrenmiştim ilkokulda. Öğretmenimiz bir örnek verir bizler örnekleri cogaltırdık. Ben bu konudan çok etkilenmiştim. Hala şimdi bile kendi kendime sebep - sonuç ilişkisi kurarım. İnsan ne kadar çok hayal kurarsa okadar çok hayal kırıklığı yaşar. İnsan ne kadar gerçekçi olursa yaptıkları her şey onu mutlu sona ulaştırır. Emek vermeden yemek olmaz .

    YanıtlaSil
  83. Emeksiz sahip oldugumuz seyler bizde kalici olmuyor, hemen ucup gidiyor…

    YanıtlaSil
  84. Aslında hepimizin bildiği şeyler ..ne kadar çabalıyoruz uğruna ne fedakarlıklar yapıyoruz sonuç için… bazen başlamak bitirmenin yarısı derler ya işte sonuca odaklanarak başaranlar o hazza ulaşıyor .

    YanıtlaSil
  85. İnsan oğulları için geçerli olan tek şey ister fakir olsun ister zengin değişen hiç bir şey yok hazımsızlık her şeyin daha fazlasını her şeyin daha iyisi isteme aç gözlülüğü.

    YanıtlaSil
  86. Hayırlı olan neyse o olsun

    YanıtlaSil
  87. Emeksiz,çilesiz başarı olmaz tabii ki ve bazı şeyleri doğru yerde aramak gerekiyor keşke başarabilsek

    YanıtlaSil
  88. Çok Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  89. Çok Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  90. Sen bana sebeplerinden haber ver, değil mi?

    YanıtlaSil
  91. İnsan sonuç tan alacağı hazzın çok daha fazlasını sebeplere bağlanarak yaşasa gelecek sonuç zaten istemiş olduğu sonuçtan çok daha fazla haz alacaktır .fakat insanoğlu hep aceleci olduğu için hep sonuça odaklanıyor ve sürekli mutsuz bir hayatın penceresinden bakmak zorunda kalıp ,şikayet miktarını artırıyor.bilmiyor ki şikayet edenin çözüm hakkı olmayacağını ..

    YanıtlaSil
  92. Harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık kader gayrete aşıktır emek ve mücadele her daim olmalı

    YanıtlaSil
  93. ‘’Yani sonuçlar, bizim onu ne kadar romantik istediğimize değil, ona ulaşmak için ne ortaya koyduğumuza bakar.‘’ önemli olan istemek değil istediğimiz şeyi elde edebilmek için gösterdiğimiz çabadır. Kesinlikle katılıyorum. Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  94. Sebep olmadan sonuç olmaz sonuç odaklı değil de sebep odaklı olduğumuzda hayata daha olumlu bakmış oluruz

    YanıtlaSil
  95. İsteyip isteyip bedel ödemeyenin aşk üçgeninden çıkamamasıydı bu öykü, peki süreci hep böyle mi devam edecekti, keşkelerle başlayan cümleler, bende ki nasipsizliğe de bak diye yakınmalarla devam mı edecekti bir ömür. Oysa ki çok küçük bir adım, adımdaki netlik onu dününe göre iyi yapacak o aşk üçgeninin çıkmazından sıyrılıp kendiyle, Rabbiyle tanıştıracaktı.

    YanıtlaSil
  96. Bu hayatta her şeyin bir bedeli var , Bedel sevmek gerçekten aşk ile sevmek, aşk ile sevmedikten sonra platonik dünya aşkıyla oyalanip durur insan, gerçek aşk ise O nda , O bize aklimizin alamayacağı imkanları olanakları verir ama biz O na askimizi gosteremezsek nasıl çıkarız karşısına. Rabbim sevgisine layık kullarından eylesin inşAllah.

    YanıtlaSil
  97. İsteklerimizin neden olmadığına bakmamız lazım .Yanlışı nerde yaptığımızı bulmamız gerekir . Bulamadığımız taktirde bu kısır döngü çözülmez.

    YanıtlaSil
  98. Kolay olan ne kadar zihin kandırıcı bir durum bu durumdan çıkmanın şifası da aslında ne kadar kolay. Elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  99. İnsan yetenekleriyle bir yerlere gelir ama bedelleriyle orada kalır demişti hocamız. Ne kadar da doğru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trendleri ile bir yere kadar, direnç kırarak, karakter ekleyerek lig atlayabiliyor, bu da ayrı bir bedel.

      Sil
  100. Bedava peynir yalnızca fare kapanında olur onu bile oradan almak çaba gerektirir

    YanıtlaSil
  101. Bedava peynir yalnızca fare kapanında olur.Onu bile oradan almak için çaba göstermek gerekir

    YanıtlaSil
  102. Biz hep "haticeye degil neticeye bak" ile büyüdük. Hep bu neticeye ulaşma çabası, insanın içindeki sebepleri öldürdü. Fakat bu ölen tohumları yeşertmek de elbet insanın elinde. Umalım ki insanoğlu bunun çabucak farkına varsın. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  103. Hayat önümüze gelen herseye sabırla yaklaştıgımızda düzelir.dogru yol her zaman dogru rotaya ulastırır.bütün sebeplerin sonucları bize aittir.kısacası nasıl yasarsan öyle ölürsün.

    YanıtlaSil
  104. Maalesef yada sonuçlara giderken sebepleri yaşarken doğru kararlar veremiyoruz bazen bu yüzden de genelde sonucunda üzülen biz oluruz.

    YanıtlaSil
  105. Yazı içeriği çok başarılı, sebep sonuç ilişkisi üzerine...Başlık sadece irdelendiğinde tam uyumlu değil içerikle.. Aşkın platoniği olmaz ki, platonikte temas yoktur bir şeyin diğerine, temas olmayan bir süreçte nasıl aşırılıkta olan aşk ilişkisi , bağı kurulabilir ki?

    YanıtlaSil
  106. Yazı içeriği çok başarılı, sebep sonuç ilişkisi üzerine...Başlık sadece irdelendiğinde tam uyumlu değil içerikle.. Aşkın platoniği olmaz ki, platonikte temas yoktur bir şeyin diğerine, temas olmayan bir süreçte nasıl aşırılıkta olan aşk ilişkisi , bağı kurulabilir ki?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder