Ana içeriğe atla

Birim Miktar

 

İnsan yaşadıklarından, yetişemediklerinden neden hep şikâyet eder? İki kardeş düşünün. Birine zaman yetmiyor, kazandığı yetmiyor. Sahip oldukları, evi, arabası, biriktirdikleri yetmiyor. Aynı çarşıdaki kardeşine zamanı, kazandığı, sahip oldukları, evi, arabası, biriktirdikleri fazla geliyor. 

İki öykü çok benzer, neredeyse birbirinin aynısı... Belki de birbirinin aynası...

Miktardan çok teması önemlidir, sahip olduklarının.  

 Bunu bilseydi insan, sahip olduklarına değil, nasıl sahip olduğuna bakardı. Güneş çoktan doğmuş, mağazalar açılmış, öğrenciler okullarına, işçiler fabrikalarına ulaşmıştı. Şehirdeki hareketlilik günün başladığını gösteriyordu. Kenan Bey gözlerini ovaladı. Sonra perdeyi aralayıp hafifçe göz ucuyla caddeyi seyretti. Sonra ağır ağır hazırlanıp işe gitmek için evden çıktı. Arabasına binmeden saatine bakıp “geç olmuş” diye geçirdi içinden. “Mağazaya mı uğrasam, müşteriye mi gitsem?” diye düşündü. “Önce mağazaya uğrayıp, sonra görüşmelere giderim” deyip yola çıktı. Masasına oturduğunda günün yarısı nerdeyse geçmişti. Bir şeyler yemeliydi. Fakat kahvaltı için geç, öğle yemeği için erkendi. Kendi kendine söylenmeye başladı “bu şehirde zaman çok hızlı geçiyor” diye. 

Oysa zaman, dünyanın her yerinde aynı hızla geçmekte...

 Zamanı bereketli yapan nedir ki?.. Çok fazla çalışmak mı zamanı daha bereketli yapar? Az ve öz çalışmak mı? İnsan sadece kendisi için çalışırsa zamanı daha mı bereketli olur? Başkalarının da işlerini gördüğünde mi? Sahi bereket neydi?

         “Bereket, birim başına düşen temastır” der, Deneyimsel Tasarım Öğretisi. 



Kenan Bey’in satış yapması gereken müşterileri vardı. Görüşme saatine geç kalmıştı ama yine de gitmesi gerekiyordu. Geç kaldığı için müşterinin eli daha kuvvetliydi. Ürünü istediği fiyata satamadı. “Yolda bu kadar ürünü bu fiyata satarsam ticaretimde nasıl kazançlı olabilirim? “diye söyleniyordu kendi kendine. Sözleşmeyi yapıp ürünleri satmıştı, dönüşü yoktu artık. İhracat yaptığı ürünlerden elinde kalan defolu kumaşlar vardı. “Bunları da içlerinde göndersem kimse fark etmez. Bu devirde dürüstlükle para kazanılmıyor. İşini bileceksin..” dedi ve defolu kumaşları da gönderdi. Akşam olmuştu hala şirketten çıkamadı. Biriken işler bitmek bilmiyordu. 

Çözüme dair…

 

Zamanın yetmesi için er başlamalıydı her işine. Çünkü Güneş doğmadan hayata başlayan insanların yüzleri tebessümlü olur ve zaman onlar için hep yeterli bakiye oluşturur. Kazandıklarının yetmesi içinse önceliği isteklerine değil ihtiyaçlarına yöneltmeliydi. Öte yandan, insan güzel yapmalıydı işini. Gelecek kaygılarını yok etmesi için kendinden başka ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını görmeliydi…

  

İşini güzel yapan insanlar sadece yaptıklarından kazanacağını değil, karşılıklı kazanmayı önemser. Kazandıkları onlara hep yeterli bakiyedir. Başkalarının da ihtiyaçlarını düşünenlerin, kendilerinden habersiz düşünenleri olur. Gelecek onlar için kaygılı bir durak olmaz.


Gerçekten de hayata er başlamak bereketlendirir zamanı..

Güneş Cemal Bey’in üzerine hiç doğmadı. Sokak hayvanları onun ayak sesleriyle uyanırdı. Bir ömür Güneş’ten önce doğdu. Bir işi bir kez değil, her seferinde aynı samimi ciddiyetle yaptı. Keyif aldığı bir işti ama keyfini kaçıran birşey olduğunda motivasyonunu korumasını bilirdi. Kapısından giren herkesten ne kadar kazanacağını değil de asıl ihtiyacı nedir diye düşünürdü. 

Hasılı Cemal Bey’in zamanı, kazancı, ömrü görseniz nasıl da bereketliydi…

 

Aynı çarşıda iki kardeş…

Kim kimin aynısı…

Kim kimin aynası…

 




Yorumlar

  1. Gerçekten iş hayatında Er başlamak başarıya giden yol. daha burada bahsedilmeyen birçok daha faydası var.

    YanıtlaSil
  2. RAYİSE Aslan11 Mart 2024 16:59

    İnsan nasıl yanılıyor zamanın kıymetini bilmeyince…
    Aynı zamanda ayrı iki insanın kaybettikleri ve kazandıkları ne de güzel anlatılmış…

    YanıtlaSil
  3. Hayat hepimize notr aslinda, kendi secimlerimizle ve yapip ettiklerimizle kendimize bir yol ciziyoruz. Hayattan keyif almak adina guzel bir strateji verilmis; 'Er Baslamak'.

    YanıtlaSil
  4. Aynı gibi görünen benzerlikler arasındaki farkın hiç bu kadar fazla olacağını bilmezdi insan. Bu yüzden aynı sebeplerden farklı sonuçlar bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  5. Ahmet YURTALAN12 Mart 2024 10:28

    İhtiyaç giderenin ihtiyacı giderilir bu hayatta başkalarına kazık atıyorsan mutlaka birileride sana kazık atacaktır. Sen nasılsan çevrendekilerde senin yönündeki insanlardan oluşacak. Bu hayatta daima ihtiyaç gideren ol ki senin ihtiyacın giderilsin

    YanıtlaSil
  6. Temas etmenin yaptığımız hesaplarla pek ilgisi olmuyor, oradaki matematik şu ki, RABbine yakınlığın kadar bu hayattan temas alabilirsin dolayısıyla bunu örnekleyen çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  7. İnsan nedense hep kendi çıkarına odaklandığında bu sorunları yaşıyor. Halbuki ne yaparsak yapalım iletişim kurduğumuz herkesle aslında alış-veriş yaparız sürekli. Bu alış-verişi yaparken her iki tarafın faydasına odaklanan insan farklı oluyor. Meğerse o zaman yaptıkları temas ediyormuş insana.

    YanıtlaSil
  8. Er başlamak... karşıdakinin ihtiyacını gözetmek... yeterli bakiye oluşturmak... süreklilik... tebessüm...bereket...
    Birbirleriyle ilişkili bir sürü kavram...
    Çok kapsamlı faydaya taşıyan :) güzel bir yazı... kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Güneş her gün bizim için doğuyorsa, biz de onu ayakta karşılamalıyız ;)

    YanıtlaSil
  10. Zaman dünyanın her yerinde aynı hızla akar ama yapıp ettiklerimizle bize ne kadar temas edeceğini yine biz belirleriz. Kaleminize sağlık güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  11. Şunu anladıysa insan “Bereket, birim başına düşen temastır” diye. Bunu da hayatına alabildiyse. Bereketini nasıl durdarabilir ki.
    Bedellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  12. "Güneş doğmadan hayata başlayan insanların yüzleri tebessümlü olur" gerçekten de çok doğru bir tespit

    YanıtlaSil
  13. Bereketi miktarla sayıyla ilgili bir şey zannediyoruz, oysa burada anlatılmak istenen daha farklı. Temas etmiyorsa istediğin kadar çok kazan bir önemi olmuyor.

    YanıtlaSil
  14. Er başlamanın önemini anlayan insan lig değiştirir. Azı küçümsemeyip er başlayabilmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  15. Abdullah Cerit17 Mart 2024 04:45

    Bir insan karşıdakinin çıkarını kendi çıkarından önce düşünüyorsa,öyküsünde kaybetme ihtimali azalmış demektir.

    YanıtlaSil
  16. Bereketi iktisat alanında nerede arayabiliriz ki?
    Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  17. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:18

    Zamani kaliteli yönetmek insanın hayatındaki en önemli şeylerden biriymiş demekki:)

    YanıtlaSil
  18. Nermin Yaman21 Mart 2024 01:08

    Zaman herkes için aynı aslında. 24 saat. Bazılarımız bu 24 saate dünya kadar iş sığdırırken bazılarımız ise 2+3 işi bile zor halledebiliyor. İşin sırrı zamanı bereketli yapmak demekki. Güzel bir strateji vermişsiniz. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. dışardan bakınca aynı zanneder insan ama detaya indiğinde farkı fark eder.. kimisi kendi lehine başlar öyküye kimisi karşısındakinin lehinde bitirir ve kazanır..

    YanıtlaSil
  20. Valla bu devirde zaten yılın yarısını imamdan bile önce uyanmak zorunda kalıyoruz.. o kadar da erken kalkmak da pek iyi olmuyor sanki

    YanıtlaSil
  21. Aynı çarşıda iki kardeş…
    Kim kimin aynısı…
    Kim kimin aynası…

    Hayrda örnek model olacağımız sebepleri oluşturabilmek nasip olsun inşALLAH 🍒

    YanıtlaSil
  22. İnsan çoğu zaman önce kendi işini halletmek ister. Bu yazıda ise önce karşımızdakinin ihtiyacını gördüğümüzde işlerimizin daha hızlı hallolduğu belirtiliyor. İşte ihtiyacımız olan şey.

    YanıtlaSil
  23. Zamanın yetmesi için er bâaşlamalıydı her işine...er başlamanin hayatında nereleri etkileyeceğini bilse insan hiç geç kalır mıydı yapmasi gerekenlere...kaleminize saglik farkındalık oluşturan bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  24. Her işe er başlamak, her güne er başlamak, dürüstlük ve samimiyet berekeyi getiriyor. Hayırda uygulayanlardan olabilmek ve ihtiyacı olana ihtiyacını verebilmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
  25. İnsanoğlu üretiminde bedel ödemeden tüketiminde bolluk istiyor. Oysaki bereket; mücadele, samimiyet ve karşının faydasını düşünmenin arkasına gizlenmiş şekilde herkes için bekliyor. Bulmak istemeyene neden verilsinki?

    YanıtlaSil
  26. Ayna olabilmek ve ihtiyaç giderebilmek, ilte bütün mesele bu keşke anlayabilsek..

    YanıtlaSil
  27. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 08:14

    Zaman gerçekten yanadır ortaya koyduklarımıIn karşılığını verir bize. Çok güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  28. Hayata erken başlamadık ergenlik döneminde...
    Umarım Güne er, İşe er başlayarak kapatırız mesafeyi...

    YanıtlaSil
  29. Güneşten önce doğmak. Er başlamak. Hayatta bizi öne çıkaran öncü yapan belkide en önemli kriter.

    YanıtlaSil
  30. çokluk önemli değil bereket önemli

    YanıtlaSil
  31. hayatta bir yerlere gelmiş büyüklerimize sorduğumuzda "nasıl başardın" diye, hep aynı ortak cevap gelir "üzerime günaş doğmadı evlat" diye. erken kalkmanın bereketi öyle çok ki, neredeyse işin yarısı yani.

    YanıtlaSil
  32. Er başlamak, bereketin olduğu en güzel harekettir.

    YanıtlaSil
  33. Sabahin bereketi herzaman icindir. Kim erken kalarsa isine erken giderse karsiligini alir zamanida yeter isleride uzamaz… is yoksa bile o isi sevdigi icin onun ihtiyacindan ötesinden istemedigi icin aza sükür ettigi icin o isi yapan bereketlenir. Ne güzel cümleler Allah razi olsun

    YanıtlaSil
  34. Murat Erturan25 Nisan 2024 21:53

    Bereket hep söyleriz ama pek bilmiyoruz. Öğrenmek güzel oldu

    YanıtlaSil
  35. Erken kalkan yol alır

    YanıtlaSil
  36. toplamda kazanç için anlık kazançlardan vazgeçenler; güneşten önce doğmasıyla, tebessümlü olmasıyla, karlılığını düşürmesiyle ve ihtiyaç gidermesiyle öyküsünü ne de güzel, bereketli diyazn etmiştir.

    YanıtlaSil
  37. Dinçer Baştuğ26 Nisan 2024 08:38

    İnsan er başladığı her işinde bereketleniyor.

    YanıtlaSil
  38. Ve bu şekilde şeytan insana mantık da uyduruyor, o defolu malı satarken ve bizde tuzağa giriyoruz

    YanıtlaSil
  39. Bereketle ilgili ne güzel özetlemiş anlatmış. İşe er başlamak işin kıymetini ve bereketini nasıl da arttırıyor. Hayatımızda şunu yapabildiğimizde bir çok şeyi başarmış oluruz aslında.

    YanıtlaSil
  40. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 13:34

    Hayatta bildiklerimizin zıddına bi mekanizma var ve onu çalıştırabilirsek çok şey değişec k anlaşılan. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. İnsan oğlu hep sonucu görüyor..oraya gelene kadar ne bedeller ödeniyor hiç bakmıyor

    YanıtlaSil
  42. İnsanlar bu zamanda zamanlarının yetmediğinden şikayet ederler halbuki zamanı bereketlendirmek er kalkmaktan geçer

    YanıtlaSil
  43. Nasıl çalıştığımız ne kadar da önemliymiş

    YanıtlaSil
  44. Televizyonda sabah erken işe başlamanın kötülüğünü anlatanları hayretle izliyorum. Güneşe bu kadar kafa tutup nasıl hala ayaktalar. Ama sen birde işin arka yüzünü gör. Orayı göstermezler

    YanıtlaSil
  45. Er başlamak gerçekten çok önemli. Müthiş derecede bereketlendiriyor insanı. İş yerini bile 1 saat erken açtığın zaman o bereketi farkediyorsun. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  46. Bir başkasının ihtiyacını görmekle ile kendi isteğime ulaşmak arasına saklanmış meğer bereket. Kendi derdimden önce başkalarının derdine düşebilmek ne kıymetliymiş..

    YanıtlaSil
  47. Mallesef insanı razı kılmak çok zor ..
    Çünkü insanın egosu vardır ve o durmadan istek üretiyor hepte fazlasını istiyor..

    YanıtlaSil
  48. erken başlamadığın iş bir türlü bitmiyor..

    YanıtlaSil

  49. Zamanı doğru kullanmak ve başkalarının ihtiyaçlarını gözetmek, gerçek bereketin anahtarıdır.

    YanıtlaSil
  50. Temas yoksa yaşamanın anlamı var mı sizce? Ne kadar miktara sahip olsada insan kendisine yetmez. Oysa önemli olan sahip olduklarının ona temasıdır. Zamanın bile.

    YanıtlaSil
  51. Bereket birim başına düşen temastır, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. Dükkanı 7’de açacaksın işine er başlayacaksın derdi atalarımız ama anlayana… bereket gizli orda hem de ne bereket

    YanıtlaSil
  53. Zamanını bereketli kılmak... Hiç müşterin gelmese bile dükkanı sabah 6'da açmak... Bunlar ticaretin unuttuğumuz sırlarıydı. Kıtlık dönemi olsun ve çarşıda hiç müşteri olmasın diyelim. Sen hiç müşteri olmamasına rağmen dükkanı 6'da açabiliyor musun? İşte o zaman çarşı müşteriler ile dolmaya başladığında senin kazancın ile diğer dükkanın kazancı aynı olmayacak...

    YanıtlaSil
  54. İnsanın üzerine güneş doğmaması çok güzel bir tanımlama. Zaman bereketinin sırrı👏

    YanıtlaSil
  55. İnsan er başladığında çalışmanın bereketini anlıyor. Diğer türlü gün yetmiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder