Ana içeriğe atla

BAŞARI UÇAR MI?

BAŞARI UÇAR MI?

Başarı uçar mı bilinmez ama uçmak bir başarıdır. Uçurmak da öyle. Tonlarca ağırlığındaki metal bir kütlenin havada süzülmesi, manevra yapması, güvenli bir şekilde materyal ve insan taşıması…

İnsanların çok eskiden beri hayali olan bir eylemdir uçmak. İnsan uçma becerisine sahip değil.  İnsanoğlu bir kuş gibi kanatları olsun ve uçsun ister ama bunun dezavantajını pek düşünmek istemez. Kuşların ellerinin olmadığı, bir şeyleri tutamadığı, eliyle beslenemediği, materyal kullanmak için bir eli olmadığı gibi vb. gerçekleri genelde ihmal eder. Sadece gönlüne hoş gelen uçmak tarafıyla ilgilenir.

Gerçekliğin de farkındadır bir yandan. İnsanoğlu uçamaz ama onu diğer canlılardan ayıran çok önemli bir özelliği vardır. Uçamaz ama uçan canlılara bakarak, modelleyerek uçabilen bir cisim tasarlayabilir. Tıpkı bir çita gibi hızlı koşamaması ama onu yakalayabilecek hatta daha hızlı bir motor yapabilmesi gibi. Bir ördek gibi suyun üstünde kalamaması ama bunu yapabilecek dağ gibi gemiler tasarlayabilmesi ve dönüştürebilmesi gibi.

Peki insana bunu asıl yaptıran sebep nedir? 

Uçak, gemi, araba, masa, sandalye…

İnsanın bir konuyla ilgili harekete geçebilmesi ve o konuda başarıya ulaşabilmesi için o konuyla ilgili hamle yaptıran nedir?

AÇLIK

Eğer insanın bir konuda açlığı yoksa harekete geçme ihtimali yoktur. 

Sandalyeye açlık duymayan, ben yere oturuyorum dört ayaklı bir cisme ihtiyacım yok diyen bir kişi sandalye yapmak için çaba sarf eder mi? 

Zaten müşterim var yenisine ihtiyacım yok diyen bir kişi yeni müşteri için ne kadar çaba sarf edebilir veya işyerine ne kadar yatırım yapabilir? 

Bir sürü oyuncağı olan bir çocuk kendine bir oyuncak yapmak için ne kadar çaba sarf eder? 

Çocuk, yetişkin, kadın, erkek fark etmeyen bir süreç.

Bu durumda zıddında da tokluğun hamle yapmamızı zorlaştırması gerekir değil mi? 

Tutarlı olabilmesi için her şartta güvenebileceğimiz ve bize sırtımızı yaslayabilecek kadar güven verecek bir kurallar bütünü olabilmesi. İnsanın bu durumda hangi konuda tokluğu varsa o konuda hamle yapmasını zorlaştıran bir süreci mevcut. 

  • O zaman genç bir delikanlının başarısının arkasındaki unsurlardan biri nedir?
  • Nasıl havacılık tarihinin en etkili uçaklarından birini yapmayı başardı?
  • Aslında önünde engel olabilecek şekilde görünen süreçleri avantajına nasıl çevirdi? 

Aslında bakıldığında varlıklı bir ailenin çocuğu. Sanayici bir ailenin oğlu ve daha çocukken sahip olduğu maddi imkanlar birçok kişinin halihazırda ulaşmak istediği noktada.

  • Neden ailesine bir araba aldırıp, müziği son ses açıp gezmek varken çalışmayı tercih etti?
  • Sahip olduğu imkanlarla her ay bir Avrupa ülkesine turistik seyahat yapmak varken yüksek lisans yapmayı tercih etti?
  • Ya da tatillerini sıcak denizlerde geçirmek varken neden sıcağın altında uçaklarını test etti?
  • Ona bunları yaptıran süreç neydi?

İmkân kötü bir şey mi?

İnsanın imkanları olabilir, imkanlara sahip olmak kötü değildir, aksine imkanlara sahip olup açlığını da doğru şekilde konumlandırdığında bu avantaja dönüşmeye başlar. Açlığını doğru yere konumlandırması, enerjisini doğru yere harcaması. Hayatında bulunan tokluklarına güvenmemesi ve kendisini imkanları ile ilgili eksik bırakabilmesi.

Hali hazırda bir sanayi firmasıyken insansız uçak için parçaları temin edebilir, montajını yapabilir, yazılımını satın alabilir ve bunun üzerinden de para kazanabilirdi. Ancak bu yolu da seçmedi. İnsanın imkanlarını bir kenara bırakıp uçak parçalarını yerli tedarik etmeye, imal etmeye, ettirmeye çalışması. Yazılımla ilgili hali hazırda kullanılabilecek olanlar yerine kendi imkanları ile geliştirmeye çalışması.

Uçak yapıldıktan sonra ciddi olarak kullanıldığı ilk askeri operasyonda bütün süreçleri yerinden takip etmek zorunda değildi. Hangarda yatmak durumunda değildi. Bir otelde kalabilir ya da evinden, işyerinden uzaktan takip de edebilirdi. Orada bir yetkin çalışma arkadaşı görevlendirebilirdi. Bunu yaparken aynı zamanda yüksek bir unvana sahip olması…

·       Ancak insanın kendinde hep bir şeylerle ilgili eksiklik bırakması ve başarıya katkısı ne kadar önemli değil mi?

Çok başarılı bir insansız bir uçak, firmasına ciddi rakamlar kazandıran, savunma sanayinin en prestijli ve karlı firmalarından biri. Aslında fotoğrafa bakıldığında hedefe ulaşılmış gibi görünen süreçler. Daha iyisini yapmak için açlığın olması ise başarının devamlılığının sırrı. Daha yüksek yük kapasitesine sahip bir hava aracı, katlanabilir kanatlı bir insansız hava aracı, ses hızında uçabilen bir insansız uçak… Gençlerin ve çocukların açlığını doğru yere konumlandırabilmesi için oluşturulmuş bir vakıf ve teknoloji odaklı festivaller. İnsanın kendi açlığını doğru konumlandırması ve bununla beraber aynı zamanda yetiştirebilmeyi misyon edinmiş süreci. Ne kadar güzel bir örnek ve modellenmesi gereken bir stil.

İnsanlar stil sahibi olduklarında hayatlarında doğru ve başarılı süreçlere sahip olma olasılıkları artar. Stil hedefe ne kadar uyumlu ve doğru ise başarı olasılığı da o kadar yükselir. Bunun için olması gereken ilk şey hedefiyle ilgili açlığa sahip olması… Hayatında ulaşmış olduklarına rağmen hep bir yerlerden eksik bırakabilmesi ve daha iyisi için insanın motivasyonunu diri tutabilmesi… 

Uçabilmek için ağırlığın bir kısmını bilinçli olarak eksik tutabilmesi…


Yorumlar

  1. Insanin hayatta eksik birakabilecegi seyleri secebilmesi ve dogru kararlari verebilme yetkinligini kazanmasi cok onemli,
    guzel bir yazi tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Umarım açlığımızı doğru yere koyarız.. Çok güzel bir yazı..

    YanıtlaSil
  3. Emeklerinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  4. İmkanlara sahip olmak kötü değildir, aksine imkanlara sahip olup açlığını doğru yere konumlandırması, enerjisini doğru yere harcaması. Hayatında bulunan tokluklarına güvenmemesi ve kendisini imkanları ile ilgili eksik bırakabilmesi.

    Ne kadar güzel bir özet…
    Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler 🙏

    YanıtlaSil
  5. Uçmak, yada uçamamak mesele bu mu ? Mesele uçma isteğim sadece anlık bir haz içinmi, yoksa genele yayılan bir fayda içinmi? Düşünülmesi gereken nokta İsteklerimin sonucu bana ne veriyor? yada bize ne veriyor? yada onlara ne veriyor? Isteklerimizin sonuçları bizlere ne sağlıyor ? . Emeğinize sağlık güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  6. Hep imkanları arttırarak başarmaya çalışan kişiler, aileler, topluluklar, hatta şirketler tarafından kesinlikle bilinip uygulanması gereken bilgiler. Açlığın ve amacın değerini bilmek şu somutluk zamanında herkesin en büyük ihtiyacı.

    YanıtlaSil
  7. İmkanların nasıl (doğru) kullanıldığında kişinin kendine ve insanlığa nasıl hayırlı olabileceği üzerine, Gerçekten başarılı olmak, yaptığı işi gerçekten iyi yapmak isteyenlerin yapıp yapmaması gerekenleri çok güzel aktaran oldukça etkileyici bir yazı..bir başarı öyküsü den baştan sona tam bir deneyimselleştirme analizi nasıl yapılırı da alma sürecinde çok da faydalı bir paylaşım olmuş, stil sahibi bir makale! kaleminize, yüreğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. İmkan sahibi olup da , imkanlarını hayata daha faydalı olabilmek için kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anladığım bir yazı olmuş :) emeğinize sağlık ..

    YanıtlaSil
  9. Eğer insanın bir konuda açlığı yoksa harekete geçme ihtimali yoktur.

    Ne kadar doğru bir söz , olurken aklıma teyzemin çocuğuna zorla yemek yedirmesi geldi. Açlık duymayan bir insanı doyurmaya çalışmak kapalı kaptaki bir sıvıyı sıkıştırmak gibi...

    Not : SIVILAR SIKIŞTIRILAMAZ.

    YanıtlaSil
  10. Evet, insanın elindeki imkanları doğru kullanmasının yolu hedeflerinin olması. Hedeflerinin olmasının yolu da açlığının olması. Stil, misyon sahibi bir insanın bu hayata neler katabileceğine de değinen çok güzel bir yazı, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Açlıklarını doğru yöneten birinin uçacağı bilinmez ama varacağı yere ulaşacağınn işaretidir. Toklukları olanın kendini doyurma çabasına girmesi de beklenmez.
    Ne güzel bir yazı, doğru şeyleri misyon edebilme ümidiyle...

    YanıtlaSil
  12. Çok faydalı bir yazı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Super, çok beğendim

    YanıtlaSil
  14. Herkes başarı istiyor ama hangi birimiz şu düşüncelerden haberdar?

    YanıtlaSil
  15. Bu bilgiler adamı uçurur...

    YanıtlaSil
  16. Besteler de, şarkılar da hep duyarız, başardım, kazandım, uötum, kaçtım. Ama asıl başarı nedir? işte ne güzel bir yazı, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Başarılı olmak ayrı strateji gerektirir, başarılı kalmak ise ayrı strateji gerektirir. Bu stratejileri sunduğu için deneyimsel tasarım öğretisine teşekkür ederiz. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  19. Çok iyi betimlenmiş bir son cümle, tebrikler..

    YanıtlaSil
  20. Ne yazılar varmış :) yeni keşfediyorum.

    YanıtlaSil
  21. gerçek hayattan örnek ile çok güzel açıklanmış konu elinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Guzel yazı olmuş elinize emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  23. Güner Tozkoparan23 Nisan 2024 15:31

    Eğer insanın bir konuda açlığı yoksa harekete geçme ihtimali yoktur. Açlıklarımızı doğru yere yerleştirip doğru hedefte hareket edenlerden olabilmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  24. Aclik insani diri tutar.. acligi dogru yere koyarsan bir cok sey kolaylasir… cok basarli emeginize saglik

    YanıtlaSil
  25. insanin bir yonu oldugunda basariya daha kolay ulasabiliyor

    YanıtlaSil
  26. Açlık ve imkan

    YanıtlaSil
  27. Başarılı olmak güzel ancak o başarıya ulaştıktan sonra orada kalabilmek ayrı bir sıtrateji güzel bir yazı tebrikler

    YanıtlaSil
  28. Doğru açlıkla, doğru kullanılan imkanlarla hedefe ulaşılır. İnsanlar İmkânlarıy, açlığı doğru konumlandırırsa, başarıya doğru atılan adımları atmış olur.. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. İmkanlar insanı hantallaştırır. Her elde edilen imkandan sonra yeni açlıklar oluşturmalı insan. Bunu yaparkende açlığını doğru yere koymalı.

    YanıtlaSil
  30. Yükselmen için kendinden olanı eksiltmen lazım, eline sağlık

    YanıtlaSil
  31. Açlık önemli. Kimse farkında değil

    YanıtlaSil
  32. Açlığımızı inşAllah hep hayrımıza yönelik olur :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder