Ana içeriğe atla

KUTUP YILDIZI


Herhangi bir mevsimde, gecenin herhangi bir saatinde, gökyüzünü izleyecek olursak bütün yıldızların yavaş yavaş yer değiştirdiğini fark ederiz. Ancak bunlardan bir tanesi  hiç yerini terk etmez oda Kutup yıldızı. Bu yıldıza ne zaman bakarsak bakalım sanki gökyüzünde çakılmış gibi aynı yerinde durur ve daima kuzey yönünü gösterir. 



Peki,  bunu hiç daha önce düşündük mü? Bu yıldız neden sabit ve nasıl oluyor da hep kuzey yönünü gösterebiliyor? 

Kutup yıldızı en parlak yıldız olmamasına karşılık gökyüzünde kolaylıkla bulunabiliyor. Nasıl mı? Bunun için çok pratik ve her zaman işe yarayan bir yöntem var. Gökyüzüne baktığımızda en kolay ve en hızlı biçimde tanıyabileceğimiz takımyıldızı, Büyükayı takımyıldızıdır. Bu takımyıldız halk arasında Büyükcezve olarak bilinir ve gökyüzünde devasa bir kepçeyi andırır. Bu kepçeyi gördükten sonra yapmamız gereken kepçenin en uç kısmındaki iki yıldıza odaklanmaktır. Bu iki yıldızın arasındaki mesafeyi bir birim olarak kabul ederiz ve kepçenin en ucundaki yıldızın baktığı doğrultuda beş birim ilerlediğimizde bizi Kutup yıldızı karşılar.  

Ahmet Bey, kızı Pelin’in ders yaparken dinlediği videolarda anlatılan bu bilgileri duyduğunda, çoktan hayallerin içine dalmıştı bile. Uçsuz bucaksız bir okyanusun ortasında kaldığını hayal ederek yönünü bulmaya çalışıyordu. 

Tam da işlerin sarpa sardığı bir dönemdeydi ve kendi okyanusunda güneş karşıdan geliyor ve gözlerini kamaştırıyordu. İnsanın doğru yönü bulması için bazı işaretler olması gerekmez mi, diye kendi kendine sordu. Bu soruyla beraber sanki beyninde,  koca bir saat kulesindeki çarklar gibi dişliler hareket etmeye başladı. Sanki eski kurmalı çalar saatler gibi kurmuştu birileri bu soruyla beraber zihnini. Belki de uzun süredir yapmadığı ya da yapamadığı bir şeyi yapmaya başlamıştı Ahmet Bey.  Düşünmüştü…



Hayatın onca koşuşturmacasının içinden bir anda olsa sıyrılıp düşünebilmişti. Demek ki bazen göz kamaştıran süreçlere daha mesafeli olmak lazım, insanın sağlıklı  ve doğru kararlar alabilmesi için bazen güneşe sırtını dönmesi lazım ki çok ısınmadan, heyecanlanıp, hararetlenmeden, soğukkanlı bir biçimde süreci yönetebilsin, işaretleri okuyabilsin dedi, kendi kendine.  Aslında belliydi işlerin bir anda hızlanmasından, diye devam etti iç sesiyle konuşmaya Ahmet bey. Ekonomi hiç iyiye gitmiyordu, rakiplerinin işleri bu kadar daralmışken nasıl olmuştu da o, bu kadar sipariş alabilmişti kısa bir süre içerisinde. Hiç şüphelenmemiş, kerameti kendinden bilmiş ve ön görememişti sürecin sonrasını. İşler artınca da yatırım yapmak durumunda hissetmişti kendini. 

‘’Nasıl da göremedim, diğer firmaların küçülmeye gittiğini’’ dedi ve bir ‘’ah’’ çekti. 

İşler birden kesilmiş ve yaptığı yatırımların ödemeleri yaklaşmaya başlamıştı ve aynı hatayı bir daha yapmak istemiyordu. Kızı Pelin’in ders videosu aslında iyi bir işaret olmuştu düşündüğünde Ahmet Bey’e ve bu bir tesadüf olamaz dedi yine kendi kendine. Bazen yıldızları görmek için güneşin batmasını beklemek lazım dedi

Kutup yıldızını düşündü ve işaretleri okumaya çalıştı. ‘’Bu şekilde devam ederse, giderler üst üste binecek ve bir de yaklaşan ödemeler geldiğinde iş iyice sarpa saracaktı.’’ Artık problemi daha net görebiliyor ve zihni de çözüm üretme noktasında çok hızlı çalışıyordu.

Evet hayat içerisinde bazen öyle göz kamaştırıcı, heyecan verici süreçlerle karşılaşabiliyoruz ki öncesindeki işaretleri göz ardı edebiliyouz. Yanlışa çabucak düşebiliyoruz. Bu işaretleri sağlıklı bir biçimde okuyabilmek de yine açık ve farkındalığı yüksek bir bilinçle oluyor. Kutup yıldızını seçebilmek için önce güneşin batmasını beklemek, sonrasında da ona giden yoldaki diğer küçük işaretleri, yıldızları takip etmek gerekiyor aslında.





 

Yorumlar

  1. Yıldızlara bakıp düşünmeden durabilmek mümkün mü? Dünyamızın ve içinde bulunduğu güneş sisteminin, tüm yıldızların, gezegenlerin bunlardan oluşan galaksilerin ve hepsinin içinde bulunduğu Kâinatın sadece yarı çapı 93 milyar ışık yılıymış ve süreklide genişleyerek büyüyormuş. Bir ışık yılının da 9,46 trilyon Km. olduğunu da düşünebilirsek ve buna Kâinat'ta bulunan yıldızların sayısının Dünya'mızda ki kumsallarda buluna kum tanelerinin sayısının iki katından fazla olduğu bilgisini de eklersek, bu ve benzeri işaretler düşünülebildiğinde, sadece Ahmet bey değil bizlerde uzun süredir düşünemediğimizin farkına varıyoruz. Farkındalığımızı arttıran hocamızın kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bazen hayatın aslında zor olan, aslında zor olmayan hayat dengesinde, o dengeyi koruyabilmek için önümüze sunulan işaretleri okuyabilmek lazım. Bunu yapınca konfor alanımızı da genişletmiş oluyoruz.
    Ne güzel bir örnek, hep kutup yıldızımız olsun. Onu da bize gösterecek Büyükcezve takım yıldızımız da hep oralarda dursun.

    YanıtlaSil
  3. Kutup yıldızı insanların yönünü belirlemekte kullandığı ve onu bulmayı bilen herkesin kullanabileceği bir şey. Demek ki hayatımızda bunun gibi herkes için geçerli olan şeyler var, o noktalara göre yönümüzü belirleyebiliriz...

    YanıtlaSil
  4. Aynı kutup yıldızını aradığımız gibi hayatın bize gönderdiği işaretleri de iyi okuyabilirsek daha olaylar başlamadan tedbirini alabiliriz. İnsan çok istediğinde ısınıyor ve güneşin diğer ışıkları engellemesi gibi doğruyu görmemizi zorlaştırıyor. Doğru zamanda doğru yerde doğru olanı okuyabilmek büyük konfor katıyor hayatımıza.

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de hayatta bunun gibi "sabit"lerin olması insanoğlu için inanılmaz bir kolaylık sağlıyor.. Tüm yıldızların gelişi güzel yer değiştirdiğini (belli bir senaryoya bağlı olmadan) ya da fizik yasaların yine gelişi güzel değiştiğini düşünsenize.. Düşünemezsiniz çünkü hayat o an biterdi..:)..

    YanıtlaSil
  6. Muhammed Yalçın4 Kasım 2024 09:45

    Hayat her anlamda olacakları söylüyor ama maalesef biz bazan kafayı kaldırıp bakmayı unutuyoruz. Oysa yıldızlar hep yol gösteriyor. Tıpkı hayattaki olaylar gibi.

    YanıtlaSil
  7. Bazen hayatın parlak anları bizim için çekici olabiliyor. Ancak bu parlaklık çabuk sönüyor. İşte bunu önceden görebilmek ve olaya hemen atlamamak önemli. Peki ama nasıl okuyabiliriz bu işaretleri?

    YanıtlaSil
  8. Kerameti kendinden bilmek bir çoğumuzun dönüm noktası kerameti kendinden bildiğin an işler tersine dönüyor ve gerçek keramet sahibini hatırlıyorsun.

    YanıtlaSil
  9. hayatta karşılaşılan olaylar öncesinde bir işaret verir bize de düşen bu işaretleri okuyarak kendimiz için öncesinden tedbir alabilmek

    YanıtlaSil
  10. Doğru zamanda doğru iz ve işaretleri okuyabilmek önemli. Kutup yıldızı gici bir referansı olmalı insanın...

    YanıtlaSil
  11. Ahmet bey en azından işareti görebilmişti. Bizler bazen işaretlerin farkına varamıyoruz.
    Farkına varıp hamlelerimizi düzeltebilmek ümidiyle...
    Farkındalığı artıran güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  12. Dinçer Baştuğ4 Kasım 2024 17:35

    İşaretleri okuyabilmek ne büyük marifet aslında. İşaretler insana verilmiş büyük bir nimetmiş hayatımızı dizayn etmek için. Yeter ki açık bir bilinçle Her olaya bakabilelim.

    YanıtlaSil
  13. İşaretleri okuyabilmek nasıl konfor sağlıyor insana . Bu Rabbimizin merhameti, şükredenlerden olmak ümidiyle...

    YanıtlaSil
  14. Ahmet beyin işareti okuması yada takım yıldızıyla çoban yıldızın yön göstermesi gibi normal hayata da böyle yönümüz gösterecek işaretler ihtiyaç var inşaAllah işareti görenlerden ouruz

    YanıtlaSil
  15. İnsanoğlu acelecidir. Sabır edemez, bir an önce gördüğü fırsatı değerlendirmek ister ama sonunda yaptığı şeyin yanlış olduğunu hızlı bir şekilde anlatan bir hayat vardır karşısında.

    YanıtlaSil
  16. İnsana işaret gösterilir, yön gösterilir, gerçek gösterilir ama süsleme ustası bunları gizler. Nefsine düşkün bireyler gösterilen bu işaretleri okumaktan aciz bırakılırlar. Bu ilim bu yüzden var. Aciz duruma düşmek insana yakışmazdı oysa...

    YanıtlaSil
  17. O kadar çok uyarıcı mesaj var ki etrafımızda.. reklamlar, gündemler, mail ve telefon trafiği...
    insan kendiyle kalıp bir olay değerlendirmesi yapamıyor.

    YanıtlaSil
  18. İşaretler her yerde, ama insanın algısıda sadece isteklerinde, meselede bu olsa gerek, ne zaman algısını yönetmeyi becerirse insan ihtyaçlarına yönelecek.

    YanıtlaSil
  19. bu akşam kutup yıldızını bulmaya çalışacağım. ama eskisi gibi gökyüzünde yıldızları göremiyoruz ki çevre kirliliğinden

    YanıtlaSil
  20. Kutup yıldızı gibi.. İnsanın hayatında nice işaretler ve izler var...Ne oldu da insan önündeki milyonlarca gerçek örüntü için soru sormayı bıraktı... Halbuki gerçek için alınan bir cevap hiç alakası olmayan başka gerçek bir problemin çözüm sebebi olabilecekken...Yoksa insanların çoğu hüsranda mı?

    YanıtlaSil
  21. Yazıdan sonra tekrar fark ettim ki ; ne kadar da az düşünüyormuşuz...

    YanıtlaSil
  22. Yıldızlar okadar çok ki bize işaret veren ama benim gözüm Ay'da , işaretleri gören mi var bu hayatta? Algımızın azaldığı , duyguların çok olduğu zamanlar yaşıyor insan bu dönemde , bunları okuyabilecek yol gösterecek bir yöntem olmalı.

    YanıtlaSil
  23. Ahmet bey, sektöründe kutup yıldızı olmaya çalışırken, rakipler ona bakıp yönünü bulmaya çalışsın hayaliyle yatırım yaparken bu gerçekleri görememiş maalesef. Neyseki çözüm bulabilmiş. Güzel bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  24. İnsan Ahmet Bey gibi bir şeyi çok istediğinde demek ki işaretleri göremiyor, peki o zaman işaretleri görebilmek için ne yapmalıyız?

    YanıtlaSil
  25. Bazen insan hayatta yönünü kaybedebilir, ona yönünü gösterip hedeflerini ve amaçlarını hatırlatacak bir yoldaşa ihtiyacı vardır ...

    YanıtlaSil
  26. Kutup yıldızı yön bulmak için güzel bir yöntem ama o yüzlerce yıldız arasından sadece birisi. İnsan bilgisini arttırdıkça güneşe, takımyıldızlara, aya, gezegenlere bile bakıp hem yönünü, hem nerede olduğunu fark edebiliyor. Yani hayatımızı kurtaran asıl şey bilgidir. Peki bilgimizi nasıl arttırabiliriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder