Ana içeriğe atla

Ne Büyük Sınav.. Ne büyük Bedel..

 

Geçenlerde, kendimi biraz keyifsiz hissettim. Keyfim yerine gelsin diye öğle yemeği sonrası bir kafeye gittim ve bol köpüklü bir kahve söyledim kendime. Bir yandan kahveyi yudumluyor, bir yandan da insanlar ne yapıyor diye etrafıma bakıyordum. Birisi, o meşhur internet sitesinden kıyafetlere bakıyor, kendi bedeni kalmamış diye arkadaşına şikâyet ediyordu. Bir diğeri, o kafede oturmuş web sitesi tasarımı yapıyor, bir başkası sohbet ediyordu yanındaki arkadaşıyla. 



Bir müddet insanları izledikten sonra canım sıkıldı ve sosyal medyada videolar izlemeye başladım. İlgimi çeken bir video çıktı karşıma. Bir yaşın üzerinde olduğunu tahmin ettiğim, mavi pijamalar giymiş bir çocuk, evin içerisinde bisikletiyle oynuyor. Belli ki daha yeni yürümeye başlamış. Bisikletin arkasına tutunarak hem paytak paytak yürüyor hem de kendince oyunlar oynuyor. Evin iç tasarımından belli, Ortadoğu’da yaşayan bir ailenin evi olduğu. Perdeleri çiçekli desenli ve pencerenin önünde füme renkli bir köşe oturma takımı var. Perdeler çekili olduğu için günün hangi vakti olduğu belli değil. Evin içerisinde, bir yandan çocuklar oynuyor diğer yandan da ev halkından biri onları videoya çekiyor. Bu güzel anı, ilerleyen günlerde hatırlamak için kayıt altına alıyor. Çocuklar büyüdüğünde onlara bu anı göstermek belki de niyeti. Çocuk bir erkek çocuğu ve çok neşeli görünüyor o an. Sonra bir ses geliyor “güümmm” diye ve o çiçekli perdeler hareketleniyor. Çok yakın bir yere, belki de yan binaya, belki de her hafta ziyaret ettikleri o komşunun binasına düşen bir bomba. O bombanın basıncıyla, kırılan camlar ve hareketlenen perdeler. Ardından, gelen bir korku hali. Evin içerisinde çocukların neşesi, gülüşmeleri, korku dolu yüz ifadelerine bırakıyor yerini. 



Bir an düşünüyorum, bizim çocukların halini. Dün akşam yemek sonrası bizim evin halini. Çocuğa okuldan ödev verilmiş, çilek kıyafeti yapılacak. Sıcacık evin içinde kırtasiyeden aldığımız malzemelerle yaptık büyük çocuğun çilek kıyafetini. Küçük olanın da suluğunun kapağı kırılmış, onu da yenilemek derdimiz. Çelik mi olmalı yoksa plastik mi? Hangisi daha sağlıklı? O yakınında bomba patlayan evi düşündüm bir de bizim evin bu halini. Bizim derdimiz neydi, onların derdi neydi. O bomba bizim evin yakınında patlasaydı bu dertlerimiz kalır mıydı acaba? Ne suluk düşünürdük ne de çilek kıyafeti. O an, o aileye üzüldüm, o çocuklara üzüldüm, bize üzüldüm kendi kendime. Bizim başımıza gelse bunlar nasıl hissederdik kendimizi? O evde biz de olabilir miydik? Ya da olanlar bizim evimizde olabilir miydi? Gözümüzden bile sakındığımız, suluğunun malzemesine önem verdiğimiz çocuğumuz o evde oynuyor olabilir miydi? Sonra birden sokaktan geçen simitçinin sesiyle irkildim. İç dünyamdan çıkıp yine kafede oturanlara gözüm ilişti. Yan masaya yeni gelmiş bir delikanlı, diğer arkadaşına satın aldığı telefonu gösteriyordu çok mutluydu. Ne güzel gülümsüyor dedim içimden ve telefonumun ekranına, kaldığım videoya geri döndüm. Bir parmak hareketiyle değiştirdim videoyu. Canım sıkılmış, keyfim kaçmıştı. Keşke daha eğlenceli videolar çıksa karşıma diye iç geçirdim. Bir video, bir video daha... 

 Canımızı sıkan şeyleri böyle parmakla değiştirmek ne kadar kolay...



Keşke gerçek hayatta da canımızı sıkan şeyleri böyle parmağımızla değiştirme hakkımız olsaydı. Özellikle Kuddüs’te olanları. 

 

Zafer, Başka Kimin Olabilir?

 

Biz burada keyfimiz yerine gelsin diye kafeye giderken, yeni aldığımız telefona sevinirken, Gazze’de bombalar evlerine düşmedi diye keyfi yerine geliyor oradakilerin. Aileleri hayatta kaldı diye seviniyorlar. Bizim çocuklar burada çizgi film seyrediyorlar, okulda meyve kıyafeti yapmayı öğreniyorlar. Gazzeli çocuklar ise orada canlı olarak bombanın ne olduğunu, ölümün ne olduğunu, annesiz-babasız, evsiz, elektriksiz yaşamanın ne demek olduğunu öğreniyorlar. Sabrın, samimiyetin, cesaretin ne demek olduğunu, sürekli haz almanın ne demek olduğunu da bizlere ve dünyaya öğretiyorlar. 

 

Yaşadıkları ne büyük bir sınav, ödedikleri ne büyük bir bedel değil mi? 

 

Elden ne gelir ki Gazze için? Samimi bir şekilde dua etmek dışında. İçi içini yiyor insanın, kamyonlara yardım doldurup oralara gidesi geliyor ama nafile. Elden bir şey gelmiyor, dua etmekten başka. Gazze’ye giriş te yok, çıkış ta. Madem ulaşamıyoruz, bir şeyler ulaştıramıyoruz, o zaman bize düşen görev bu zulmü unutmamak, unutturmamak. Biz duamızı edip sebebini oluşturalım da sonuç, yerin, göğün ve dahasının sahibinin elinde. Biz sebebini oluşturalım da, sonuç zaten kabulümüz olacak. Bizimkisi koca bir ateşe, bir damla su taşıyan karınca misali tarafını belli etmek. Bize düşen sadece tarafını seçip beklemek. Zalimlerin planı varsa, onun üstünde de bir plan var elbette. Ama unutma, o planı yapan eğer isterse, karıncanın taşıdığı bir damla su koca bir ateşi söndürmeye yeter.

Zafer, O’ndan başka kimin olabilir? O’ndan başka kim vadedebilir?

 



Yorumlar

  1. İnsanlara bakıyorum, orada ölenler kardeşi değilmiş gibi davranıyorlar. Benim boykotumla ne olacak ki? deyip bir kahvesinden bir kolasından bir deterjanından vazgeçemiyorlar. Bize düşen insanlara bir şeyleri anlatmak onları bilinçlendirmek. Bilinçlendirmek adına güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bilinçlendirmek için anlatmaya devam etmemiz lazım ilk zamanlarki gibi

      Sil
  2. Tabiikide zafer her zaman O'nundur... Toplumsal duyarlılığa ulaşırız umarım...

    YanıtlaSil
  3. Yazıyı okuduğum an Turgut Uyarın şu şiiri geldi aklıma…!!

    Herkesin
    Bir umudu vardır,
    Bir savaşı,
    Bir kaybedişi,
    Bir acısı,
    Bir yalnızlığı,
    Bir hüznü..
    Çünkü herkesin bir gideni vardir...
    İçinden bir türlü uğurlayamadığı..

    Herkesin bir dedi var kiminin ekmeği bayat kiminin pırlantası ufak.

    YanıtlaSil
  4. Bu sınav tüm insanlığın sınavı. İnsan olan herkesin...Oysa insanlar hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ediyor. Bu hayatta mazlumun yanında olamazsak ne diye yaşıyoruz ki...Bari elimizden geldiğince zulmü unutturmamaya çalışalım.

    YanıtlaSil
  5. Evet o kocaman yürekli çocuklardan çok şey öğrendik....
    Ve eminin Zafer onların...
    Kazanan onlar kaybeden.......??

    YanıtlaSil
  6. Normalleştirdik. Basitleştirdik. Duygularımızı kaybettik. Aman canım ne olacak dedik ve bir parmak hareketiyle sosyal medyadan duygularımızı kaybettik. Sahteliklerden sahteliklere yolculuğumuz devam etti. Gazze den banane dedik. Ben ekmeğimin peşindeyim dedik. Yardım önce yakın akrabaya yapılır dedik. İsteklerimize uyumlu neler neler söyledik. Ve nasıl bir gelecek oluşturduk kendimize...

    YanıtlaSil
  7. Başka bir dünyanın insanları gibi davranıyoruz oradaki insanlara.. onlar da birilerinin kardeşi, annesi, babası, amcası, halası.. Sonucu hepimiz biliyoruz ama sonuca kadarki süreçte doğru tepkiyi verebilmek mesele..

    YanıtlaSil
  8. Bizler sahip olduğumuz nimetlerin farkında olmadığımız gibi şükür etmek de aklımıza nadiren gelir oldu. Halbuki insan beyni kıyasla çalıştığı için hiç beklemediği olaylara şahit olunca anlıyor ne kadar büyük refah içinde olduğumuzu. Mesele içinde bulunduğumuz sınav dünyasında ister refahta ister savaşta olalım farketmez hep adaletli davranıp doğru tepkiyi doğru zamanda verebilmemiz gerekiyor. Yoksa ileride ki karşılaşacağımız durumlar çok daha vahim olacaktır.

    YanıtlaSil
  9. Görmezden geliyoruz o insanları, sanki hiç biz böyle bir süreç yaşamayacakmış gibi keyfimize bakıyoruz, oysaki dua etmek, destek olmak, boykot yapmak hepimizin sınavı olan bu sınavda tarafımızı belli etmek çok önemli...

    YanıtlaSil
  10. Ağzında bir damla su ile safını belli edebilmek ne güzel…

    YanıtlaSil
  11. Bizim bu hayatta elimizde olanlar sadece seçimlerimiz. Yaşanılanları gördük mü? Gördük. Duyduk mu? Duyduk. Şahit olduk mu? Olduk. O zaman şimdi ne yapacağız? Sessizce bekleyecek miyiz yoksa elimizden geleni yapacak mıyız? Bu rahatlık içerisinde yapamadıklarımızı günü geldiğinde nasıl yapacağız? Önden bedelini ortaya koyamadığımıza nasıl sonrasında sahip olacağız?

    YanıtlaSil
  12. İnşallah samimi bir şekilde tarafımızı belli edenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  13. Bu yazıya bu vakte kadar bu kadar yorum mu? Umuyorum ki dahası gelir veyahut öyle olmasını diliyorum. İnsan imkanı arttıkça maarifeti azalıyor, rahatlık tuzağına kolay düşüyor, algısı kapanıyor, duyguları aktifleşiyor, başkasının halinden de zor anlar oluyor. Bu yazıda maarifetsizleşmeyi en çok telefonun üzerinden kayan parmaklar benzetmesinde hissettim. Emeklerinize sağlık. Dua ve ibadet Gazze' dekiler için yapabileceklerimizin en temeli mesele daha fazlasını bir önceki güne göre yapabilmek. Malum faydalı olmak böyle bir şey, dününe göre daha iyi olabilmek.

    YanıtlaSil
  14. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 07:47

    Bizi üzen veya canımızı sıkan gündemlerimiz ne kadar da anlamsız kalıyor bu gerçekler yanında. Kalbi titreyip karınca misali su taşıyanlardan olabilmek ümidiyle.

    YanıtlaSil
  15. Gazze için taşıdığımız bir damla su onların ateşini söndürmez belki ama bizim yanmamızı engeller.

    YanıtlaSil
  16. Sinavin stili…
    Sinavin stilini anlamadiktan sonra cevap vermek ne kadar zor…
    Is olarak bile gormedigimiz seylerin, dogru cevaplarimiz olabilecegini gormek cok zorlasiyor o zaman.

    YanıtlaSil
  17. AHMET YURTALAN23 Nisan 2024 19:18

    yanı başında birisi suçsuz yere vuruluyor ve sen hiç bir şey olmamış gibi yoluna devam ediyorsun aynı böyle bir şey bu. sen bugün buna tepkisiz kalırsan emin ol yarın senin başına benzer şeyler geldiğinde de kimse sana tepki vermez çünkü Allah adildir

    YanıtlaSil
  18. Rabbim Gazze'deki kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Onlar sınavlarını verirken yaptıklarımızla bize de sınavımızı geçebilmek nasip olsun inşAllah

    YanıtlaSil
  19. Her zaman bir şeyler yapamıyoruz
    Ama bir foto paylaşımı
    bir boykot duyurusu
    bir kişiye zulüm görenden bahsetmek belki bizi kurtaracak
    belki yetmeyecek ama hiç birşey yapmamış olmak daha mı iyi???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman yapılacak bir şeyler vardır.

      Sil
  20. rahat şartlarda yaşıyorsak ihtiyaçlarla istekler birbirine karışıyor. isteklerimizi ihtiyaç gibi görebiliyoruz. şartlar zorlaşınca gerçek ihtiyaçlara odaklanıyoruz.

    YanıtlaSil
  21. Zafer Allah'ın olacaktır. Orası kesin. peki biz kendimiz işin sonunda nerede olacağız? işin sonunda hangi zaferi kazanacağız? İnşallah sonucun lehimize olmasını becerebiliriz işin sonununda.

    YanıtlaSil
  22. Bu zulmü normalleştirmemeliyiz, unutturmamalıyız. Gündemi değiştirmeye çalışanlara karşılık o videoları hatırlatıcı olarak sürekli paylaşmalıyız. Bundan daha önemli ne gündemi olabilirki insanın.

    YanıtlaSil
  23. İnsan, insanı insan yapan değerlerden uzaklaşınca hayat dediğimiz kısa zaman dilinminde nefsiyle başbaşa kalıyor. Ya insanlığını hatırlayıp ona göre davranacak yada nefsinin mahkümu olup sınavdan kalacak. İnşallah sınavından geçenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  24. Yapılan zalimlikten göz kaçırmayın.

    YanıtlaSil
  25. Murat Erturan25 Nisan 2024 20:43

    Hayatı adaletli irdelersek, hassas bir algı ile bakarsak şu anki durumumuz Gazzedeki kardeşlerimizle kıyaslanamaz.

    YanıtlaSil
  26. Onlarin dertleri bizim dertlerimiz olmali.. biz tarafimizi göstermemiz lazim karinca misali cünkü artik ayristirma zamani.. elbette gercek gerceklesek ve RABbimin pilani plan yapandan daha üstündür!!

    YanıtlaSil
  27. Çocuklardan öğrendik ..

    YanıtlaSil
  28. bize verilenlerden fazlasını istemek diğer pay sahibi olması gereken insanları saf dışı bıraktı. kendi konforumuzu artırırken aynı zamanda bir başkasının konforunu kaçırmış duruma düştük. işte böylece nankörleşti insan..

    YanıtlaSil
  29. Gazze ve İsrail sınavda zannedenler…

    Kendi sınav süresini heba ettiğinin farkına varabilseydi keşke …
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  30. Dünyanın neresinde olursa olsun, çocuklar masumdur ve ölümü hak etmezler...

    YanıtlaSil
  31. Tarafında oluruz İNŞALLAH...

    YanıtlaSil
  32. Ne mutlu başkasının derdiyle dertlenebilenlere... ne mutlu İbrahim'in nice karıncası olmak isteyenlere...

    YanıtlaSil
  33. Hayatımızda korktuğumuz kaygılandığımiz şeyler gerçek mi, doğru konumlandırmış mıyız? Bu hayatta bizden başkaları da olduğunu kabul etmiş miyiz,kendimizi tanrısallaştırmış mıyız? Dünyayı kendi etrafımızda dönüyor mu sanıyoruz! Hayatın gerçeklerini yaşarsak doğru tepkiler verebiliriz. Tarafımız belli, RABBİMİZ nereyi işaret ederse orası...

    YanıtlaSil
  34. İnsanın algısı bu konuda açılıpta kıyaslama yapınca, şükür ediyor kendi sınavına..Ve sonra içi parçalanıyor elden şimdilik bir şey gelmemesine.. Oradaki o çocukların yüzünü güldüren olamamasına..

    YanıtlaSil
  35. Bizler sebeplerini uygun herine getirdiğimizde mutlak ki o herşeyin olumlu sonucunu verecektir...

    YanıtlaSil
  36. Sıkılınca kaydırıp gecemiyoruz o acı gerçekleri.. Hayat akıyor gerçek gerçekleşiyor ama o arada sen ne yapıyorsun

    YanıtlaSil
  37. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 15:08

    Elbette insanları yaratan ve yaşatan bunca ihtiyaçlarını gören onlara yapılan zulmü de engeller ama bir damla su taşıyan karınca misali tarafını belli etmek ve iyiyi kötüden ayırt etmek gerekmez mi? Emeğinize yüreğinize sağlık .

    YanıtlaSil
  38. Tarafımız gerçek, bedeli şimdilik acı gözüksede, aksi veya susan dilsiz şeytanlar kısa süre avantajlı

    YanıtlaSil
  39. Tarafımız gerçek, bedeli şimdilik acı gözüksede, aksi veya susan dilsiz şeytanlar kısa süre avantajlı

    YanıtlaSil
  40. Bugün bir kafede kahve keyfinden vazgeçemeyen yarın bir gün vatan savunması olsa bu kişiden ne beklenir ki

    YanıtlaSil
  41. Tuketime istegi bizim bu hale getirdi

    YanıtlaSil
  42. Dinçer baştuğ26 Nisan 2024 20:00

    Başkalarının dertleri ile dertlenenlerin derdini Rabbimiz satın alırmış. Evet biz o bombalar düşen evden uzağız. Hiç olmazsa onlar için yemekte bir çeşidimizi, biraz uykumuzu, biraz eğlencemizi azaltmalı değilmiyiz?

    YanıtlaSil
  43. Bir sürü cenazemiz var bir hastamız ama biz hala neyin nelerin peşindeyiz.

    YanıtlaSil
  44. Onların payına düşen bedele baktığımda. Bizim payımıza baktığımda... hakketten ALLAH dağa göre kar,
    güle göre diken,
    güce göre yük,

    "imana göre imtihan verir."

    YanıtlaSil
  45. Sustukça sıra bize geliyor.

    YanıtlaSil
  46. İnsan kendi konfor alanından çıkmadıkça, kendine baskı vermedikçe, ve şikayet ettiğinde sonrasında hayatın verdiklerinden, nasıl doğru davranışta bulunmaktan bahsedebilir ve uygulayabilir ki doğru olanı.

    YanıtlaSil
  47. Sahip olduğumuz imkanlar bizim standardımız oluyor. Onun altına düşünce zor alışılıyor. Üstüne hemen adapte oluyoruz.

    Çocuklarımızıda kendimize, ve diğer şeylere bağımlı hale getirdikçe kriz anını çok zahmetli geçireceklerdir

    YanıtlaSil
  48. Kazanmakda kolay kaybetmek de kolay

    YanıtlaSil
  49. Kahvesini içerken; kahvede mi içmeyelim rahat bırakın diyorlar...
    Ben alsam ne olur almasam ne olur diyor; herkes böyle dediği için bu kadar büyüdü bu firmalar. İnsan sanıyor ki başkasının başına gelen kendi başına gelmiyecek. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  50. Umarım bu olayda tarafımız doğru yerde olmuş olur yoksa zaten İsrailin mağlubiyeti İsra Suresinde vaadedildi bundan yüzlerce yıl önce

    YanıtlaSil
  51. Keşke anlayabilsek

    YanıtlaSil
  52. Koskoca alemde kendimizi okadar değerli görüyoruz ki , bütün gezegen evren bizim için dönüyor sanki . Yan komşunda olup biteni göremez hale geldik. Kardeşinin acısını göremez hale geldik. Duygularımızı yitirdik. Gazzeye yetemedi koca dünya. Pişman duyacağımız zaman artık çok geç olacak

    YanıtlaSil
  53. Evet o kocaman yürekler bize çok şey öğretti, kaybederken kazanan onlardı,kaybedenler ise çoğu....

    YanıtlaSil
  54. Ateşe bir damla su götürenle onu ortadan kaldıran aynı.

    YanıtlaSil
  55. Taraf belli etme meselesiydi, çünkü elimiz kolumuz bağlandı. Kimisi mazlumdan taraf oldu. Kimisi mazlumdan taraf olana karşı durdu ve tarafsızım dedi.. Herkes tarafını belli etmiş oldu...

    YanıtlaSil
  56. Hz. İbrahimin öyküsündeki karınca misali küçükte olsa zulme karşı birşeyler yapmalıyız… Bir kahveden, bir sudan, bir koladan ne olacak ki demeden…

    YanıtlaSil
  57. Bir soykırım oluyor. Ve susuyoruz. Kardeş dediğimiz insanlara bu zulmü yaparlarken. Biz zaferin sahibine hizmet layık hareket etmiyoruz çok acı.
    Kaydırarak geçtiğimiz için bizi de kaydıracaklar bir gün. ALLAH yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
  58. Hayat bedel ve karşılığı üzerinedir Filistinde ödediği bu bedellerin karşılığını mutlaka alacaktır inşALLAH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yapılan zulüm bizimde bir imtahanda olduğumuzu ve buradaki sınavı nasıl vereceğimizi bize öğretiyor.Zalime karşı sadece dua ilemi yoksa fiili dua ilemi yani nelerden vazgeçebiliyoruz.Çocuklarımıza zalimin kim mazlumun nedemek olduğunu öğrete biliyoruzmu.Rabbim Filistindeki kardeşlerimize sabır ve zafer eylesin.Kahhar sıfatıyla Siyonistleri kahruperilanmeylesin Amin.

      Sil
  59. Bedel ödeyen kişi güçlenir. Kontrolümüz dışında hayata karşı ne kadar bedel ödediysek daha da güçleniriz. Zulüm gören kardeşlerimizin de ne kadar bedel ödediğini ve karşılığını yalnızca Rabbimizden alacağını görebiliriz.

    YanıtlaSil
  60. ibrahim yıldız27 Nisan 2024 16:04

    Onlar orada sınavı kazandılar ya biz ne yapacağız tarafımızı belli etsekte karınca misali yinede hesap var ve çok çetin rabbim karıncamızı kabul eder inşallah zaten allah kafirin ne yaptıgına degil müslümanın ne yapmadıgı ile ilgileniyor

    YanıtlaSil
  61. Zafer Müslümanların ve gerçek gerçekleşecek .
    Rabbim bize üstümüze düşeni yapıp tarafımızı belli etmeyi nasip etsin

    YanıtlaSil
  62. "Canımızı sıkan şeyleri böyle parmakla değiştirmek ne kadar kolay... Ne güzel cümle.." Maalesef o kadar normalleştiriyoruzki.. İşimize gelmediğinde ne de güzel yok sayıyoruz..

    YanıtlaSil
  63. Bazıları fark etti, tarafını da belli etmeye çalıştı. Mazlumdan yana olmak için çabaladı. Bazıları hiç farkında değildi, kendi dünyasında güncel problemlerine dalıp gitti. Bazıları da fark etti, tarafını belli etmeye çalıştı. Zalimden yana olmak için çabaladı. Kuddüs'te tüm dünya için müthiş bir sahne kuruldu, tüm insanlar da o sahnede oyuncuydu. Herkes rolünü üstlendi ama hiç beklenmedik kişiler iyilerin tarafında olmak için çabaladı. Mazlumun sesini duyurmaya çalışanlar şaşırttı, İrlanda'dan çıktı, Kanada'dan çıktı... Bu sahne öyle bir sahneydi ki belki de yavaş yavaş yönetmen nasıl bir final hazırladığının işaretlerini vermeye başlamıştı...

    YanıtlaSil
  64. İnsan etrafındakilere kayıtsız kalıyor. Çünkü rahat bir hayat yaşıyor. Ekranda kaydırıp geçtiğimiz o acı hayatı inşallah yaşamayız. Empati güzel şey...

    YanıtlaSil
  65. Ödenen bedellerin karşılığı alınır Filistinde ödediği bedellerin karşılığını alacaktır.

    YanıtlaSil
  66. Hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz bazen. Bize verilen nimetlerin şükrünü bilmeden, ve o nimetlerin hepsinin emanet olduğundan habersiz. Herşey bize emanettir. Hayatımız, bedenimiz, ailemiz vs. Müslüman kardeşlerimize elimizden geleni yapmayı bırakmayalım, unutmayalım ve onların hayatlarını göz önünde bulundurarak yaşayalım.

    YanıtlaSil
  67. Bir Müslüman28 Nisan 2024 13:21

    İnsanların bilinçlendirilmesi ve Müslüman birliğinin bir an önce sağlanması için elimizden geleni yapmalıyız. Gerek maddi gerekse manevi. Çünkü bu istekten öte bir insanlık görevi. Yüce Rabbimiz in bize verdiği vicdanı ve merhameti biraz olsun kullanırsak zaten bir şeyler yapmak için çabalarız. Unutmamalıyız ki bugün onların başına gelen , yarında bizim başımıza gelebilir. O zaman diğer Müslüman ülkelerde şimdi olduğu gibi sessiz kalsa nasıl olur? Düşünmeli ve aklımızı kullanmalıyız. Müslüman olarak bize yaraşan , kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Kâfirler elbet cezasını çekecektir. Önemli olan Hz. İbrahim'e su götüren karınca gibi , elimizden gelen bir işe yaramasa bile çabalamaktır. Allah her şeyi gören ve bilendir.

    YanıtlaSil
  68. Gazze gün geçtikçe basitleşmeye, normalleşmeye devam ediyor. Bize düşen bunun önünü kesmek için elimizden geleni yapmaktır.

    YanıtlaSil
  69. Bu katliamı yapanlar mı daha zalim izleyenler mi bilemedim. Allah tüm mazlumların yardımcısı olsun İnşaAllah.

    YanıtlaSil
  70. Herkes bu dünyaya bir amaç için getirilmiş ve herkesin nerede doğduğunu bilmeksizin dünyaya gelmesi…

    Bu yüzden herkesin imtihanı farklı ve halimize şükretmeliyiz ve farkındalık oluşturmalıyız!!!

    YanıtlaSil
  71. Gazze yanliz…bizde burda boykot yaparken yanlizlasmaya basladik…onceden bir iki kisiye boykotu anlatmaya calisirken suan elin sayisini gecmeye basladi normallesmeye basladi hayat onlara…bizimde sinavimiz buymus anlatmaya ve boykotu hayatimiza daha cok sokmak…dilerim sinavimizi geceriz…

    YanıtlaSil
  72. Derdi dünya olan bizler her zaman o anki dertlerimizi büyük zannediyoruz. Ancak başımızı kaldırıp baktığımızda aslında ne kadar küçük dertlerimiz var. Derdi Ahiret olanlar ise Gazze de bize Allah için teslimiyet nasıl olur öğretiyor. Yapacak bir şeyimiz yok değil aslında. Dua, boykot ve zulmü duyurmak çok önemli. En önemlisi müslümana yapılan zulmü her an hatırlamak.

    YanıtlaSil
  73. Gerçek anlamda sınavda olduğumuzu bile bile bu olanları görmezden gelmek mümkün mü ki?bence zaten sorun burda yani sınavda olduğumuza tam olarak iman etmemiş olmakta…ebedi kalacağımız yerin dünya olduğunu sanmakta…benciliz biz önemliyiz başkası değil…Rabbim herkese hidayet nasip etsin…kalplerimizi yumuşatsın….

    YanıtlaSil
  74. Görüp te görmemek bilmemek susmak en acısı Rabb'im yardımcımız olsun ..

    YanıtlaSil
  75. halbuki insan hep mutlu olmalı eğlenmeliydi yemeliydi içmeliydi elinde telefon da reels videosunu izleyip keyif yapmalıydı kendi '' yanlızlığında '' ama ne garip dir ki kendin hiç yanlız hissetmiyordu o telefon ona yetiyor zihninin hapsedildiğinden haberi bile yok insanın kendi kendini zihnini zindana kitlemesi ne kadar garip değil mi o zihin hapisteyken gazze de ölen bir çocuğun videosuna denk gelmek ne kadar acıydı onun için zihin o kadar kabul edemiyor hemen parmağıyla kaydırıyor işte insanın vicdanının öldüğü o an....
    sakınması gerekenden sakınmadığında kaybetti insan...

    YanıtlaSil
  76. Ahmet Çetintaş29 Nisan 2024 16:06

    "Biz duamızı edip sebebini oluşturalım da sonuç, yerin, göğün ve dahasının sahibinin elinde..." yeter ki dualarımızı eksik etmeyelim. Yeter ki Kudüs'ün; bizim derdimiz olduğunu hanemize, evlatlarımıza anlatabilelim. Belki kamyonlara atlayıp yardım götürmek kadar; belki de, daha da etkili olur.

    YanıtlaSil
  77. Hayat bir sınav... Bu sınav sadece onlar için değil... bizim için de... Yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla geleceğe bir fotoğraf bırakıyoruz şu an... Belki çok pişman olacağımız... belki gözümüz yaşlı bir tebessümle... inşallah O nun razı olacagi bir fotoğraf olsun... yaptıklarımızla ve sakındıklarımızla...

    YanıtlaSil
  78. Insanlar yaptığı ve yapacağı adımları iyi bilmeli bazen. Hayatın her anını sorgulamalı. Günümüz şartlarında masum insanların ölümüne sebep olanların cezasız şekilde yargılanmaması, kimsenin ses çıkarmaması ve ses çıkaranların da önüne geçilmesi bir sisteme aitlikten başka bir şey değildir. Yazar çok güzel özetlemiş, karınca misali… nerede bulunduğumuzun ne tarafa ait olduğumuz çok önemli.

    YanıtlaSil
  79. Dünyanın farklı farklı,hiç ummadığımız,hiç beklemediğimiz yerlerinde bunca kötülükler yaşanırken bizim buralara gelmez öyle şeyler diyip kendi yüreğimize su serpme çabaları ne kötü bir hakediş oluşturma çabasıdır... İşte insan böyle böyle "artık onları çağırsan da bir çağırmasan da" bölümüne doğru sürükleniyor.

    YanıtlaSil
  80. Şükür etmeyi ögretiyorlar sana sadece. Olaylarla ve madde dili ile konuşur seninle. Demekki şükrü unuttun kabulde olmayı unuttun. Hayatı okumayı akletmişsin o an. Üzülmek yargılamayı diye ögretikmez insanlara oysaki üzülmek yargılamaktır içinde öfke taşır. Olanı yargılamak yerine kendine sor. Ben neyi unuttum neyi göremiyorum bu şavaş deprem ve kaos ları kimseye boşa gösterilmez. İnsan olmayı tekrardan öğrenmeliyiz demek bu.

    YanıtlaSil
  81. Ne kadar çok acıya şahidiz.Bilimin,teknolojinin sınırları zorladığı bu çağda,”aydınlık”bir karanlığın içine gömülüyor insanoğlu.Ve yine tam da bu yerden doğacak inşallah.
    Sınav hep aynı.
    Durmuyor mayası topraktan olan insan,çamurlaşmayı ihmal etmiyor.
    Ve durmuyor elbet ruhundaki esmalardan dirilen ademoğlu.
    Asıl mesele,kim olmayı seçtiğimiz.
    Farketmekle başlıyor her şey.
    Kutsalımız,kıymetli topraklar vahşice kana bulanırken,onca kötülüğe karşı kardeşlerimiz şecaatle duruşundan taviz vermezken,bizlerin de şahsiyetli dik bir duruşumuz olmalı elbet;gerek anlatırken derdimizi,gerek yaşayarak,almayarak ya da eğiterek yüzü bize dönük nesillerimizi…

    YanıtlaSil
  82. Ne kadar çok acıya şahidiz.Bilimin,teknolojinin sınırları zorladığı bu çağda,”aydınlık”bir karanlığın içine gömülüyor insanoğlu.Ve yine tam da bu yerden doğacak inşallah.
    Sınav hep aynı.
    Durmuyor mayası topraktan olan insan,çamurlaşmayı ihmal etmiyor.
    Ve durmuyor elbet ruhundaki esmalardan dirilen ademoğlu.
    Asıl mesele,kim olmayı seçtiğimiz.
    Farketmekle başlıyor her şey.
    Kutsalımız,kıymetli topraklar vahşice kana bulanırken,onca kötülüğe karşı kardeşlerimiz şecaatle duruşundan taviz vermezken,bizlerin de şahsiyetli dik bir duruşumuz olmalı elbet;gerek anlatırken derdimizi,gerek yaşayarak,almayarak ya da eğiterek yüzü bize dönük nesillerimizi…

    YanıtlaSil
  83. Gazze’de olanlar sadece Filistin halkı için değil, tüm insanlık için bir sınavdır.
    İlmiyle ve amelleriyle sınavından geçenlerden oluruz inşAllah

    YanıtlaSil
  84. Vicdan ve empati basit 2 kelime gibi dursa da insanı insan yapan en önemli unsurlardan. Maalesef bu çağda en büyük problem hayattan sürekli keyif, haz almaya çalışmak.en ufak acıya tahammül yok, cignedigi sakızdan bile vazgeçemeyen insanlardan çok fazla şey bekliyoruz

    YanıtlaSil
  85. Ne kötü bir hakediş…

    YanıtlaSil
  86. Bahaneler bizi savaşa gitmemeye ikna ediyor, aslında müslümanlar toplansak ne büyük bir güç oluruz. Kur'an da da diyor ya birlik olmazsanız parçalanırsınız diye. Ağlayan gözü yaşlı baba ne zaman biz olursak işte o zaman anlarız nerede yalnış yaptığımızı.

    YanıtlaSil
  87. Nasıl da normalleştirdik bütün bu olanları, o küçük çocukların acılarını… bir damla su taşıyan karınca gibi biz de mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Tarafımız belli olsun en azından…

    YanıtlaSil
  88. İnternet sosyal medya cep telefonu bu saçmalıklarla beynimizi uyuşturuyoruz dışarıda yapılan haksızlığı ve zulmü göremiyoruz. Gazzeli çocuklar bu bedeli ödüyor ama bunların sınavı bu biz bu sınavı nasıl geçiriyoruz peki …

    YanıtlaSil
  89. Güzel yazı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  90. Allahım zalimlere fırsat vermesin.

    YanıtlaSil
  91. " Sakın, Allah` ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma! Allah onları ancak, gözlerin dehşetle bakakalacağı bir güne erteliyor". Rabbim Gazze'deki müslüman kardeşlerimizin yardımcısı olsun .

    YanıtlaSil
  92. Yanı başında insanlar öldürülürken aman canım banane diyecek kadar zalimleşti insanlar. Halbuki karınca misali taraf belli edecektik. İnşallah tarafını belli edenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  93. Bize bişey olmaz diyerek olacaklardan kurtulamayız,dertleri dertlenmek gerekir

    YanıtlaSil
  94. Hayatda olan olayları da kaydirabilsek keşke

    YanıtlaSil
  95. Hayatı yaşanır kılan tek şey fıtrat üzere yaşamaktır.ALLAH için sevmek.dua etmek .yaşamak. buğzetmek. zalime ve ona çanak tutanlara bir ELİF gibi dimdik durmak. mazluma karşı bir VAV gibi kanat olmaktır. insanlar dar gömlekten kurtulup geniş gömleğe kavuşursa ancak refah ve mutluluğa ulaşır ve gerçek hayata kavuşur.

    YanıtlaSil
  96. Bu büyük imtihan sadede Gazze nin değil ,tüm insanlığın imtihanı .artık yön belirleme zamanı ya siyahın ya beyaz ortası kalmadı artık .herkes kalbini kontrol etmeli içinde azda olsa Gazze nin sızısını hissetmiyor sa beyaz olma ihtimali kalmamıştır .

    YanıtlaSil
  97. Bulundukları coğrafya onların kaderi olmamalı…

    YanıtlaSil
  98. GAZZE de ocaklara düşen bombalar, dünya üzerinde insanlığın yüreğine düşmediği müddet Rabbim bizden nasıl razı olacak ? Rabbim o bombayı ocagimiza düşürmeden yüreğimize düşmüş gibi yaşamayı nasip eylesin. Rabbim bu sahnede iyilerin tarafında olmayı naisp eylesin. Biliyoruz ki! İyiler her zaman kazanacktir.

    YanıtlaSil
  99. Yazıyı okurken zihnim o anki videoyu gerçekten izledi suluk derdim oldu düşen bomba samimiyetle dolan göz pınarları o kadar doğru ki bir gün karınca da kazanacak.

    YanıtlaSil
  100. Bu dünyada aslında orada olanlardan bizim de ders çıkartmamız ve orada evine bomba düşmediği için sevinen çocukları aileleri akrabaları bir an aklımızdan çıkarmamalıyız. En ufak bişeyde kendimize ailemize bişey alamadık diye kendi kendimizi yiyip bitiriyoruz ve bu dünyanın renklerine eşyalarına kendimizi kaptırdığımızdan etrafımızdaki olana bitene sanki dünyada başka derdimiz gibi yokmuş gibi davranıyoruz. Bu yüzden oradaki çocuklar, insanlar, yaşlılar için elimizden belkide tek gelen gerçekten isteyerek dua etmekten başka bişey değil.

    YanıtlaSil
  101. Ne kadar çaresiz durumdayız. iliklerime kadar acizliğimin farkındayım... ve her şeyin sahibine ALLAH' a sığınıyorum. O ne güzel VEKİLDİR...

    YanıtlaSil
  102. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  103. Öncelikle yaptığınız paylaşımdan dolayı teşekkür ediyorum ancak söylemden çıkmamız ve eyleme dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum yoksa bunun hesabını Allaha veremeyiz

    YanıtlaSil
  104. Haluk Tunç İlker... Allah'ım kolaylık ver. Zalimlere mani ol. Sevgini ve ilmini artır ki barış Hakim olsun. Amin

    YanıtlaSil
  105. Koskoca dünyada bir aciz insanın elinden ne gelir, ne faydası dokunur diye çabalamaya tenezzül bile etmememiz; insanın kendi kendine bahane bulup önüne engel koymasından başka bir şey değildir elbet. Umarım herkese o minik karınca örnek olur ve herkesi harekete geçirir.

    YanıtlaSil
  106. Kaleminize sağlık :)
    Sebeb ALLAH Sonuc ALLAH bu işte içimize su serpiyor çünkü her an her yerde öğrenmemizi istiyor RABbimiz Gazze’de yaşananlar kolay değil… gittikleri yer… o minik yavrulara kim bu cesareti verebilir… o annelere sabrı kim vere bilir… şehitlik mertebesine kim istemez ki… 🌿

    YanıtlaSil
  107. "Zalimlerin planı varsa, onun üstünde de bir plan var elbette. Ama unutma, o planı yapan eğer isterse, karıncanın taşıdığı bir damla su koca bir ateşi söndürmeye yeter." çok güzel bir cümle ne kadarda doğru.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder