Ana içeriğe atla

HEDEFE NASIL ULAŞILIR?

Hedefe nasıl ulaşılır?

Hedefe ulaştıran lider nasıl bir liderdir

Lider denilince aklımıza gelen ilk şey nedir? 

Nasıl biri canlanıyor gözümüzde? 

Hayatın karşımıza çıkardığı seçeneklerin sonuçlarının en iyisi olması için çabaladığımız ömrümüzde, bizi hedefe ulaştıracak olan kişi kim ya da kimler olmalıdır?

Esen lodosla birlikte açık denizde yol almakta olan yük gemisinin içinde bulunan mürettebattan biri “Kaptaaaan! suyumuz bitti.” diye gür sesiyle haykırdı. Gemi içerisinde bulunan içme sularının tükenmeye yakın olduğu haberini vermek için seslenmişti. Yanaştıkları limandan hayli uzaklaşmışlardı. Limandan ayrılmadan önce içme suyu tankını doldurmaları gerekirdi. Bu konuda görevlendirilen mürettebat hata yapmış, suyu doldurmadan limandan  ayrılmalarına sebep olmuştu. Kaptan telafisi zor olan hataya çok sinirlenmiş, gemi adeta buz kesmiş, mürettebat kaptanın iki dudağı arasından çıkacak olan söze kulak kesilmişti.

Gemideki yük, sözleşmeye uygun zamanda ve belirlenen limana ulaştırılmalıydı. Herhangi bir sapma hem itibar kaybına hem de yüklü tazminatlara sebebiyet verebilirdi.  Bu nedenle geri dönmeleri veya rotadan sapmaları mümkün değildi. Geminin bünyesindeki, deniz suyundan arıtarak içme suyuna çeviren sistemleri de bozulmuştu. Bütün sorunlar üst üste gelmiş, sanki kaptanı sıkıştırmak için toplanmışlardı. Tüm gözler kaptanın vereceği karardaydı, su olmazsa olmazlardan olan ana ihtiyaçtı. Kaptan öyle sıkışmıştı ki, suya çözüm bulamaması durumunda, çaresizce gemiyi bir limana yanaştırmalı ve su ihtiyacını karşılamalıydı.

Kaptan, lideri olduğu gemiyi hem belirlenen limana, belirlenen zamanda ulaştırmalı; hem de suyun azaldığını bilen ve telaşlanan mürettebatı kontrol edebilmeliyim diye düşündü. Gerçekten yaşamsal ihtiyaç olan suyu sağlaması çok önemliydi. Bunun çok zorlu bir görev olduğunun bilincindeydi.

Çok sinirli olmasına rağmen, hata yapan mürettebatına bağırmak yerine motive ederek harekete geçmelerini istemişti. Şu an gemi içindeki bir kişinin bile motivasyonunun düşmesi, ümitsizliğe kapılması, olumsuz süreçlerin devam edeceği anlamına geliyordu.

İlk olarak arıtma sisteminin arızasını tamir etmek için mürettebatından bazı kişileri görevlendirdi. Canla başla uğraşmaya başladılar. Tamir edebilmeleri için bozulan parçanın yedeğine ihtiyaçları vardı. Buna rağmen tamir edebiliriz umuduyla işe girişmişlerdi. Tamir edilebilmesinin neredeyse imkansız olduğunu onlarla birlikte kaptan da biliyordu. Ancak yine de çözüm arama yoluna koyulmuşlardı.

Kaptan kendinden emin bir ses tonuyla haritayı istedi. Belli ki aklına bir fikir gelmişti. Yine de fikrini söylemeden önce mürettebatından en deneyimli olan personelleri dümenin etrafında toplamıştı ki, bu kişiler arasında limandan içme suyunu almayı unutan kişilerde vardı. Hiç sorun değildi. 

Şu an tek bir hedefe kitlenmişlerdi; rotadan sapmadan, içme suyunu temin edebilecekleri yöntemin ne olduğunu bulmaya. 

Yapılan fikir alış-verişi sonrasında gemide ellerinin altında bulunan malzemelerin neler olduğunu belirlediler. Hemfikir oldukları çözüm, dev brandayı geminin güvertesine açarak yağmur suyunu toplayacaklar, bu suyu değerlendireceklerdi. Ancak şöyle bir sorun vardı, gökyüzü su kadar berraktı. Tek bir bulut dahi yoktu. Kaptan ne kadar içme suyu kaldığını, personelinin en az ne kadar su tüketmesi gerektiğini, plan yapılırsa ne kadar süre bu suyun gidebileceğini hesapladı. Bu hesap sonrasında iki gün daha kazanmışlardı. Herkes belirlenen miktar kadar su içecekti. İki gün içerisinde yağmur bulutu yakalamak için rotada küçük dokunuşlarla yol alma planını devreye aldılar. Meteorolojik verileri bir yandan topluyorlar bir yandan da esen rüzgara bakarak öngörüde bulunuyorlardı.

Nihayet yağmur bulutuna ulaşabilecekleri rota şekillenmişti. Günler sonra ulaşacakları limana birkaç saat gecikmeli varmayı göz alarak yeni rotayı belirlediler. Yağmur suyunu branda da toplayarak bir haznede biriktirecekler böylelikle bir sonraki limana ulaşana kadar çözüm bulmuş olacaklardı. Nihayet yağmur bulutunun içine doğru yol alırken tüm hazırlıkları tamamladılar. Mürettebatın motivasyonu çok yüksekti. Suları olmamasına rağmen aynı hedefe kilitlenmeleri, bu hedefe yönelik beraberce çaba göstermeleri onları tek yürek haline getirmişti.

Nihayet planladıkları şekilde yağmur bulutunun içinden geçerken sularını doldurmuşlardı. Onların mutluluğu ise suların olmasının yanı sıra suya ulaşmak için gösterdikleri çabanın sonucunda başarmalarıydı.

Gemi tekrar hızla rotasına girmiş, ulaşmayı planladıkları limana doğru yol tutmuşlardı. Gözüken oydu ki limana belirlenen günde ve zamanda ulaşabileceklerdi. Birkaç saatlik gecikme problem oluşturmayacaktı.


Kaptan gerçek bir liderlik örneği göstermişti.

  • Problem karşısında otoritesi ile hedefe ulaştırabilmeyi ve mürettebatın bir arada tutabilmeyi başarmıştı. 
  • Ciddi sorunlar ortaya çıktığı anda problemi çözmeye yönelik harekete geçmiş, ona bağlı olan personelini motive edebilmişti. 
  • Deneyimlerini doğru yerde kullanabilmiş, deneyimi iyi olanlardan fikir alabilmiş çözüm arayışında danışabilmeyi başarmıştı. 
  • Yeri geldiğinde net olmuş yeri geldiğinde esneklik gösterebilmişti.

Kısacası LİDER olabilmişti.

Yorumlar

  1. Gerçek bir liderlik.. Hedefe ulaşabilmek netlik ve sabır ister.. Kaptanın o hatanın oluyor olmasına rağmen gösterdiği sabır gerçekten gemiyi hedefe taşıdı… Gerçek liderlik! Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet guzel ozetlemissiniz

      Sil
    2. Gerçek lider olmayı başaramayan insanlarla yolda yürümek çok zor…

      Sil
  2. Bir takımla hedefe giderken en önemli kaynak motivasyon olsa gerek. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum, liderinde gruba motivasyon vermesi onu iyi bir lider yapar✌🏼

      Sil
  3. Tam bir liderlik örneği, baskı anında bilinci açık tutmak ve doğru karar verebilmek çok önemli, teşekkürler çok faydalı bir yazı 👍🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle size katılıyorum.👍 Baskı anında bilinci açık tutabilmek ve doğru karar verebilmek. Bir öyküyüde şekillendirmiyor mu?

      Sil
    2. Hayatımızdaki öykülerde de aynı şekilde… Baskı anında verdiğimiz tepkiler şekillendiriyor herşeyi.. 👍

      Sil
  4. Liderin, zorluklara rağmen en doğruyu yapma becerisinde ki motivasyonunu tanıtan bu yazı için, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Guzel bir liderlik oykusu, elinize saglik

    YanıtlaSil
  6. Yağmur bulutu ve liderlik ilişkisi ilginç ve güzel bir yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayattaki baskıyı güzel bir metefor ile anlatmış👍🏼

      Sil
  7. Gemisini limana yanaştıran kaptan, gerçek bir liderlik örneği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gemisini kurtaran kaptan atasözünün vücûd bulmuş hali..
      Emeğinize sağlık…

      Sil
  8. Andaki sıkıntılara rağmen vazgeçmeyenlerindir “Başarı”
    Hepimiz zaman zaman bunalıp daralmıyor muyuz? Tam vazgeçmeyi düşündüğümüz anda başarıya çok yakın olduğumuzu bir bilebilsek aslında.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Metaforlarınız çok hoşuma gitti kaleminize sağlık✌🏼

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel bir yazı 👍🏻

    YanıtlaSil
  12. Katkıda bulunanlara teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  13. 👍🏻👍🏻

    YanıtlaSil
  14. Liderlik, yönetilme ve yönetme sorunları. Günümüzde en çok halledilmesi gereken ve problemli olan konuların başlarında geliyor. Bu sebepten, çok yerinde tespitler...

    YanıtlaSil
  15. kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  16. İşte en önemli meselelerden birini konu alan bu yazı. Teşekkürler. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. İyi bir liderlik örneğine şahit olduk teşekkür ederiz, kaleminize sağlık. Baskı anında doğru davranabilmek ümidiyle...

    YanıtlaSil
  18. Baskıda nasıl davranılması gerektiğini bir bilebilse insanoğlu, neler değişecek, neler güzelleşebilecek. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Baskıyı yönetebilen olmak çok kıymetli. 👏🏻

    YanıtlaSil
  20. hedefe yönelik beraberce çaba göstermek...

    YanıtlaSil
  21. Güner Tozkoparan23 Nisan 2024 22:07

    Hedef doğrultusunda harekete geçmek önemli. Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  22. Insanin hayatinda hep basgi gelir ani karar vermesi gerekir ama cogunda ne yapacagini bilmez yada hep kacar.. iste bu yazi sayesinde hayattaki basgilari dezign edip kavrayip kendine has basgilari yöneten olur birden… emeginize saglik

    YanıtlaSil
  23. Epistemoloji ne kadar onemli…
    Lider aslinda zannettigimiz gibi, bagiran cagiran degil, degisime yon verebilme becerisi olan insanmis meger…

    YanıtlaSil
  24. Hayatımızda ne kadar lider olabildik ne kadar lidere uyabildik çok önemli

    YanıtlaSil
  25. Hedefe ulaşmanın stratejilerini veriyor.

    YanıtlaSil
  26. Liderlik baskı anında bilinci açık tutabilmek, eline sağlık

    YanıtlaSil
  27. Liderlik baskı anında bilinci açık tutabilmek, eline sağlık

    YanıtlaSil
  28. Bir topluluğun başı olabilmenin sırrı aynı hedefe net bir şekilde hareket ettirmek onları hedefte birleştirmekti. Ne güzel anlatılmış. Bizde ailemizde iş yerimizde okulumuzda ve liderlik yapmamız gereken tüm süreçlerde inşALLAH hakkını verebiliriz :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder