Ana içeriğe atla

Evet evet çok istiyorum!


 İnsan problemi hiç bitmeyen canlı. Kötü bir çağrıştırıcısı var gibi...

 - ‘’Şu problemim bir olmasa. Ah! dertlerim bir bitmedi.’’ 

 Oysa gerçekten öyle mi? Problemler hayatımızı sadece daha zor hale getirmek için mi varlar? Yoksa bizi daha güçlü yarınlara hazırlamak için mi? 

İnsan nasıl  güçlenir ki? Her seferinde önüne çıkan engelleri aşarak mı? Yoksa hiç engel ile karşılaşmadan yürüyerek mi? Yokuşları tırmanarak mı? Düz yolda yürüyerek mi? O halde neden bizi güçlendirecek o yokuşları tırmanmaktan daha çok, yokuşun kendisini dert ediniyoruz?

 İsteklerimiz...

 İnsanoğlu hep kolay olsun ister. Her ne isterse istesin daha kolay, daha az bedel ile olmasını ister. İnsan neler ister? Ev, araba, iyi bir eş, güzel kazanç, yiyecekler, elbiseler, iyi bir çevre, saygınlık, danışılan olmak… Sonra daha fazlasını, iyisini, güzelini, lezzetlisini, büyüğünü, pahalısını ister.  İnsan bu ister de ister...


Her istek masum değildir, bazıları masum rolü yapar...

İhtiyaç kılığında süsleriz o istekleri. Bizim onları ayırmamız gerekir. 

İhtiyacından dolayı isteyen ile,

 arzusundan dolayı isteyen birbirinden farklı değil midir?..

Evimin yaşadığım iklime uyumlu olması dışında içindeki avizenin kaç parça olduğunun ne önemi vardı? Ailemle seyahat etmek için arabayı alırken jantlarının modeli ne kadar önemliydi? Kazancımın miktarıyla ilgilenmek mi daha önemliydi yoksa onunla neler yapabileceğime odaklanmak mı? Elbiseler, pantolonlar, gömlekler, etekler, kemerler, saatler, çantalar daha niceleri...Her biri bana lazımdı ama en günceli olup modaya uyumlu olmak zorunda mıydı?

 İsteklerimizin sebepleri neler ve elde ettiklerimiz neyi doyuruyor? Bu soruyu ne kadar soruyoruz kendimize? İnsan ihtiyacını arzusu ile karıştırır hale gelebiliyor. Çoğu zaman yanılan, bu konuda da sıkça yanılıyor.

 İnsan kıyas eder, onda var bende niye yok? Benim neyim eksik ki? Kendini her seferinde haklı bulacak cümleleri kurar ve kıyas ederek dahasını isteyebilir. Onun yatı var bizim niye yok? Bizim yatımız neden 65 metre değil? Peki, yatları olmadan insanlar nasıl yaşıyorlar? 



Giyinmek onun ihtiyacıyken o, modayı ihtiyaç sandı. Barınma onun ihtiyacıyken o, villayı ihtiyaç sandı. Yiyip içmek ihtiyaç iken ziyafeti ihtiyaç sandı. İnsan lüksü ihtiyaç sandı.

 Gerçekten ihtiyacı mı var? İhtiyaç sandığı şey olmadan yaşamı devam edemiyor mu? Bu soruyu sorarak neleri anlayabilir? Bu soruya cevap ararken neleri almaktan vaz geçebiliyor? Vazgeçişleri ne kadar da az. Bu sadece alışverişlerde mi böyle? Yoksa hayatın çoğu yerinde de insan için istekler sadece arzulardan mı ibaret? 

İnsan, bu ikiliyi birbirinden ayırdığı zaman çok büyük fark atıyor geçmişteki hayatına. Kendini dününe göre geliştirmiş oluyor. Olayın zaten başında problemleri çözüp güçlenmek vardı. Bu ikili ayrıştırıldığında insan kendini çok güçlü hale getirecek o adımı atmış oluyor.

 Peki, bu ikisini nasıl ayrıştırabiliriz?

Olmadan yaşam devam edebiliyor mu? Düşünerek ve kendi dünümüz ile kıyaslayarak, başkalarınınki ile değil!... Bizi en başta bu istek çıkmazına sokan şey zaten, hep başka hayatlara bakmak olmuştu, değil mi?...

 



Yorumlar

  1. RAYİSE Aslan11 Mart 2024 17:20

    İnsanoğlu elindekine şükretmeyince aslında mutsuz olmaya başlıyor. Mutsuzluğunun sebebinin kendisi olduğunun bile farkına varamıyor.
    Ne kadar faydalı ve güzel anlatılmış.
    İstek ve ihtiyaç ayrımı..
    Anlayanlardan ve anladığını uygulayanlardan olmak dileğiyle ….

    YanıtlaSil
  2. İnsan zengin olmak beraber mutlu ve başarıl olacağını sanır ama evini lükslüğü değil evindeki uyumu ayile ile yaşadığın mutluluğun seni Bağlarlı kılar

    YanıtlaSil
  3. insanin istekleri olmasa cok guzel canli aslinda :) insan istegini belirlediginde problemini de belirliyor aslinda, isteklerimi azalttigimda daha ozgur oluyorum ve daha az problemle ugrasmak zorunda kaliyorum ve bu da bana konfor kazandiriyor.

    YanıtlaSil
  4. İstekleri ihtiyaç haline getirmekteki kritik hatalardan biri kıyaslar demek ki... Güzel bir ayrıştırma, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. İnsan kendisini tatmin edeceğini sandığı şeyler için yanlışı ve israfı seçerse tatmin olamayacak ki zaten bu da insanları hüsrana uğratan şey

    YanıtlaSil
  6. Ahmet YURTALAN12 Mart 2024 10:21

    Her tercih aynı zamanda bir vazgeçiştir bir adımımız iki adımdır aslında ya faydaya yaklaşıyoruzdur yada zarara. Hayatımızı isteklerimize göre değilde ihtiyaçlarımıza göre dizayn edersek bu hayatta mutlu ve başarılı oluyoruz.

    YanıtlaSil
  7. İstek mi ihtiyaç mı şunu anlayabilmek bile çok kıymetli..

    YanıtlaSil
  8. İnsan isteyince her şey bir anda olsun istiyor. Böyle olunca kıymet de vermiyor. Hep hatırda o zorlandığımız zamanlar var. Çünkü insan emeğini seviyor. Kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  9. İnsan hep kendi lehine olması için kıyas yaparken iyi bir şey ise üstü ile kıyaslarken, onun için kötü olacaksa altı ile kıyaslar. Bunu yaparken de ihtiyacından ziyade isteklerine kılıf bularak haklı sebep oluşturmak için yapar. Kıyastan daha önemlisi ise "İmkanım varken azı ile yetinebilmeyi öğrenmek" değil mi?

    YanıtlaSil
  10. İnsanın bu sınırsız isteklerine engel olması adına faydalı bir yazı olmuş... isteklerimizi ihtiyaca göre belirlemek...hep o soruyu sormak "bu benim ihtiyacım mı?"...

    YanıtlaSil
  11. İsterim de isterim bitmek tükenmek bilmeyen bi arzuyla ister insan ..

    YanıtlaSil
  12. Hayatımızda ihtiyaç sandığımız şeyler gerçekten ihtiyaç duyduğumuz şeyler mi? Yoksa isteklerimizden ibaretmi? Ayırd edebilmek farkına varabilmek çok önemli.

    YanıtlaSil
  13. İnsanın istekleri ve ihtiyaçlarını ayırt edebiliyor olması çok kıymetli.
    Teşekkürler bedellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Bir çok şeyde sınırsızlaştırıldığımız, aşırılaştırıldığımız bir zaman dilimindeyiz... Öyle enteresan yönlendiriliyor ki insanoğlu; "Sınırları kaldırım..."En mükemmeli olmalı..." "Daha iyisi, daha fazlası var..." gibi... Anormaller normalleştiriliyor... İnsan zihni kıyasla çalışır. Kıyaslar da bile miktar çokken insanların çoğunun bozulması aslında en normal olanı... Dolayısıyla ihtiyaç mı, istek mi ayrıştıramaması... Peki hangi insan bozulmaz? Hangi insan ihtiyacına yaklaşır, isteğinden uzaklaşır? Düşünen, akleden insan... Peki düşünmek ne demek? Gerçekten akletmek nasıl oluyor?

    YanıtlaSil
  15. İnsanın en büyük hatası işte istek ve ihtiyaçlarını karıştırması

    YanıtlaSil
  16. Melda Akanlar15 Mart 2024 12:11

    ayırabilenlerden oluruz dilerim

    YanıtlaSil
  17. İnsan basiti kıyas almadığında detayda kayboluyor maalesef… ve elindekiyle yetinmeyip hep daha fazlasını ister oluyor

    YanıtlaSil
  18. Nermin Yaman16 Mart 2024 10:24

    Bu devirde neyi düşğnebiliyoruz ki bunlarıda düşünelim... Bir koşturmanın içinde ortama,hıza,modaya ayak uydurup günleri geçirme çabasındayız. Halbuki bu hayatın gerçekten tekrarı yok. Bunu unutmadan yaşayabilsek ne güzel olur

    YanıtlaSil
  19. Abdullah Cerit17 Mart 2024 04:41

    İhtiyaç ,öyle bir şey ki insan o olmadan öyküsüne devam edemiyor. istekten bu yönü ile ayrılması muazzam onemlli!

    YanıtlaSil
  20. Elinize sağlık. İhtiyaç odaklı bir yaşam kaliteli ve sade bir hayattır. Ama insan işte..

    YanıtlaSil
  21. İstek ve ihtiyaçları ayırt edemediğimizde, ihtiyaçları da karşılayamaz hale gelebiliyoruz. İnşaAllah, gerçekten ayırabilmek nasip olur.

    YanıtlaSil
  22. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:23

    İnsanoğlu istek ve ihtiyacını ayristirabilseydi, sanırım dününe göre çok daha mutlu ve başarılı olurdu.

    YanıtlaSil
  23. insan kavramları ayrıştırabildiğinde ilerliyor.. sis kalktıkça önünü görebiliyor..

    YanıtlaSil
  24. İnsan Amacına uygun hareket ettiğinde hata yapma olasılığı ne kadarda azalıyor...
    Giyinmek onun ihtiyacıyken o, modayı ihtiyaç sandı. Barınma onun ihtiyacıyken o, villayı ihtiyaç sandı. Yiyip içmek ihtiyaç iken ziyafeti ihtiyaç sandı. İnsan lüksü ihtiyaç sandı.

    YanıtlaSil
  25. İsteklerimizi başkaların sahip olduklarına göre mi belirliyoruz? Yoksa kendi ihtiyaçlarimiza göre mi? İşte bütün mesele.

    YanıtlaSil
  26. Seçimlerdeki ana kapılardan biri ihtiyacım mı yoksa isteğim mi sorusu...

    YanıtlaSil
  27. istekle ihtiyacımızı ayırabilirsek çoğu problemi de halletmiş olacağız inşallah

    YanıtlaSil
  28. İnsanın gol yediği yer her isteğini ihtiyacı zannetmesi. Gerçekten insanın her istediği şey ihtiyacı mı? Bunu ayrıştıra bilenlerden oluruz inşallah.

    YanıtlaSil
  29. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 08:07

    Dizileri düşündüm yazınızı okurken. İhtiyacınız olmayan her şeyi ihtiyaç mı gibi algılamanızı istiyorlar. İnsanın kıyası değişiyor ve mutsuz oluyor.

    YanıtlaSil
  30. Her istek masum değildir...
    Ama masum taklidi yapar ...

    Nekadar etkileyici ve insana bir ışık yakıyor...
    Umarım isteklerimizi de hayatımızı da düzenleriz ..

    YanıtlaSil
  31. İnsan isteklerini aşırılaştırıyor oysa ihtiyaç larını aşırılaştıramıyor karar vermeden önce bi düşün bu benim ihtiyacım mı isteğimmi..??

    YanıtlaSil
  32. Aslında ne ihtiyacı olur ki insanın? gerçek ihtiyaçlar o kadar az iken istekler tam zıttında o kadar fazla ki. İnsan bile bile kendini kandırıp istekleri ihtiyaçmış gibi yapıyor. gerçeğide biliyor ama çok iyi gizliyor, kendinden bile.

    YanıtlaSil
  33. İstek ve ihtiyacı ayırabilenlerden oluruz inşAllah.

    YanıtlaSil
  34. zeki kılıç25 Nisan 2024 13:57

    İhtiyacmı _ istek mi? Kilit soru

    YanıtlaSil
  35. İnsan kendi kendine ihtiyaç üretebilen bir canlı. Tatminsizliği ve şükürsüzlüğü onu her geçen gün daha da fazla tüketmeye sürüklüyor malesef.

    YanıtlaSil
  36. İnsanın problem yaşamsının en önemli sebeplerinden birisi de bu galiba istek ve ihtiyacımızı karıştırmak…

    YanıtlaSil
  37. Insan hep kolay yoldan kazanmak istiyor. Anlik kazanclar hep zarardir aslinda. Basda süslü görünür ama asil sende almaya gelir… simdiki cagda anne baba cok calisir cocugum calismasin diye herseyi onlara verirler alirlar . O cocugun marifeti olmazki daha cünkü hayat nedir bilmez. Iste hep alirsin verirsin elindekinin degerini bilmez, onu verene sükür etmez yani bos bos gezer. Ihtiyaclari kendi bedelleriyle karsilamak en güzel en temaslidir..

    YanıtlaSil
  38. Murat Erturan25 Nisan 2024 21:52

    İsteğimi ve problemimiz paralelmiş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. İsteklerimizin peşinden koşarsak sonu gelmez bir mücadelenin içine girmiş oluruz

    YanıtlaSil
  40. eskiden insanlar için güvenilir bir nokta vardı. O da şu; '' azıcık aşım, ağrısız başım!'' derlerdi. Şimdi, azıcık aşınız varsa, başınız daha çok ağrıyor. değersiz şeyleri değerli hale getirdik.. artık ulaşılmak istenilen şeyler değerli değil.

    YanıtlaSil
  41. Dinçer Baştuğ26 Nisan 2024 08:43

    Her ihtiyaç masum dur ama her istek değildir. İnsan isteklerinin peşinden gittiğinde nasıl bir uçurumun kenarına geldiğini fark edebiliyor.

    YanıtlaSil
  42. İnsan anlamadı isteklerinin kendisini tatmin etmeyeceğini

    YanıtlaSil
  43. Her istek bir eylem gerektirir..sen istedin mi gerçekten

    YanıtlaSil
  44. İnsan problemi çözmek yerine problemin ortadan kaldırmaya çalışır.

    YanıtlaSil
  45. Hayattaki problemlere karşı güçlü hale gelebilmenin yolu

    YanıtlaSil
  46. İnsan lüksü ihtiyaç sandı... Ne güzel söz. Para kazanmak uğruna ailesini heba edenlerin okuması gereken bir yazı.

    YanıtlaSil
  47. Her istek beraberinde bir yük te getiriyor. Zaten bir sürü sorumluluklarımız var. Niye daha fazla yük olsun ki?

    YanıtlaSil
  48. İsteğimizi ve ihtiyacımızı ayırabilen ve ihtiyacımızı doyuranlardan oluruz inşALLAH...

    YanıtlaSil
  49. istek ve ihtiyaç ayrımını anlamak için güzel bir yazı teşekkürler..

    YanıtlaSil
  50. İstek kontrolü insanın zor yapabileceği yaparsa hayatını değiştireceği bir şeymiş yapabilenlerden olmak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  51. İstekmi ? ihtyaç mı? bu ayrımı insanın kaderini belirliyor. Bu hayatta ihtyaçlarını algılayanlar başarılı oluyor.

    YanıtlaSil
  52. İnsan doydukça acıkan bir canlı. O halde bir kere tadına bakınca geri durmasını bilmeli. Aksi takdirde bunun sonucunun hiç iyi olmayacağını söyleyebilirim. İhtiyacının ötesine geçtiğinde artık o öyküden zarar görmeden çıkamayacak.

    YanıtlaSil
  53. İnsan istekleri ve ihtiyaçlarını kontrol edebildiğinde bir çok şeyin üstesinden gelecek. Bir eşyanın bir isteğin kölesi oluyoruz yıllarca. Bir telefon alıp en son çıkanından 24 ay taksit ödemeyi seçiyoruz. Sonra bu seçimlerimiz ile hayat çok zor diyoruz. Ne kadar üzücü değil mi ?

    YanıtlaSil
  54. Her istek masum değildir, bazıları tehlikelidir, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  55. Hava, su, ekmek, ilişki.

    YanıtlaSil
  56. Zaten hep burdan gol yemiyo muyuz? Her istediğimizi ihtiyacımız zannediyoruz. Bunu da firmalar çok iyi biliyor ve göz boyuyor. Kahrolsun Kapitalizm :))

    YanıtlaSil
  57. İnsan şükürsüzlüğün nerelere gideceğini bir bilse.. Hayatta payına düşenden razı olmak ne büyük marifet..

    YanıtlaSil
  58. Kavramlar birbirine karıştığında aldanıyor insan. İstek ne? İhtiyaç ne? Şu anda bir telefon ihtiyaç ama bunun en son çıkan modeli ihtiyaç mı? Aslında ihtiyacı olduğu için değil, o son model telefonun ona bir statü sağlayacağına aldandı insan. Çok yanlış yere odaklandı, yatırımı somut olana yaptı. Oysa insanın değeri ne elindeki telefondan ne de bindiği arabadan anlaşılırdı. İnsanı değerli kılan bunlar olsaydı geçmişteki insanlar çok değersiz olurlardı. Peki neye göre değerli olmalıydı bir insan?

    YanıtlaSil
  59. Zaten insan ya isteklerine göre bir hayat sürüyor ya da direksiyonu isteklerine vermeyerek yaşam stiline göre onları törpüleyerek yoluna devam ediyor

    YanıtlaSil
  60. Senin derdin dert midir benim derdim yanında diyerek geçirdi insaoğlu ömrünü. Farkedemedi o dertlerin insanı güçlendirdiğini.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder