Ana içeriğe atla

KİRAZ DALINA ELMA ASILMAZ

 

Halil, sabahın ilk ışıkları ile yola koyulmuştu. İstanbul’da çarşının içerisinde, mütevazı, kendi halinde orta büyüklükte bir züccaciye dükkânı vardı. Ülkenin geldiği ekonomik buhran ve yüksek enflasyondan dolayı satışlar geçen 6 aya göre hissedilir derecede düşmüştü. Hâlbuki 8 yıl önce iş yerini açana kadar birikim yapıp, hayalindeki dükkânı açabilmek için ne kadar emek sarf etmişti. Buraya kadar hep mücadele ederek gelmişti. Kıymetini bildiği için de işine sahip çıkmayı çok önceden öğrenmişti.

 Biliyordu ki hiçbir müşteri yokken bile kalkıp iş yerini temizleyen, kepenkleri kaldırıp her an biri gelecekmiş gibi müşteri bekleyenin bereketi bunları yapmayanlara göre aynı olmayacaktı. 

Kıtlık zamanında yapılanlar bolluk zamanının bereketini belirler.

Halil’in karşı çaprazında bulunan, sevdiği meslektaşı İbrahim ise bu günlerde dükkânını giderek geç açmaya başlamıştı. Gelen müşteri onun istediği fiyatı vermek istemediğinde zaman zaman sesinin yükseldiği de karşı dükkândan duyulur olmuştu. Bir müddet sonra enflasyon tek haneli rakamlara inmeye başlayınca çarşıdaki müşteri sayısı da artmaya başladı. Tam da yaz ayı düğün sezonuna girilmişti. Tek umutları bu sezonu yüksek karla geçirip 1 yılın telafisini hızla yapabilmekti.

Bir gün Halil’in dükkânına bir müşteri geldi ve kendisinin acilen yüklü miktarda mal alması gerektiğini belirtti. Söylenen miktarı, elinde bulunan ürünlerin neredeyse büyük bir kısmına siparişini verdiği ürünleri de ekleyerek ancak karşılayabilecekti. “Bir hafta içinde malları alabilirsem üç aylık çek ile ödeme yapabilirim” demişti müşterisi. Bu miktarda bir ürünü hele ki hiç pazarlık etmeden istemesi Halil’in dikkatinden kaçmamıştı. Her ne kadar ihtiyacı olsa da ürünleri o kadar sürede temin edemeyeceğini belirterek gelen teklifi reddetti.

Halil öğlen yemeklerini çarşıdaki esnaf lokantasında yiyordu. O gün de lokantada İbrahim’e denk geldi. Onu gören İbrahim heyecanlı bir sesle:

“Ah Halil, hoş geldin. Gel buyur, otur masama da sana yemek ısmarlayayım” diye hızla önüne atıldı. 

“Hayırdır İbrahim bugün çok neşelisin. Uzun süredir seni böyle mutlu görmedim” dedi Halil. Bunun üzerine İbrahim büyük bir keyifle, çok yüklü bir sipariş aldığını ve temin etmekte çok zorlansa da iyi para kazanacağından bahsetti. Hâlbu ki İbrahim dükkânını açalı daha 6 ay olmuştu. Halil, teklifin aynı müşteriden geldiğini anlayınca yüzü biraz düştü. Bunu gören İbrahim: “Ne oldu, benim adıma sevinmedin mi?” dedi. 

İnsanların kimi olaylara sevinirken, kimi de işaretini görünce sonucuna üzülür.

“Yok, sevindim tabi ama aynı kişiler bana da geldiği için senin adına endişe ettim bir an. Bak İbrahim, aynı müşteri senden önce bana geldi. Ancak rahat tavırları ve bu derece yüksek bir işi hızla vermeye hevesli olması bende şüphe uyandırdı. Böyle bir fırsat çıraklıkta insanın başına gelmez. Gelirse de senden götürmek için gelir. Tam da dar boğazdan yeni kurtuluyoruz, riski olmayan mevcut müşterilerimizin sayısı giderek artıyor. Böyle bir satış açıkçası beni endişelendirdi. O yüzden seni de uyarmak istedim” dedi.


İbrahim ise Halil’in sözlerini kulak arkası edip keyifle, ticaretini yapmaya kararlı şekilde masadan kalkıp gitti. Aradan bir buçuk ay geçmişti. Ancak İbrahim müşterisine bir türlü ulaşamaz oldu. Malları vermişti vermesine ama çekin karşılıksız çıkmasından endişe ediyordu. Dayanamadı ve daha çekin gününe 1 ay kala koşarak bankaya gitti. Ancak aynı müşterinin birçok ödenmeyen çeki olduğunu öğrenince Halil’in sözleri aklında tekrar tekrar dolaşmaya başlamıştı bile:

“Fırsat, çıraklıkta insanın başına gelmez, gelirse de senden götürmek için gelir.”

Hâlbuki İbrahim bu ticaretinden kazanacağı para ile yan dükkânı da alıp büyütmenin hayalini kuruyordu. Daha ticarete atılalı çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen zihnindeki isteklerine hâkim olamamıştı. 

Nasıl ki bir kiraz ağacının dalları kiraz taşımak için elverişli olduğu halde onun yerine elma asmaya kalktığımızda dallar eğilir veya kırılırsa, işte İbrahim’e de asıl zararı veren, gövdenin yeterli olgunluğa ulaşmasını beklemeden ticaretine ağır bir yükü yüklemesiydi.



Yorumlar

  1. Murat Erturan7 Mayıs 2024 09:22

    Ticaretin gerçekleri ile ilgili özellikle de büyüme ve kazanma isteklerimize yönelik çarpıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ederim yazınızdan dolayı... Günümüzde malesef insanlar bu tuzağa düşüyorlar.. Çalışmadan kazanmanın.. İşi öğrenmeden iş büyütmenin derdindeler... Oysaki zahmette rahmet vardır..

    YanıtlaSil
  3. Günümüz nasıl özetlenmiş… hakkaten insanımız hızlı kolay ve emeksiz para peşinde. O hızla ulaşıp da başarısı daim olanı pek görmedim. Biz yanlış yere mi odaklanıyoruz acaba..

    YanıtlaSil
  4. Kiraz dalına elma asmak çıraklığa çok güzel örnek olmuş. Hele şu dönemde çok kiraz kırılacak gibi inşALLAH kendimize hakim oluruz... Zihninize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Muhammed Yalçın7 Mayıs 2024 09:25

    Ah insan ne çok acele ediyor. Oysa doğada herşey birbirine bu kadar uyumlu iken uyumsuzlukla kazanacağını düşünen insan. Emeğinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  6. Çıraklıkta fırsat gelmez gerçeğini bilmediği için o kadar çok zarar eden var ki…
    Allah bizleri sahip olduğu ilmin hakkını verenlerden etsin.

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel anlatmışsınız, İnsan hemen istiyor sonucu ve acele ediyor. Oysaki acele ettiğinde insan bilincini veremiyor, düşünemiyor. Düşünmeden yaptığım işte nasıl başarılı bir sonuç alabilirim ki?

    YanıtlaSil
  8. Bir olay duygularımızı bu kadar aktifleştiriyorsa, bizi çok heyecanlandırıyorsa bir durup sakinleşmemiz gerekiyor. Bir anlık heyecan tüm emekleri çöpe atabiliyor..

    YanıtlaSil
  9. Ticaretteki illüzyonlara ilişkin güzel bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Insanoglu cok sabirsiz ve git gide sabirsiz hale geliyor, sabirsiz bir sekilde ticaretini buyutmek istiyor ve cirakligina hurmet etmiyor. Bu durum cok guzel anlatilmis.

    YanıtlaSil
  11. Çıraklık döneminde fırsat gelmez .
    gelirse de vermeye değil götürmeye gelir. Başarının ve ticaretin yasalarını ne güzel anlatmışsınız . teşekkürler .

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel o son meyve ağacı örneği güzel özetlemiş gerçekten insan neden sorusunu bol bol sormalı, neden bu müşteri geldi bana, işte burada da bir yönetenin olduğunu bilmek gerek çünkü şansa inanırsa insan çabuk tuzağa düşer

    YanıtlaSil
  13. İnsanın aceleciliği hele ki miktar yüksek olunca bilincini kapatıp her türlü egosuna uydurması.. insan çıraklığında sabretmeyi ve aza kanaat etmeyi bilmeli.

    YanıtlaSil
  14. Kıtlık zamanında yapılanlar bolluk zamanının bereketini belirler

    YanıtlaSil
  15. Dinçer Baştuğ7 Mayıs 2024 10:55

    İnsan hep aceleci bu yüzden olgunlaşmadan meyveyi dalından koparıyor. Sonra tadı yok deyip sinirleniyor daldaki meyveye. İşinde sosyal hayatında, ilişkilerinde dahi aynı hataları yapıyor maalesef. Sonra hayat neden böyle deyip suçu yine daldaki meyveye atıyor.

    YanıtlaSil
  16. Duygularla hareket edince istemediğimiz sonuçlarla karsilasabiliyoruz

    YanıtlaSil
  17. Cenk Çokiçen7 Mayıs 2024 11:48

    Enteresan bir şekilde bir çok kişiden bu tarz olaylar başına geldiğini duyuyoruz.

    YanıtlaSil
  18. Çıraklıkta fırsat gelmez geliyorsa bizden almaya gelmiştir...Güzel bir bakış açısı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Erken gelen her güzel haber, iyi haber olmayabilir. İnsan kendisine gelen fırsatların hangi dönemde geldiğine iyi bakmalı. Çıraklık döneminde gelenler insanı ne kadar heyecanlandırsada malesef reddedilmesi gereken fırsatlardır.

    YanıtlaSil
  20. Benim gelişebilmemin yolu, gelişmenin şartlarını yerine getirmemden geçiyormuş aslında,
    Onu çok istememden değil...

    YanıtlaSil
  21. Çıraklıkta fırsatmış gibi görünen şeylere insan aldanıyor. Onu uyaranlara beni kıskanıyorlar gözüyle bakıyor. Hayatın içinden çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. AHMET YURTALAN7 Mayıs 2024 16:19

    Çıraklıkta para kazanamazsınız aynı zamanda birisi size pazarlıksız geliyor ve yüksek fiyattan yüklü bir miktarda mal almaya geliyorsa bilin ki size bunun ödemesini yapmayacak iz ve işaretleri okumayı bilmezsek ve deneyim transferi yapmazsak her zaman aynı sonuçla karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır

    YanıtlaSil
  23. Yazıyı çok beğendim. Çıraklık zamanlarımızda duygularımız okadar aktif ki gelen siparişler , harcadığımız giderler pek farkına varmıyoruz. Bir an hepsi olsun , kocaman ofisim olsun en iyileri olsun derdine düşüyoruz.

    YanıtlaSil
  24. Böyle bir durumla karşılaşsak bunun farkına bile varamıyoruz o satışın heyecanıyla bize uyarana bile ters davranabiliyoruz. Farkındalık için çok güzel bir yazı olmuş. Şu sıralar ihtiyacı olanın bu yazıyla karşılaşması ümidiyle.

    YanıtlaSil
  25. Böyle düşününce ne kıtlık kıtlık gibi olur ne de bolluk. Aslında hep bir sonraki kademe kolaylaşmış oluyor. Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Hırs, insana yanlışlar yaptırabilir.

    YanıtlaSil
  27. İnsanın hayat içerisinde iz işaret okuyabilmesi gerçekten büyük konfor..
    Zaten sonunda kaybedecekse ne anlamı var ki şu an ağrı kesicinin.?
    Ah insan bir bilebilse..
    Bazen bilir de, bir de yapabilse..

    YanıtlaSil
  28. Çıraklıkta maksimum bedel minimum sonuç vardır. Fırsat gibi görünen büyük işler aslında bizi heyecanlandıran ve reddetmeyeceğimiz teklifler ile gelir. Orada ki tepkimizi kontrol edebilmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  29. Çok güzel olmuş
    Ticarette insanın aceleciliğinin başına çok büyük işler açtığına yeniden şahit oldum...
    Kiraz ağacında kiraz güzel :)

    YanıtlaSil
  30. o çek ödenmiş olsaydı belki sonraki büyüteceği işte daha da büyük zarara uğrayacaktı. aslında çıraklıktaki zorluklar ve olumlu sonuçların hemen gelmeyişi, bizleri işler büyürken ölçülü kararlar almaya sürükler...

    YanıtlaSil
  31. Halil ve İbrahim' i görünce Halil İbrahim sofrasının bereketi üzerine bir beklentiye giriyor insan :) Ama beklenmeyen yerden güzel mesajlar gelmiş bu yazı ile birlikte. Aslında bu öyküde verilen 3 mesaj tek bir noktada toplanıyor. Hiçbir olay bir anda meydana gelmez. Her olay olmadan önce işaret verir, olduktan sonra iz bırakır. İnsan önce karşılaştığı durumda duygularını pasifize etmeli sonra irdelemeli, merak sorularını olmalı ve olaya bilincini vermeli. Sonra iz ve işaretleri okuyup deneyim çıkarmalı! Aksi halde hikayedeki İbrahim' in durumuna düşmek çoğu zaman içten bile değil.

    YanıtlaSil
  32. Gelen her fırsat aslında fırsat da olmayabilir, özelliklede çıraklık sürecindeysek. İnsan istekleri olduğunda aceleci bir tavırla sonuca ulaşmak istediği için yanlış kararlar verebiliyor. Küçük küçük kazanmak yerine tek parçada büyük bir kazanım elde etmek istiyor. Azı küçümsediğimiz için bereketi de kaçırıyoruz.

    YanıtlaSil
  33. Ticarette gelen fırsatların işaretlerine bakarak nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  34. Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimleri ile, yaptığı deneyim transferi ile insana iz ve işaret okumayı öğretir. İnsan bu şekilde çok daha az yanılır. Karşılaştığı olaylarda başına gelebileceklere karşı ciddi bir öngörü sahibi olur, tıpkı bu öyküde olduğu gibi...

    YanıtlaSil
  35. Merhaba öncelikle elinize salık çok uyarıcı bir yazı olmuş
    Fırsat çıraklıkta gelmez geliyorsa daha fazlasını götürmek içindir.

    YanıtlaSil
  36. Günümüzdeki yanılgıların temeli , kiraz dalına, kirazdan başka şeyler sığdırmaya çalışmak.

    YanıtlaSil
  37. Her işin başlangıcı zordur. Fırsat geliyorsa bu bizim içimizdeki niyetle ilgilidir. Zaten baştaki niyetler düzgün değilse bize söylense de anlamayız.

    YanıtlaSil
  38. Demek ki her şey herkes için aynı şeyi ifade etmiyor. Kimisi için fırsat denilen şey aslında onun için bir kayıp olabiliyor. Ama o fırsat dediğimiz şey başka zaman geldiğinde yani ustalığında o zaman o gerçekten fırsat oluyor. Ama insan aceleci olduğu için ustalıktaki imkanları çıraklıkta istiyor o yüzden gelen şeyi de fırsat olarak algılıyor halbuki o kayıp.

    YanıtlaSil
  39. İnsan oğlu hemen sonuca ulaşmak istiyor hiç bir bedel ödemeden Faydalı bir yazı olmuş, çok güzel teşekkürler

    YanıtlaSil
  40. Büyük açlıklara rağmen seni doyuruyor gibi görünene hayır diyebilmek. Gerçektek yürek isteyen bir duruş. Bu yürekliliği anlayıp hayatımıza yansıtmak inşALLAH nasip olur emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. Ciraklik ne kadar önemli birdaha ögrendik, ciraklik kazancla degil.. firsatlar hep gelir ama almak icin gelir bunu bilmek insani rahatlatiyor ve ona göreye müsterisini secebiliyor. Ve bu ciraklik ustaliktaki sürecide belli ediyor ne güzel. Allah razi olsun. RAB bim en güzel sekilde cirakliklarimizi atlatmamizi nasip etsin.

    YanıtlaSil
  42. İnsanoğlu olarak isteklerimizin sınırı yok ama bir sınır koyup ihtiyaç ve isteklerimizi ayırmamız gerekiyor, ki kazancımız temas etsin, çıraklığımızda sağlam adım atalım ki ustalığımız o kadar temaslı olsun. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  43. Yazının başlığı gerçekten de bir çok şeye güzel bir mesaj veriyor... Şuan günümüzün en büyük sorunlarından birisi bu ticarette... Aslında İbrahimin yapması gereken o dala elma asmak yerine dallarını güçlendirmesiydi... İnsan isteğinin yoğun olduğu yerlerde önünü pek göremiyor... Ama Halil gibi o konunun yasasını bildiğinde ise sonucu öngörebiliyorsun... Buda insana çok büyük bir konfor sağlıyor... kaleminize sağlık... bilinç açıcı farkındalık kazandıran bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  44. Yeni başladığın bir işte aceleci davranıp merdivenin basamaklarını üçer beşer çıkmaya çalışmak malesef hep hüsranla sonuçlanır. Basamakları birer birer çıkan daha fazla yol alır.

    YanıtlaSil
  45. İnsan sabırlı olmayı, susmak durağan zannediyor, ama Sabır duygusal dayanıklılıktır, sabır doğru olanı yapmak yanlıştan sakınmaktır.

    YanıtlaSil
  46. Furkan Karaçoban31 Mayıs 2024 16:58

    Müşteri var kazandırır. Müşteri var ayıp örter. Müşteri var sahip çıkar. Ama öyle bir müşteri var ki... sana malını 5 e katlayacakmışsın hissiyatı verdirir. Ve tehlikelidir

    YanıtlaSil
  47. Teşekkürler çok güzel ve anlamlı bir yazı olmuş. Makale ismi de çok güzel seçilmiş

    YanıtlaSil
  48. Her sakallı dedem değil miş

    YanıtlaSil
  49. İbrahim yıldız30 Temmuz 2024 22:40

    Ne güzel söylemiş Yunus İlim ilim bilmektir ilim kendini bilmektir Sen kendini bilmezsen ya nice yaşamaktır Allah'ın insana verdiği en değerli hediye ilim insanın ilmi olunca haddini de biliyor çıraklığını da ustalığını da biliyor Özellikle de ticarette çok işine yarıyor insanın kimin vermeye kimin almaya geldiğini Teşekkürler çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  50. Tüm mesele gözlemleyip irdeleyip sebep oluşturmak üzerine kurulur idi, sonra sonucu gözlemle ya deneyim çıkar ya da sürecini ilerletmeye devam et. Tüm bu süreçte de akan sürece uyumlan

    YanıtlaSil

Yorum Gönder