Ana içeriğe atla

Beşinci İşlem: Bereket


Hatırlarım; küçükken dedem: “Fakirin ekmeği tatlı olur oğul!” demişti. Nerden bilecektim o küçük yaşta, bu kısacık cümlenin, çok geniş bir kavram olan bereket demek olduğunu.

Birisi en lüks restoranlarda, en ünlü şeflerin yaptığı, hani şu kocaman tabakların içinde kuş kadar duran yemeklerden yer; diğeri ise pilav üstü kuru fasulye. İşte bereket öyle bir şey ki, o lüks restoranda yemek yiyen, pilav üstü kuru yiyenin aldığı lezzetin yarısını alamaz. Halbuki, özel garsonlar, özel masalar var. Ve öbürünün kaç katı da hesap öder. Diğerinde ise üzerinde binlerce kere yıkanmaktan çiziklerle dolu basit bir porselen tabak ve sabah ezan vaktinden akşama kadar koşturan beyaz gömleğindeki kirlerin çok belli olduğu bir garson olur.




Peki günün sonunda ne olur?

 O kadar çok para verip de yemekten neden tatmin olmadığını bile anlayamayan birisi ile az bir para verip “Ne lezzetliydi yaa!” dediği halde niye bu cümleyi kurduğunu fark etmeyen diğeri... İkisi de bereketin eseri.

 Matematikte 4 işlem; toplama, çıkarma, çarpma, bölme var, diyebiliriz. Bunların yanında, bereket de bilinmeyen beşinci işlemdir. Bereket harcadığında belli olur. Öyle bir şeyin miktarıyla ilgili değil. Bir şeye para harcadın ve onu aldığında seni tatmin ettiyse, doyum aldıysan, iyi ki almışım diyorsan, paran bereketli demektir. Yani bu konuda, satın aldığın şeyin teması önemlidir.

 Temasın miktarını anlayabilmek için önce yaptıklarını sorgulamalı. Kazandığının bir kısmından Allah rızası için vazgeçmiş mi? Zamanının, imkanlarının, ilminin zekatını verebilmiş mi? Bir tebessüm göstermiş mi karşısındakine? Sabahın bereketi doğmuş mu üzerine? Gerçekten ihtiyacı olanı bulup elindekini paylaşabilmiş mi?

 Eğer, verilen cevaplar ‘’Evet’’ ise, sonunda her şey durur 

ve beşinci işlem devreye girer: Bereket...

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

  1. İnsan günlük hayatın içerisinde algılamakta zorluk çekiyor bereketi.. Çok önemli bir kavram.. Çok güzel tanımlamışsınız.. 5. işlem.. O kadar hayatımızın içerisinde.. Görebilmek ve anlayabilmek çok önemli.. Umarım anlayanlar içerisinde yer alırız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bilgi aydınlanmama vesile oldu ne kadar basit ama ne kadar etkili bir sır..

      Sil
    2. Evet katılıyorum sonuna kadar

      Sil
  2. Hazan dizdar7 Mart 2024 10:23

    Ellerinize sağlık
    bereket deyince çokluk diye anlıyordum ama anladımki bir şeyin çok olmasının pek faydası yokmuş mesele 4 işlemin yapamadığı işlemiş...
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. AHMET YURTALAN7 Mart 2024 10:34

    Aslolan miktar değil yaptıklarınızın size temasıdır. Miktar ancak hayır yolunda harcanırsa kıymetlidir.

    YanıtlaSil
  4. hayatımızın içinde öyle anlar geliyor ki farkında olmadan tam sıkışmış olduğumuz zaman yada hiç beklemediğimiz zamanlarda karşımıza artı 1 geliyor. nereden geldi bu 1 diye düşünemiyoruz. işte bu yazı bunun tam anlatımı olmuş. Bereket... Beşinci işlem.

    YanıtlaSil
  5. O kadar doğru ki işin özünde insanı tatmin eden şey sadece Rabbini zikretmek olduğu için yaptığın şeyde zikir yoksa amelinle, sakınmanla, duanla, o zaman karşına sadece çıkmaz bir sokak çıkıyor ve gerçek ilah ALLAH olduğu için de o rıza gösterdiyse en mutsuz edecek gibi gözüken şey de bile mutluluk olabiliyor, e zaten bu da hayatın ters köşesi

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar kazanırsan kazan onun sana teması senin hakedişin kadardır. Bereketi arttırmak kişinin kendi elinde. Miktara oynamak insana olan teması azaltırken, paylaşmak bereketi arttırır.

    YanıtlaSil
  7. Bazen o kadar bolllukta hiç tatmin olamıyor insan. Sebebi temasmış. Yani bana ne kadarı temas etmiş o çokluğun.

    YanıtlaSil
  8. İnsanın bazen bildiği ama kelimelere dökemediği kavramlar vardır ya. Bu yazıda bereketin tam karşılığını anlatmışsınız emeğinize sağlık. 5. işlem çok güzel bir tanımlama olmuş bereket için.

    YanıtlaSil
  9. Abdullah Cerit7 Mart 2024 13:10

    Çok vakit yok, zaman sanılandan hızlı geçiyor bugünlerde...İnsan tüm varoluş sürecinin gidişatını belirleyecek bir soru ile karşı karşıya aslında. Neyi hedefledi çoğunlukla bu hayatta? İhtiyacı kadarını mı, ihtiyacından fazlası mı?

    YanıtlaSil
  10. bir şeyin bereketli olmasını istiyorsak ; sadece o işi yapmamız değil samimi yapmamız ve o işte kalıcı olarak devam etmemiz gereklidir.

    YanıtlaSil
  11. Az olanın çok olandan daha bereketli ola bildiğini anladık. Çok şeye sahip olduğumuzda mutlu olamayabiliriz. Neye sahip olduğumuzu bilip, şükrünü ettiğimizide bereketli olabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Mesele cok kazanmak degil azdaki bereketin hazzini yasamak :)

    YanıtlaSil
  13. Merve Aydınlar - Daha güzelini alalım, daha güzel yerde yiyelim, daha güzel yerde oturalım. Ama bu eşittir mutluluk demek değil gerçekten. İnsan az olana değer vermeği öğrendiğinde gerçekten keyif alıyor, onun tadı gerçekten hiç bir şeyde yok.

    YanıtlaSil
  14. Soyut olduğu için inanması güç ama hayatın gerçeği bereket. 2+2 nin nasıl 5 olduğunu anlatan 5. işlem :)

    YanıtlaSil
  15. Bereket, hakikaten imkanların çok ötesinde bir şey. Çok şeye sahip olmak lezzet almak için yeterli değil. Ama bereketli olmak hayata lezzet katıyor

    YanıtlaSil
  16. Bizler azla nasıl olucak diyerek gardrobumuzda giymediğimiz kıyafetler giymediğimiz ayakkabılar. Bunlar hep benim bereketimden gidiyor. İnsan miktar artırdıkça etkisinin artıcağını düşünüyor ama hesaba katmadığı şey BEREKET.

    YanıtlaSil
  17. Bazen toplayarak veya çarparak ulaşamadığın sonuca bölmeyle, çıkarmayla ulaşırsın...ama nasıl olur der insan... bu beşinci işlem şaşırtır, hayret ettirir, mutlu eder bazen...

    YanıtlaSil
  18. Görünmeyip var olanlarda bugün: Bereket... Görmek için ufak bi bakış açısı değişikliğine ihtiyaç var. O açıyı değiştirince de çok güzel bi manzara... Hakikaten 5. işlem...

    YanıtlaSil
  19. Bereket, çözümü toplamadan ve çıkarmadan da daha kolay bir işlem aslında ama aynı zamanda insanların çözmekte en çok zorlandığı işlemdir. İnsan isteklerinin esiri olduğunda çözümde zorlaşıyor.

    YanıtlaSil
  20. Yaşamın içinde soyut olan şeyler somut olan şeylerden üstündür.Sizin de yazınıza baktığımda hakikaten 4 işlemi üst üste koysak bir bereket etmez :)

    YanıtlaSil
  21. Bu 5. İşlem diğer 4 işlemden daha büyük, çünkü bu soyut bir işlemdir.
    Daha çok şeylere kapsıyor sadece matematik değil, sıhhat, güç, vakit, ….

    YanıtlaSil
  22. Tülin Yalçın20 Mart 2024 13:41

    Bereket ne kadar güzel anlatilmis.Kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
  23. Oysa zekat denilince hep parasal anlamda düşünürdük... Aslında zekatını vermemiz gereken bir çok şey olduğunu şimdi anladım... Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  24. Nermin Yaman23 Mart 2024 16:31

    Demekki matematik her zaman doğru değilmiş:)) Her 2+2 dört etmiyormuş.

    YanıtlaSil
  25. Bereket harcadığında belli olur....

    Yaa arkadaş para pul olmuş hemen tükeniyor nereye gittiğini anlamıyorum deriz zaman zaman...
    Azimle sabırla elde edilmiş ilmek ilmek bedelle yoğrulan kazancın tadına doyum olmuyor, harcıyorum harcıyorum bitmiyor deriz 😊

    YanıtlaSil
  26. 5. işlemi hep fark edebilmek ve hiç akıldan çıkarmamak dileğiyle....

    YanıtlaSil
  27. İnsanlar hep miktara takıldı ve hep çoklukla övündü asıl mesele miktarda değil sana ne kadar temas ettiğiymiş.

    YanıtlaSil
  28. Güner Tozkoparan22 Nisan 2024 08:55

    Yediğin yemeğin lezzeti yoksa o yemeği yesen ne olur yemesen ne olur. O ev, o eş, o çocuk, o araba senin olsa ne olur olmasa ne olur. Teması yoksa anlamı olur mu?

    YanıtlaSil
  29. Bereketlenmesi için herseyin zekatını vermek.

    YanıtlaSil
  30. Bereket olan yerde çok kazanç olmayabilir ama kazancın lezzetlidir, tadına varırsın

    YanıtlaSil
  31. 5. işlemi fark ettiğimiz zaman hayatımız değişir...

    YanıtlaSil
  32. Başkaları için verdiğinde kendini borçlu seniyse alacaklı tayin eden Allah ise; kuluna hiç mi hiç benzemez...

    YanıtlaSil
  33. Sen verdikçe malın bereketleniyor ve aslında azalmıyor artıyor

    YanıtlaSil
  34. Dinçer Baştuğ26 Nisan 2024 09:01

    Beşinci işlem ne güzel başlık. İnsan hep miktarın hep biraz fazlasının kendisini mutlu edeceğini zanneder ve yanılır.

    YanıtlaSil
  35. Herşey matematikle hesaplanıyor işte şu hayatta

    YanıtlaSil
  36. Bereket, rızkın temas etmesidir. Allah bereket versin inş'Allah

    YanıtlaSil
  37. Bereket rızkın temasıdır ama bunun öncesinde bunu sağlamanın en iyi yolu veren el olmaktır

    YanıtlaSil
  38. Hayatta matematiğin ötesine geçmek böyle bir şey.

    YanıtlaSil
  39. keşke okullarda anlatılsa ilk işlem olarak bereket..

    YanıtlaSil
  40. Kazandığımızın neleri alabileceğine bakıyoruz ama aldıklarımızın bize ne kadar iyi geleceğini pek hesaba katmıyoruz. Bereketimiz varsa işte orada 5. işlem devreye girip görevini çok güzel yerine getiriyor.

    YanıtlaSil
  41. Temas ettireni ikna etmek gerekiyor demekki. Kaleminize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  42. Ne yazıkki insan hep somut olan taraflara bakıyor ve soyutta nasıl işleniyordur falan hiç kafasını yormaz

    YanıtlaSil
  43. Bereket öyle birsey ki insan hep miktara baktinda onun temasi olmuyor ama bereket öyle bir sey ki sen o azinla yetindigin zaman isi RAB binle hal etmis oluyorsun.. aza yetinmek seni bereketlendirir.. bazilari ay sonu magisi gelir hemen gider birseyler alir 1-2 güne magis biter ve sasirir ya nereye gitti bu para.. ama digeri ise ayni magis geldi herseyi aliyor yapiyor ediyor ama hala elinde para var iste buda berekttendir. Birisinin harcamasi yanlis yerlere giderken digeri ihtiyaclari icin gider veriyor ve yardimda bulunuyor ve köseyede para koyuyor iste bereketli olmasi ne güzel bir sey. RAB bime sükürler olsun

    YanıtlaSil
  44. 5. İşlem bereket , çok sevdim bu kelimeyi. Bazen matematik ve mantık yetmiyor bu nasıl oldu ? Nasıl yetti ? Nereden geldi ? Diye. Yazıda belirtildiği gibi sebepler var , bunları oluşturduğumuzda sonuçlar kendiliğinden gelecektir.

    YanıtlaSil
  45. İhtiyacın varken verebilen, başka ihtiyacı görebilmek, kazancı bereket, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  46. Günümüzün unutulmuş detayları.

    YanıtlaSil
  47. Bereketsiz hayat YouTube shorts videosu gibi çok heycanlı ama acılı ve kısa.

    YanıtlaSil
  48. Başlık ne kadar anlamlı ve kıymetli olmuş :) Ben bu başlığı kullanırım ki :) hem de ne güzel kullanırım hatta kullandım bile :)

    YanıtlaSil
  49. Bir çaycı amcamız vardı. Belki 2 metre kare çay ocağı vardı. Oturacak yeri yok anlayacağımız :) O 2 metre kareden ne evlatlar yetiştirdi. Ne rızıklar kazandı. Kimi de var sahil kenarında metrekarelerce mekanı var ama teması yok. Hayrını göremiyor..

    YanıtlaSil
  50. Bereket insanın doyum beceresini artırır. Bereketli insan az şey yapıp çokça keyif alandır. Bereketi çok güzel özetleyen bir yazı olmuş kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  51. Soyutta bir işlem... çok güzel ölçüler verilmiş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. İnsan miktara aldanıp oyuna düşünce farkedemedi kaybettiğini. Hem çok var hem yok gibi. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder