Ana içeriğe atla

NEREDE BUNUN LEZZETİ?

 


İnsan yaşadığı sürece ister. Doğar, büyümek ister; çocuk olur, oyuncak ister. Okula gider, mezun olmak; mezun olur, iyi bir iş sahibi olmak ister. Aile ister, para ister, imkan ister… Sevmek sevilmek, saygı duyulan olmak ister. Başarılı ve mutlu olmak ister. Kazanır da bir şeyleri. Dost kazanır, para kazanır, imkanlar edinir.. Bunları zamanı geldiğinde de harcar, bunlardan faydalanır. İnsanın kazanana kadar hissettikleriyle harcarken hissettikleri farklıdır.

Kazanana kadar yaşanan süreç daha iyi gelir insana.


Çocukken yapılan doğum günü  ya da uzaktaki akrabaları gelsin diye sabırsızlanmak gibi. Çünkü annesi en sevdiği pastayı yapıyordur o günlerde. Ya da önemli bir misafir geldiğinde alınan meyve, muz… 

Muzu çok sever bizim Ahmet. Hala manava gittiğinde ilk dikkatini çeken muz kasasıdır. Sarı sarı, bazıları yeşildir ama biraz bekleyince sararacaktır. Cinslerini bile bilir: Latin Amerika, Afrika, Asya cinsleri.. Şimdi yeni bir ırk gelmiş, yerli ırkla aşılamışlar. Eski, küçük ama lezzetli yerli muzun yerine. Artık ondan yetiştiriyorlarmış Akdenizde, özellikle Mersin’de.


Pastayı, tatlıyı da çok sever Ahmet. Annesinin uzaktaki akrabalar geldiğinde yaptığı pastaya bayılır. Zaten yemek olayına oldu olası düşkünlüğü vardır. Gerçi o akrabalar yaşlandı artık gelemiyorlar tabi. Ahmet de büyüdü artık ailesinden uzakta yaşıyor, sık görüşemiyorlar. Hayat telaşesi içinde koşturup duruyor.

Ahmet de her çocuk gibi koşa oynaya, düşe kalka büyüdü. İyi bölümlerden mezun oldu Ahmet, yüksek lisans, doktora.. Yurtdışına gitti, özel burslar aldı. Dünyanın sayılı üniversitelerinde eğitimler aldı, dereceler kazandı. İşi gereği farklı ülkelere seyahat etmesi gerekiyordu. Bundan dolayı çok fazla kültürün mutfağıyla da tanıştı. “Burada ne yenir?”di ilk sorusu her gittiği yerde. 

Fakat bir şey oluyordu zamanla, bir eksiklik vardı. Dünyanın en güzel limonlu kremalı pastalarını yedi İtalya’da. En güzel kahvelerini içti, muzlarını yedi Latin Amerika’da, Afrika’da. En güzel, ödüllü sosların tadına baktı Asya’da. Ve bunları istediği zaman elde etme imkanı vardı hem de istediği miktarda. İstediği kadarını satın alabilirdi, getirtebilirdi. İmkanları çocukluğuna göre çok daha fazlaydı Ahmet’in. 

Şimdi tonlarca muz alacak parası vardı. Annesinin yaptığı pastayı istediği saat eve sipariş edebiliyordu. İstediği zaman uçağa binip en güzel kahveyi içebilirdi. Ahmet sandı ki daha fazla seyahat etmeli. Daha fazla ülkeye gitmeli. O zaman aradığı tada yaklaşacağını düşündü. Fakat bir şeyden aldığımız keyfi artırmanın yolu bu değildi. Keyif miktar artınca artan bir şey değildi çünkü. Tam tersi işliyordu sanki burda.


İnsan hayatında imkanları arttıkça daha iyi hissedeceğini zanneder. 

Tam tersine, imkan insanın doyum marifetini azaltır. Bir şeyden aldığımız keyif onun nasıl ve ne sıklıkta elde edildiğine bağlıdır. 

İnsana o basit pastayı yıllar boyunca aratan onun azlığı. Ve elde edinceye kadarki bekleme süreci, yani sabır... Bir de üstüne onun için verdiğimiz emek. Ayda yılda bir alınan muz… 

İşte buna bereket diyoruz, azın bereketi. Az olanda bereket vardır. 

Bir şeyin miktarını arttırdıkça etkisinin de artacağını zannederiz. 

Ama bereket onun miktarıyla değil, ona nasıl ulaştığımızla ilgilidir. 

Şimdi insanın imkanı eskiye göre çok fazla. Her şeyi var insanın. İstediğine istediği anda ulaşabiliyor, evine kadar getirtebiliyor. Miktar olarak hayatımızda mevcut ama hissetmiyoruz. Onun varlığı bize temas etmiyor. 

Evliyiz ama eve geldiğimizde eşimiz yok gibi… 

Çocuklarımız var ama seslerini duymuyoruz… 

Arabamız var ama içinde hiç eğlenerek seyahat etmemişiz...

Çok güzel yazlığımız var, her gidişimizde tartışmışız… 

Yani her şeyimiz var ama aslında yok gibi, temasını yitirmiş…

Onun için imkanlarımızın artması bize onun temasını arttırmıyor. Teması, yani bereketi artıracak olan onun için ödediğimiz bedel. Onu elde edinceye kadar verdiğimiz emek, gösterdiğimiz sabır. 

Ve sahip olduğumuz şeyin miktarı. 


Yani az çoktur aslında. İnsan hiç kabul etmek istemese de…



Yorumlar

  1. Çok güzel anlatılmış. İnsanın açlığıni nereye koyduğu gerçekten çok önemli :)

    YanıtlaSil
  2. Tülin Yalçın20 Mart 2024 11:48

    İnsan imkanların fazla olması uğraşır bir ömür boyu bir zaman sonra anları aslonda az olan daha kıymetli imiş.

    YanıtlaSil
  3. "Az çoktur aslında insan hiç kabul etmek istemese de" hakkaten cümle ilk okunduğunda kabul etmekte biraz tekleyebiliyor insan ben gibi:) ama biraz düşününce gereçekten hayatımızda çokça karşılığı olan bir cümle bu...

    YanıtlaSil
  4. Umut Özçelik21 Mart 2024 21:49

    Ağzının tadını kaybettikten sonra eline ne geçtiyse pek sarmıyor…
    Arada bazı bilgiler kamu spotu gibi olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. İnsan imkanları arttıkça mutlu olur zannediyor. Ama açlığın doğru yerde değilse zor …
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Nermin Yaman23 Mart 2024 16:25

    İnsanın yaşı ilerledikçe bunları daha çok hissediyor sanki.. Gözlerim doldu... Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. "İnsan hayatında imkanları arttıkça daha iyi hissedeceğini zanneder. "
    Bu imkanlara rağmen yaptıkları halbuki ne kadar kıymetli, o imkanı kullanmayıp ertelediğindeki bereketin yerini ne alabilir...

    YanıtlaSil
  8. imkanlar arttıkça insanda doyum marifeti azalıyor , ne güzel anlatılmış ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. İnsan hep daha iyi olanı. Kedidir istiyor , arayışında bu hedefe dönük tabi yazdaki anlatım gibi mutlu olmak başarılı olma istiyor .. ama miktarında artınca hemen sıradan kalıyor tabi

    YanıtlaSil
  10. Zaten insan hep imkanlarını artırmak için çabalamıyormu hayatta? Olan evine bir tanede yazlık ev eklemek, olan arabasının yanına birde atv almak. İnsan bir şeylerin hayalini kurarken daha mutlu gerçekten. Kırmızı ışıkta son model mercedesimizle yanımıza yanaşan eski, her yeri dökülen bir tofaşın içindeki adama imreniyoruz. Hayal kurduklarımıza sahip oldukça mutsuz oluyoruz. Güzel anlatılmış bir yazı elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. İsteğimize ulaşmaya çalışırken ödenen bedeller ile lezzetti hale geliyor ulaşılan sonuç, yoksa bedelsiz elde edilen hangi sonuç bize kıymetli geldi ki ne kıymetini bildik nede hayatımıza bir teması oldu güzel bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Nerde o eski ramazanlar diyoruz ya. Hiç bir şeyin eski tadı yok diyoruz ya. İşte sebebi imkanların artmasiymis meğer. İmkanlar, bolluk, rahatlık...Ama bir türlü tatmin olmayan insanlar...Hep bir üst modelinin peşinde koşmalar. Arabanın, evin, telefonun...Bir de bakmışsın ömür geçmiş ve bunun sonu olmayan bir kovalamaca olduğunu anladığın o an...

    YanıtlaSil
  13. Miktar artıkça etkisi azalır, Miktar azaldıkça teması artar. Evet çok güzel bir yazı olmuş. Haz alacağımız neyse onun için ödediğimiz bedel önemli. İnsan bedelini sever.

    YanıtlaSil
  14. İnsan imkanını arttırınca daha mutlu olacağını sanıyor ama imkanları artınca da geçmişindeki o azlığa bakıp mutlu oluyor, çok ama çok ilginç...

    YanıtlaSil
  15. Nice çoklar vardır bendeki ederi az, nice azlar vardır bende ki ederi fazla. Ne için bedel ödüyorsam ve bir o kadar da zor ulaşıyorsam bir o kadar da benim için kıymetli oluyor.

    YanıtlaSil
  16. bir şeyin miktarı arttığında etkisi hep azalıyor hayatımda bir çok şeyde bunu test ettim

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten de insanoğlu daha fazlasını istedik çe temasının azalacağını bilse , hayata karşı daha sabırlı, mutlu ve güçlü olabilir 🤗

    YanıtlaSil
  18. Hayatta sahip olduğumuz şeyler arttı ama sürekli hazzımız azaldı. Artık anlık zevklerimiz var ve bu bizi mutlu etmiyor. O yüzdende hep daha fazlasını istiyoruz.

    YanıtlaSil
  19. Şu cümle beni etkileyen cümle oldu: ' Yani her şeyimiz var ama aslında yok gibi...' Bazıları yeni bir şeyler alır, kullanmasa da yararlanmasa da alır. Alırken mutlu hisseder, aldıktan sonra onu unutur. Sahip oldukları o kadar fazladır ki insan çok fazla vakti olmadığını çok geç anlar. Fayda edecek olsa bile hepsinden yararlanıp deneyim transferi yapacak vakti olmaz. İşin kötüsü içlerinden bazıları bunun farkında olmasına rağmen şeyler almaya devam etmesi....Auto- unbereket modu bir nevi yani.. insan gerçekten tuhaf.. garip garip işler...

    YanıtlaSil
  20. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 07:53

    İnsan hayatında imkanları arttıkça daha iyi hissedeceğini zanneder. Az çoktur aslında ne kadar da doğru.

    YanıtlaSil
  21. Miktar insanın en büyük tuzağı. Hangi konuda ne zaman miktara oynadık oradaki hak edişimizi düşürdük kalitemizi bozduk. İmkan peşinde değil de temas peşinde koşabilsek ne kadar sakin oluruz. İnsanı geren şey ihtiyaç dışı imkanları istemek değil mi?

    YanıtlaSil
  22. Bir imkanin kolaylastiriciligi/yeniligi/az kullanilmis olmasi… Benim de onu cok istemem…
    Nasi sanki birlesse hersey tam olacakmis gibi gorunen 2 durum…
    Ama nasil da ongorulenin aksi 2 durum…

    YanıtlaSil
  23. AHMET YURTALAN23 Nisan 2024 20:03

    bir şeye ulaşmak ne kadar zor olursa ulaşınca da lezzeti o kadar güzel oluyor

    YanıtlaSil
  24. ne güzel bir konfor her kes miktara oynarken berekete oynamak
    Kimse gerçek hazinenin nerede olduğunu bilmiyor...
    Kıymeti de orada

    YanıtlaSil
  25. hiç bitmiyorki istekler. Bir de ne yoksa bizde onu istemekte de çok maharetliyiz. Çok acayip birşey bu, her düşündüğümüz verilsede yeni şeyler bulmakta üstümüze yok. çok ilginç bir canlı türüyüz gerçekten.

    YanıtlaSil
  26. Özü sözün. Tebrik ederim emeği geçenleri.
    imkan insanın doyum marifetini azaltır.

    YanıtlaSil
  27. İnsan doydukça açlığı artıyor. Problemde burada başlıyor. Daha fazla doymak için daha fazla tüketmeye başlıyor. İşte şimdi oyun başladı.

    YanıtlaSil
  28. Okunduğunda etkisi olan bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Yani çok doğru insan çabasını seviyor aslında. Bunu yeni doğan bir bebekte çok ta güzel görebiliriz. Anne 9 ay karnında taşıdığı için bebk doğduğu andan itibaren onu samimi bir sekilde sevebiliyor ama baba ilk etapta hiç te öyle samimi sevmiyor. O da emek harcadıktan bir süre sonra artık samimi bir sekilde sevebiliyor çocuğu

    YanıtlaSil
  30. Allah razi olsun cok güzel olmus.. bu zamandaki lezzetler hepsi sahte.. hepsi ilacli yani yazildigi gibi eski lezzet tat yok. Ama aynisida insanlardada öyle eskiden toplanirdi arkadaslar atesin basinda sohbet ederdi sabaha kadar simdi ise herkes telefon basinda ve nerede eski sohbetler.. biz hep acligimiza calistik hep fazlasini yedik yada aldik ama bilmiyorduk ki bereketi kacdigini. Ama azin bereketi tadi temasi bambaska. Cocuklugumu hatirlattiniz Allah razi olsun 🤲🏻

    YanıtlaSil
  31. Kolay ulaşılabilir olan şeyin etkisi azaliyor demek ki

    YanıtlaSil
  32. Murat Erturan25 Nisan 2024 21:42

    Az çoktur aslında. Çok güzel. Tebrikler

    YanıtlaSil
  33. Ne doğru, miktar arttıkça etki azalıyor..

    YanıtlaSil
  34. İnsan , emek vererek elde ettiği şeyleri anlatırken , bazen gözyaşlarını tutamaz
    Sen acı çekiyor zannedersin , oysa tahmin edemeyeceğin kadar mutludur…

    YanıtlaSil
  35. Hımm aldığım tat bundan dolayı azalıyormuş meğerse...

    YanıtlaSil
  36. Miktar insanın tuzağı oldu. İnsan konforu miktarda aradı. Daha fazlasıyla daha çok doyacağını zannetti. Ve kaybetti :(

    YanıtlaSil
  37. Az olan , eksik olan kıymetli aslında... hep bir miktar eksik olması iyidir...

    YanıtlaSil
  38. Kivam, ne eksik ne fazla tam ayarinda, tam lezzetinde tam keyif alacagim sekilde

    YanıtlaSil
  39. Kivam, ne bir eksik ne bir fazla, tam ayarinda

    YanıtlaSil
  40. Evet.. Gerçekten önemli olan imkanlarımızın artması değil onların bize teması..

    YanıtlaSil
  41. azın bereketini yaşayamadığımız yerde çok olanın teması hep azalacaktır. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  42. Muhammed Yalçın26 Nisan 2024 12:26

    'Keyif miktar artınca artan bir şey değil' demişsiniz oysa biz hep miktarla ilgileniyoruz keyif için :( . Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  43. Yedikçe acıkıyoruz, nasıl gizlenmiş:)

    YanıtlaSil
  44. Bu hayatın içerisinde birşeyin miktarını artırdığımız zaman etkisini artırmamız mümkün değildir...

    YanıtlaSil
  45. Nizamettin Barut26 Nisan 2024 15:02

    Demekki insana çokluk yaramıyor.

    YanıtlaSil
  46. Az olan çoktur. insanlaraın imkanlarıla mutluluğu ters orantıda, ama insan bunu anladığında çoktan geçmiş olabiliyor.

    YanıtlaSil
  47. Az olan çoktur. insanlaraın imkanlarıla mutluluğu ters orantıda, ama insan bunu anladığında çoktan geçmiş olabiliyor.

    YanıtlaSil
  48. Tadında yapsak olur mu ki yanlışi..yanlış yanlistir..

    YanıtlaSil
  49. İlah bir olunca neyi ilahmış gibi aşırı yapsak bize zarar veriyor Allah'tan başka

    YanıtlaSil
  50. İnsan daha fazlasını ister , egosu ister. İstemekte sıkıntı yok ama ne kadar istediğine bakmak lazım. Miktar arttıkça herşeyin tadı artacak lezzeti artacak sanarız. Oysaki 2. dilim baklavadan sonra 3. nün tadı bile 1.si kadar lezzetli gelmiyor insana :)

    YanıtlaSil
  51. Sahip olduklerımız değil, sahip olduklarımızın teması önemli

    YanıtlaSil
  52. Mesele miktar değil onun temasıdır

    YanıtlaSil
  53. Keyif miktar arttığında artacak bir şey değildi cümlesini anlayabildiğimizde nasıl da değişiyor her şey

    YanıtlaSil
  54. İnsan miktar yerine bereketi arttırmaya yönelmeli.. böylesi daha keyifli, daha yaşanılır...sadece rakamlara bakmak insanı yanıltır, rakamların etkisi önemli hayatımıza...

    YanıtlaSil
  55. harcadığımız emek ve sabır ile ilgilidir.

    YanıtlaSil
  56. Yaşını almış büyüklerimize sorduğumuzda, "masada ya zeytinimiz vardı ya da peynirimiz, ikisinden birisi eksikti ama en mutlu günlerimiz o zamanlardı" derler. İnsanın doyumsuzluğu, açgözlülüğü çoklukta başlıyor. Ne kadar az şükrettik.

    YanıtlaSil
  57. Temas miktardan her daim değerlidir..

    YanıtlaSil
  58. İnsan hep miktar artırmaya çalışıyor ama buda ona yaramıyor. Bir evim daha olsun bir arabam daha olsun ama temas etmiyor...

    YanıtlaSil
  59. İnsan hayatında imkanları arttıkça daha iyi hissedeceğini zanneder. Bu o kadar doğru ki iş hayatına ilk başladğımda harçlık paramı çıkartacak kadar bile param yoktu ama o işi öğrenmek için çok motivasyonum vardı. Üstünden yıllar geçti işimde başarılıyım para kazanıyorum ama imkanım yokken ki çalışma isteği ve keyfi yok şu anda..

    YanıtlaSil
  60. O sıcaklık, o ortakların samimiyeti. Çocukluk gibi özlenilen, aranılan mutluluklar…
    insan gerçekten neyi istediğini, nasıl mutlu olacağını unutuyor. Teşekkürler…

    YanıtlaSil
  61. Nerede o eski bayramlar diyesi geliyor insanın. Daha az imkanla daha çok mutlu olurduk aslında şimdi nerede....

    YanıtlaSil
  62. Azı küçümseyen çoğu bulamaz

    YanıtlaSil
  63. Miktar ile ilgili çabamızı teması ile ilgili çabamızın önüne geçti. Miktar çabalarımız da bize pişmanlıklar satın aldı. Temas ve miktarı çok güzel anlatan, biraz da çocukluğumuza götüren bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoçukluğumuzun bayramları..
      bayramda bir lastikli ayakkabı alınırdı yatağımıza koyar öyle uyurduk gece defalarca heyecanla uyanmalar sabah oldumu acaba diye..
      şimdi çoçuklarımız marka olmayınca giyinmiyor birini eskitmeden diğerini istiyor..
      Alıncada memnuniyetsiz..
      Ah şu miktarlar kazandım sanıyorsun kaybettiklerini görmeden..

      Sil
    2. 👏👏👏

      Sil
  64. Miktar arttıkça etki azalır her yerde geçerlidir. Sen neyin miktarını artırıyorsan etkisini azaltıyorsun demektir...
    İnsan her şeyin en iyisine sahip olmak ister olduğunda da onun daha iyisi var mı diye araştırmaya koyulur. Aslında yapmamız gereken elimizdeki imkanlardan ne kadar tat alabildigimizdir. İmkanın çok olması çok tat alacağımız anlamına da gelmez.

    YanıtlaSil
  65. Eskiler derdi ki : sevildiğin yere sık gidip gelme... Miktarla alakalıymış demekki...

    YanıtlaSil
  66. Az olan şey hep değerli, eskiden her mevsimin belli bir sebzesi ve meyvesi vardı, bu yüzden daha lezzetliydi, istediğimiz zaman alamıyorduk.
    İki kavga eden karı koca bir kaç ay ayılırsa güzler günler hatırlamaya başlar.

    YanıtlaSil
  67. Hakkaten ya.. insan sevdiği şeyin miktarını çok fazlalaştırmak istiyo da ama fazlalaştırınca da gına geliyo o şeyden. O zaman napcaz? “Kararında” heralde? Öyle mi yazar bey/hanım? :)))

    YanıtlaSil
  68. İnsanı aldatan şey miktar ile mutlu olacağını sanmasıydı. Hep miktarı arttırmak ile ilgilendi, orada oyalandı. Aslında önemli olan sahip oldukları ile yapabilmesiydi. Ona temas eden neydi. Kamyonun kasasında gittiği piknikten çok keyif alan da vardı, özel jeti ile gittiği tatilden hiç keyif alamayan da... O zaman aldandı insan, yanlış yere konsantre oldu...

    YanıtlaSil
  69. Çok istediğim o araba bir yıl sonra nasıl eziyetim oldu. İnsanın mutluluğu bir şeyi elde edene kadardır. Çünkü insan hep ister.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder